Nem hagyta jóvá a tanfelügyelőség, hogy a katolikus líceum a Bolyai alegységeként működjön

2023. április 25. – 13:28

Nem hagyta jóvá a tanfelügyelőség, hogy a katolikus líceum a Bolyai alegységeként működjön
A Bolyai Farkas Elméleti Líceum épülete, amely biztosította a jogi keretet a katolikus osztályok működéséhez – Fotó: Rab Zoltán / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A Maros megyei tanfelügyelőség nem egyezett bele abba, hogy a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium a Bolyai Farkas Gimnázium alegységeként működjön. A pénteki határozat indoklása szerint a kérést arra hivatkozva utasították el, hogy a helyi tanács még nem hagyta jóvá a helyi iskolahálózatot a következő tanévre, ilyen esetben pedig új oktatási egységről a tanügyminisztérium dönthet.

A jóváhagyás elutasítását a Maros megyei tanfelügyelőség vezetőtanácsának tagjai közül heten támogatták, hárman ellene szavaztak, derül ki az indoklásból. A tanfelügyelőség május 3-ig tájékoztatja a minisztériumot a kialakult helyzetről.

A katolikus iskola osztályai 2022 őszén a Bolyai gimnáziumba tagozódva indulhattak el, miután 2022 májusában a romániai legfelsőbb bíróság ítéle megszüntette az intézményt. Tamási Zsolt volt igazgató jelenleg a Bolyai gimnázium aligazgatójaként irányítja a katolikus tanintézet osztályait. A terv az, hogy amíg nem sikerül folytatni az iskola bejegyzési folyamatát, a Bolyai gimnázium alegységeként működjön. „Ami azt jelenti, hogy nincs jogi személyisége, de van önálló entitása, külön tud beiskolázni” – magyarázta Tamási Zsolt korábban az MTI-nek.

Az iskola harmadik bejegyzési folyamata is elakadt: a marosvásárhelyi önkormányzat javaslatot fogadott el, mely szerint leválasztja a Bolyai gimnáziumról a katolikus iskola épületében működő osztályokat, de ebbe a tanfelügyelőség nem egyezett bele. A katolikus líceum újraalapítása körüli viták miatt egyébként lemondott főtanfelügyelő-helyettesi tisztségéről Illés Ildikó.

Mielőtt a szaktárca döntött volna a vitás kérdésben, a Maros megyei prefektúra megtámadta a közigazgatási bíróságon az önkormányzati döntést, így felfüggesztették. Az újabb per visszavetette az iskola ügyét, átmeneti megoldást kellett találni.

Az iskola bejegyzési folyamatát azért kellett tavaly augusztus végén immár harmadik alkalommal újraindítani, mert a legfelsőbb bíróság 2022. május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozását előíró miniszteri rendeletet. Az iskola a római katolikus egyház épületeiben folytatta a működését, és kezdte el szeptember elején az új tanévet, de ehhez a Bolyai Farkas Gimnázium biztosította számára a jogi keretet.

A 2014 óta működő iskolát azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi létrehozásában a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő ellen, az iskola ellen indított perek pedig az intézmény megszűnéséhez vezettek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!