A jövő tanévtől a Bolyaihoz tartoznak a katolikus gimnázium kilencedikes osztályai

2022. május 26. – 14:18

Másolás

Vágólapra másolva

Jogilag a Bolyai Farkas Gimnáziumba tagolódva indulnak a következő tanévtől a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium IX. osztályai – írja az MTI.

Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes a sajtónak arról nyilatkozott, hogy „nem érkezett meg a tanfelügyelőséghez az a minisztériumi eligazítás, amely alapján a katolikus gimnázium ügyét átfogóan rendezhették volna”, ezért csupán a legsürgetőbb kérdésekről döntöttek a vezető testület tagjai még kedden.

Ennek értelmében, az ősztől induló három kilencedikes osztály a Bolyai Farkas Gimnáziumhoz fog tartozni, minden más marad a régiben: a tanulmányi helyszín, az induló szakok és profilok is.

Illés hangsúlyozta: azok a diákok, akik a katolikus gimnáziumban a nyolcadik osztályt végezték,

a Bolyai gimnázium által szervezett képességvizsgán vesznek részt.

„A legfontosabb most az volt, hogy a kilencedik osztályok sorsát és a nyolcadikosok vizsgáját intézzük el, nyugtassuk meg a szülőket, hogy nyugodtan vizsgázhatnak a diákok, és lesz helyük a továbbiakban” – mondta a főtanfelügyelő-helytettes.

A legfelsőbb bíróság május 3-án jogerős ítéletében érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet, így a tanintézet újra működési engedély nélkül maradt

A Kallós Zoltán oktatási államtitkár a Transtelexnek korábban kifejtette, nem érti, hogy miért van szüksége a Maros megyei főtanfelügyelőségnek a döntés meghozatalához a minisztérium álláspontjára. Leszögezte: egy település iskolahálózatának meghatározása soha nem volt a minisztérium hatásköre, ez a helyi önkormányzat és a megyei tanfelügyelőség feladata, teljesen függetlenül attól, hogy egy adott tanintézetet ki hozott létre. Szintén tőle tudjuk, hogy a minisztériumi véleményezés hétfőn elkészült, a főtanfelügyelőség azonban arról kommunikált, hogy nem kapták meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!