Megszavazta a marosvásárhelyi önkormányzat a katolikus gimnázium újbóli létrehozását

2022. augusztus 25. – 16:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A marosvásárhelyi önkormányzati testület csütörtök délutáni ülésén megszavazta az iskolahálózat struktúrájának módosítását, és ezen belül a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium ismételt létrehozását.

A vonatkozó törvény értelmében a határozatot szeptember elsejéig kellett elfogadni ahhoz, hogy a 2023-2024-es tanévtől ismét önálló intézményként működhessen a római katolikus gimnázium.

Az iskola a szeptember 5-én kezdődő tanévben önálló státus nélkül, a Bolyai Farkas Gimnázium alegységeként folytatja tevékenységét, miután a létrehozását elrendelő 2018-as miniszteri rendeletet a román legfelsőbb bíróság májusban érvénytelenítette.

A 23 tagú önkormányzati testületben 15-en támogatták a határozat elfogadását. A Pro Románia Párt és a Népi Mozgalom Párt képviselői a jogi bizottság negatív véleményezésére hivatkozva a döntés elhalasztását kezdeményezték.

A városi tanács annak a megállapodásnak a módosításáról is határozott, amelynek értelmében a Római Katolikus Státus (a római katolikus egyház vagyonkezelője) a következő tanévre a Bolyai Farkas Gimnáziumra ruházza át azokat az épületeket, amelyekben eddig a katolikus gimnázium működött.

Soós Zoltán polgármester Facebookján azt írta, hogy a határozat értelmében átszervezik a Bolyai Farkas Elméleti Líceumot, aminek köszönhetően a 2023-2024-es tanévvel kezdődően ismét létrejöhet a Római Katolikus Gimnázium. Az átszervezés után az oktatási intézmény összesen 21 osztálynak fog otthont adni és a Mihai Viteazul utca 15. szám, illetve a Rózsák tere 61. szám alatti iskolaépületekben fog működni, írta.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!