Újra működési engedély nélkül maradt a marosvásárhelyi katolikus iskola

2022. május 4. – 15:23

Újra működési engedély nélkül maradt a marosvásárhelyi katolikus iskola
Fotó: Maros megye RMDSZ

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerős ítélettel érvénytelenítette a legfelsőbb bíróság a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozásáról szóló 2018-as miniszteri rendeletet, így a tanintézet újra működési engedély nélkül maradt.

A hírt az iskola igazgatója, Tamás Zsolt közölte szerda délután a Facebook-oldalán.

„Az indoklást még nem kaptuk meg, s így el se tudom képzelni, hogy mi lehet ebben. Egyeztettem egyházi vezetőinkkel, érsek atyával, érdek-képviseleteinkkel, többek között Kelemen Hunor szövetségi elnökkel is. Megerősítettek, hogy amint az indoklás meglesz, s több részletet fogunk tudni, megkeressük és megtaláljuk Isten segítségével a lehetőséget a folytatásra” – írta bejegyzésében az intézményvezető.

Mint ismert, a marosvásárhelyi katolikus gimnázim újraalapításáról 2018 februárjában törvényt fogadott el a parlament, ezt azonban az alkotmánybíróság egy hónappal később alkotmányellenesnek minősítette. A tanintézet végül az oktatási tárca 2018. augusztus 9-én elfogadott rendelete alapján nyithatta meg ismét kapuját immár II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum néven.

A Népi Mozgalom Párt (PMP) és Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC), valamint a marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium és a főgimnázium szülői bizottsága 2019 áprilisban pert indított a katolikus iskola törvénytelennek vélt létrehozása miatt.

A per elindítói azt kifogásolták, hogy a tárca négy olyan közigazgatási határozatot hozott, amelyek kimondottan a marosvásárhelyi iskola létrehozására vonatkoztak. Marius Pașcan marosvásárhelyi parlamenti képviselő, a PMP ügyvezető elnöke korábban kijelentette: nem fogadhatják el, hogy a 2011/1-es tanügyi törvény csak a románokra vonatkozzék, és „egy kisebbség számára fakultatívvá, sőt áthághatóvá váljék minisztériumi rendeletek és sürgősségi kormányrendeletek által”. A képviselő úgy vélte, hogy a gimnáziumot a kormánykoalíció pártjainak „aljas politikai cinkosságával”, Budapest megrendelésére és nyomására hozták létre.

A tanintézet létrehozására és igazgatójának kinevezésére vonatkozó miniszteri rendeleteket első fokon 2019 novemberben érvénytelenítette a marosvásárhelyi táblabíróság. Ezt az ítéletet emelte jogerőre a legfelsőbb bíróság.

Tamási Zsolt: egyelőre végezzük a munkánkat

Tamási Zsolt igazgató a Transtelexnek elmondta, hogy a bíróság honlapjáról értesült az ítéletről, és semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapott a jogi következményeiről. Arra azonban nem számít, hogy a következő napokban bezárnák az iskolát. Arra a kérdésünkre, a tanév befejezését vajon veszélyezteti-e a bíróság döntése, az igazgató nem tudott válaszolni.

„Hogy pontosan mi fog történni, azt nem tudom megmondani, ilyesmire még nem volt precedens. De az nem jellemző, hogy a hatóságok fogják magukat, és bezárnak májusban egy iskolát. Nem tudom, hogy fogják ezt a bírósági ítéletet végrehajtani, és amíg ezt nem közlik velem, addig az élet megy tovább, mi a munkánkat végezzük” – jelentette ki.

Tamási Zsolt elmondta, amint a Facebook-bejegyzésében is írta, a lehetséges jogi megoldásokat csak a bírói ítélet indoklásának ismeretében lehet majd megtalálni. „Az egészen biztos, hogy az igény az iskolára megvan, az a közösségi akarat, aki megvolt a korábbiakban, az egyáltalán nem szűnt meg. A közösségi vezetőknek az a felelőssége, hogy keressék és találják meg azt a megoldást, amely ebben a helyzetbő kiutat jelent” – nyilatkozta az intézményvezető.

Novák: remélem, a tanévet nem bolygatják

Novák Csaba Zoltán marosvásárhelyi szenátor, a felső ház oktatási bizottságának tagja a Transtelexnek azt mondta: a kérdés az, hogy oktatási minisztérium, illetve a Maros megyei főtanfelügyelőség mikor lépteti életbe ezt a bírósági ítéletet. „Mindenesetre reményeim szerint ezt a tanévet nem bolygatják. Akkor leszünk okosabbak, ha megjelenik az indoklás, és arra reagál majd a minisztérium” – jelentette ki.

A politikus hozzátette, szintén az indoklás alapján keresi majd meg a megoldást az RMDSZ az iskola megmentésére. „Megvizsgáljuk, hogy a bíróság milyen érvek alapján hozta ezt a döntést. Minden erőfeszítéssel azon leszünk, hogy az iskolát újraindítsuk. Ez korábban már megtörtént. Vannak forgatókönyveink, és szerintem újra sikerülni fog” – nyilatkozta a szenátor.

Kelemen Hunor: az indoklást még nem ismerjük, viszont már tudjuk, hogy mi a következő lépés

Ezzel reagált az RMDSZ elnöke a Facebookon, ahol azt is írta, hogy kormányhatározattal vagy újabb miniszteri rendelettel létre fogják hozni az iskolát. „Teljesen mindegy, hogy kit zavar a léte, ez az iskola a helyi közösség igénye, ez az iskola létezik és létezni fog” – áll a bejegyzésben.

Korábban a DNA eljárást indított Tamási Zsolt ellen

A marosvásárhelyi római katolikus gimnázium 2018-ban szűnt meg önálló intézményként működni. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 októberében indított vizsgálatot Tamási Zsolt iskolaigazgató és Stefan Someșan volt főtanfelügyelő ellen az iskola 2014-es létrehozásakor elkövetett állítólagos törvénytelenségek miatt. A per vádiratát a bíróság 2019 márciusában visszaküldte kiegészítésre a vádhatóságnak, de az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.

A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta ezt a vétót.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!