Újra működési engedély nélkül maradt a marosvásárhelyi katolikus iskola

2022. május 4. – 15:23

Újra működési engedély nélkül maradt a marosvásárhelyi katolikus iskola
Fotó: Maros megye RMDSZ

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerős ítélettel érvénytelenítette a legfelsőbb bíróság a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozásáról szóló 2018-as miniszteri rendeletet, így a tanintézet újra működési engedély nélkül maradt.

A hírt az iskola igazgatója, Tamás Zsolt közölte szerda délután a Facebook-oldalán.

„Az indoklást még nem kaptuk meg, s így el se tudom képzelni, hogy mi lehet ebben. Egyeztettem egyházi vezetőinkkel, érsek atyával, érdek-képviseleteinkkel, többek között Kelemen Hunor szövetségi elnökkel is. Megerősítettek, hogy amint az indoklás meglesz, s több részletet fogunk tudni, megkeressük és megtaláljuk Isten segítségével a lehetőséget a folytatásra” – írta bejegyzésében az intézményvezető.

Mint ismert, a marosvásárhelyi katolikus gimnázim újraalapításáról 2018 februárjában törvényt fogadott el a parlament, ezt azonban az alkotmánybíróság egy hónappal később alkotmányellenesnek minősítette. A tanintézet végül az oktatási tárca 2018. augusztus 9-én elfogadott rendelete alapján nyithatta meg ismét kapuját immár II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum néven.

A Népi Mozgalom Párt (PMP) és Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC), valamint a marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium és a főgimnázium szülői bizottsága 2019 áprilisban pert indított a katolikus iskola törvénytelennek vélt létrehozása miatt.

A per elindítói azt kifogásolták, hogy a tárca négy olyan közigazgatási határozatot hozott, amelyek kimondottan a marosvásárhelyi iskola létrehozására vonatkoztak. Marius Pașcan marosvásárhelyi parlamenti képviselő, a PMP ügyvezető elnöke korábban kijelentette: nem fogadhatják el, hogy a 2011/1-es tanügyi törvény csak a románokra vonatkozzék, és „egy kisebbség számára fakultatívvá, sőt áthághatóvá váljék minisztériumi rendeletek és sürgősségi kormányrendeletek által”. A képviselő úgy vélte, hogy a gimnáziumot a kormánykoalíció pártjainak „aljas politikai cinkosságával”, Budapest megrendelésére és nyomására hozták létre.

A tanintézet létrehozására és igazgatójának kinevezésére vonatkozó miniszteri rendeleteket első fokon 2019 novemberben érvénytelenítette a marosvásárhelyi táblabíróság. Ezt az ítéletet emelte jogerőre a legfelsőbb bíróság.

Tamási Zsolt: egyelőre végezzük a munkánkat

Tamási Zsolt igazgató a Transtelexnek elmondta, hogy a bíróság honlapjáról értesült az ítéletről, és semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapott a jogi következményeiről. Arra azonban nem számít, hogy a következő napokban bezárnák az iskolát. Arra a kérdésünkre, a tanév befejezését vajon veszélyezteti-e a bíróság döntése, az igazgató nem tudott válaszolni.

„Hogy pontosan mi fog történni, azt nem tudom megmondani, ilyesmire még nem volt precedens. De az nem jellemző, hogy a hatóságok fogják magukat, és bezárnak májusban egy iskolát. Nem tudom, hogy fogják ezt a bírósági ítéletet végrehajtani, és amíg ezt nem közlik velem, addig az élet megy tovább, mi a munkánkat végezzük” – jelentette ki.

Tamási Zsolt elmondta, amint a Facebook-bejegyzésében is írta, a lehetséges jogi megoldásokat csak a bírói ítélet indoklásának ismeretében lehet majd megtalálni. „Az egészen biztos, hogy az igény az iskolára megvan, az a közösségi akarat, aki megvolt a korábbiakban, az egyáltalán nem szűnt meg. A közösségi vezetőknek az a felelőssége, hogy keressék és találják meg azt a megoldást, amely ebben a helyzetbő kiutat jelent” – nyilatkozta az intézményvezető.

Novák: remélem, a tanévet nem bolygatják

Novák Csaba Zoltán marosvásárhelyi szenátor, a felső ház oktatási bizottságának tagja a Transtelexnek azt mondta: a kérdés az, hogy oktatási minisztérium, illetve a Maros megyei főtanfelügyelőség mikor lépteti életbe ezt a bírósági ítéletet. „Mindenesetre reményeim szerint ezt a tanévet nem bolygatják. Akkor leszünk okosabbak, ha megjelenik az indoklás, és arra reagál majd a minisztérium” – jelentette ki.

A politikus hozzátette, szintén az indoklás alapján keresi majd meg a megoldást az RMDSZ az iskola megmentésére. „Megvizsgáljuk, hogy a bíróság milyen érvek alapján hozta ezt a döntést. Minden erőfeszítéssel azon leszünk, hogy az iskolát újraindítsuk. Ez korábban már megtörtént. Vannak forgatókönyveink, és szerintem újra sikerülni fog” – nyilatkozta a szenátor.

Kelemen Hunor: az indoklást még nem ismerjük, viszont már tudjuk, hogy mi a következő lépés

Ezzel reagált az RMDSZ elnöke a Facebookon, ahol azt is írta, hogy kormányhatározattal vagy újabb miniszteri rendelettel létre fogják hozni az iskolát. „Teljesen mindegy, hogy kit zavar a léte, ez az iskola a helyi közösség igénye, ez az iskola létezik és létezni fog” – áll a bejegyzésben.

Korábban a DNA eljárást indított Tamási Zsolt ellen

A marosvásárhelyi római katolikus gimnázium 2018-ban szűnt meg önálló intézményként működni. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 októberében indított vizsgálatot Tamási Zsolt iskolaigazgató és Stefan Someșan volt főtanfelügyelő ellen az iskola 2014-es létrehozásakor elkövetett állítólagos törvénytelenségek miatt. A per vádiratát a bíróság 2019 márciusában visszaküldte kiegészítésre a vádhatóságnak, de az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.

A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta ezt a vétót.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!