A marosvásárhelyi katolikus líceum újraalapítása körüli viták miatt lemondott főtanfelügyelő-helyettesi tisztségéről Illés Ildikó

2022. szeptember 22. – 15:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tizennyolc év után lemondott Maros megyei főtanfelügyelő-helyettesi tisztségéről Illés Ildikó. A volt főtanfelügyelőhelyettest több támadás érte az elmúlt hetekben, miután kiderült, hogy a Maros Megyei Tanfelügyelőség kedvezőtlenül véleményezte a katolikus gimnázium újbóli létrehozását. A hírt elsőként a Zi-de-zi.ro helyi portál közölte a tanfelügyelőség honlapján közzétett dokumentumok és tanfelügyelőségi belső értesülések alapján. A portál nyomán a Transtelex is megírta, hogy a döntést a tanfelügyelőség igazgatótanácsának 11 tagja egyhangú szavazással hozta meg, amelynek összetétele a következő volt: a főtanfelügyelő, a két főtanfelügyelő-helyettes, az intézmény jogásza, a főkönyvelő és a Marosvásárhelyi Tanítók Házának igazgatója, valamint további 5 tag, akiket titkos szavazással választottak meg az intézmény alkalmazottai közül.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

A szavazást követően a Transtelex megkereste Illés Ildikót, azt akartuk megtudni, hogy mi is történt, és mivel indokolja a nemleges szavazatát. A tanfelügyelőség igazgatótanácsa az elutasító véleményezésben ugyanis úgy fogalmazott, hogy nem felel meg a tanügyi törvény előírásainak az a mód, ahogyan a marosvásárhelyi városi tanács elindította az iskola újraalapítását, ezért kedvezőtlenül véleményezi azt. Azt kérdeztük meg a főtanfelügyelő-helyettestől, hogy miért szavazta meg ezt a negatív véleményezést.

Illés Ildikó nem tudott magyarázattal szolgálni a történtekre, kérdésünkre megpróbálta elmagyarázni a saját értelmezését, mely szerint a szeptember 8-i akciónak nem volt sem értelme, sem jogi alapja, ezért mindegy volt, hogyan szavaz. Egy abszurd színjáték közepén találta magát, de mivel ő a hatályos törvényt és szabályozásokat jól ismeri, úgy gondolta, teljesen mindegy, hogyan szavaz, mert a határozatnak nem lesz jogi hatása – magyarázta el nekünk az oktatási szakember. Egyébként az általa elmondottakat Kallós zoltán, oktatásügyi államtitkár is megerősítette a Transtelexnek, elmondván, hogy mindaddig, amíg nem jelenik meg az új tanévre vonatkozó beiskolázási metodológia, amelyet a tanügyi tárca ad ki, addig a Maros megyei tanfelügyelőségnek nincs mit véleményeznie.

A volt főtanfelügyelő-helyettes a lemondása után a Marosvásárhelyi Rádiónak nyilatkozva elmondta, pályafutása alatt sokat dolgozott a magyar közösségért, iskolákért valamint a szakoktatásért is, illetve a katolikus iskola ügyét is mindig támogatta, és ez után is szeretné, ha létrejönne az iskola a törvényes keretek között.

Jelen pillanatban 26,214 magyar diák van Maros megyében, minden általános iskolában működik magyar tagozat és 53 magyar iskolaigazgató van funkcióban – összegezte Illés Ildikó a jelenlegi adatokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!