Megszavazta a marosvásárhelyi önkormányzat a katolikus gimnázium újbóli létrehozását

2022. augusztus 25. – 16:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A marosvásárhelyi önkormányzati testület csütörtök délutáni ülésén megszavazta az iskolahálózat struktúrájának módosítását, és ezen belül a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium ismételt létrehozását.

A vonatkozó törvény értelmében a határozatot szeptember elsejéig kellett elfogadni ahhoz, hogy a 2023-2024-es tanévtől ismét önálló intézményként működhessen a római katolikus gimnázium.

Az iskola a szeptember 5-én kezdődő tanévben önálló státus nélkül, a Bolyai Farkas Gimnázium alegységeként folytatja tevékenységét, miután a létrehozását elrendelő 2018-as miniszteri rendeletet a román legfelsőbb bíróság májusban érvénytelenítette.

A 23 tagú önkormányzati testületben 15-en támogatták a határozat elfogadását. A Pro Románia Párt és a Népi Mozgalom Párt képviselői a jogi bizottság negatív véleményezésére hivatkozva a döntés elhalasztását kezdeményezték.

A városi tanács annak a megállapodásnak a módosításáról is határozott, amelynek értelmében a Római Katolikus Státus (a római katolikus egyház vagyonkezelője) a következő tanévre a Bolyai Farkas Gimnáziumra ruházza át azokat az épületeket, amelyekben eddig a katolikus gimnázium működött.

Soós Zoltán polgármester Facebookján azt írta, hogy a határozat értelmében átszervezik a Bolyai Farkas Elméleti Líceumot, aminek köszönhetően a 2023-2024-es tanévvel kezdődően ismét létrejöhet a Római Katolikus Gimnázium. Az átszervezés után az oktatási intézmény összesen 21 osztálynak fog otthont adni és a Mihai Viteazul utca 15. szám, illetve a Rózsák tere 61. szám alatti iskolaépületekben fog működni, írta.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!