A jövő tanévtől a Bolyaihoz tartoznak a katolikus gimnázium kilencedikes osztályai

2022. május 26. – 14:18

Másolás

Vágólapra másolva

Jogilag a Bolyai Farkas Gimnáziumba tagolódva indulnak a következő tanévtől a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium IX. osztályai – írja az MTI.

Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes a sajtónak arról nyilatkozott, hogy „nem érkezett meg a tanfelügyelőséghez az a minisztériumi eligazítás, amely alapján a katolikus gimnázium ügyét átfogóan rendezhették volna”, ezért csupán a legsürgetőbb kérdésekről döntöttek a vezető testület tagjai még kedden.

Ennek értelmében, az ősztől induló három kilencedikes osztály a Bolyai Farkas Gimnáziumhoz fog tartozni, minden más marad a régiben: a tanulmányi helyszín, az induló szakok és profilok is.

Illés hangsúlyozta: azok a diákok, akik a katolikus gimnáziumban a nyolcadik osztályt végezték,

a Bolyai gimnázium által szervezett képességvizsgán vesznek részt.

„A legfontosabb most az volt, hogy a kilencedik osztályok sorsát és a nyolcadikosok vizsgáját intézzük el, nyugtassuk meg a szülőket, hogy nyugodtan vizsgázhatnak a diákok, és lesz helyük a továbbiakban” – mondta a főtanfelügyelő-helytettes.

A legfelsőbb bíróság május 3-án jogerős ítéletében érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet, így a tanintézet újra működési engedély nélkül maradt

A Kallós Zoltán oktatási államtitkár a Transtelexnek korábban kifejtette, nem érti, hogy miért van szüksége a Maros megyei főtanfelügyelőségnek a döntés meghozatalához a minisztérium álláspontjára. Leszögezte: egy település iskolahálózatának meghatározása soha nem volt a minisztérium hatásköre, ez a helyi önkormányzat és a megyei tanfelügyelőség feladata, teljesen függetlenül attól, hogy egy adott tanintézetet ki hozott létre. Szintén tőle tudjuk, hogy a minisztériumi véleményezés hétfőn elkészült, a főtanfelügyelőség azonban arról kommunikált, hogy nem kapták meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!