A marosvásárhelyi katolikus líceum újraalapítása körüli viták miatt lemondott főtanfelügyelő-helyettesi tisztségéről Illés Ildikó

2022. szeptember 22. – 15:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tizennyolc év után lemondott Maros megyei főtanfelügyelő-helyettesi tisztségéről Illés Ildikó. A volt főtanfelügyelőhelyettest több támadás érte az elmúlt hetekben, miután kiderült, hogy a Maros Megyei Tanfelügyelőség kedvezőtlenül véleményezte a katolikus gimnázium újbóli létrehozását. A hírt elsőként a Zi-de-zi.ro helyi portál közölte a tanfelügyelőség honlapján közzétett dokumentumok és tanfelügyelőségi belső értesülések alapján. A portál nyomán a Transtelex is megírta, hogy a döntést a tanfelügyelőség igazgatótanácsának 11 tagja egyhangú szavazással hozta meg, amelynek összetétele a következő volt: a főtanfelügyelő, a két főtanfelügyelő-helyettes, az intézmény jogásza, a főkönyvelő és a Marosvásárhelyi Tanítók Házának igazgatója, valamint további 5 tag, akiket titkos szavazással választottak meg az intézmény alkalmazottai közül.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

A szavazást követően a Transtelex megkereste Illés Ildikót, azt akartuk megtudni, hogy mi is történt, és mivel indokolja a nemleges szavazatát. A tanfelügyelőség igazgatótanácsa az elutasító véleményezésben ugyanis úgy fogalmazott, hogy nem felel meg a tanügyi törvény előírásainak az a mód, ahogyan a marosvásárhelyi városi tanács elindította az iskola újraalapítását, ezért kedvezőtlenül véleményezi azt. Azt kérdeztük meg a főtanfelügyelő-helyettestől, hogy miért szavazta meg ezt a negatív véleményezést.

Illés Ildikó nem tudott magyarázattal szolgálni a történtekre, kérdésünkre megpróbálta elmagyarázni a saját értelmezését, mely szerint a szeptember 8-i akciónak nem volt sem értelme, sem jogi alapja, ezért mindegy volt, hogyan szavaz. Egy abszurd színjáték közepén találta magát, de mivel ő a hatályos törvényt és szabályozásokat jól ismeri, úgy gondolta, teljesen mindegy, hogyan szavaz, mert a határozatnak nem lesz jogi hatása – magyarázta el nekünk az oktatási szakember. Egyébként az általa elmondottakat Kallós zoltán, oktatásügyi államtitkár is megerősítette a Transtelexnek, elmondván, hogy mindaddig, amíg nem jelenik meg az új tanévre vonatkozó beiskolázási metodológia, amelyet a tanügyi tárca ad ki, addig a Maros megyei tanfelügyelőségnek nincs mit véleményeznie.

A volt főtanfelügyelő-helyettes a lemondása után a Marosvásárhelyi Rádiónak nyilatkozva elmondta, pályafutása alatt sokat dolgozott a magyar közösségért, iskolákért valamint a szakoktatásért is, illetve a katolikus iskola ügyét is mindig támogatta, és ez után is szeretné, ha létrejönne az iskola a törvényes keretek között.

Jelen pillanatban 26,214 magyar diák van Maros megyében, minden általános iskolában működik magyar tagozat és 53 magyar iskolaigazgató van funkcióban – összegezte Illés Ildikó a jelenlegi adatokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!