Máris Kafka-regénybe illő a marosvásárhelyi katolikus iskola újraalapítása, pedig gyakorlatilag még el sem kezdődött

2022. szeptember 1. – 16:59

Máris Kafka-regénybe illő a marosvásárhelyi katolikus iskola újraalapítása, pedig gyakorlatilag még el sem kezdődött
Római Katolikus Teológiai Líceum – Fotó: Wikipédia

Másolás

Vágólapra másolva

Harmadszor is beindult a múlt héten a marosvásárhelyi római katolikus iskola ismételt létrehozásának a jogi folyamata, de már most nyilvánvaló, hogy göröngyös lesz az önálló intézmény megalapításához vezető út. A Maros megyei tanfelügyelőség nem hajlandó tudomásul venni a városi tanács múlt héten elfogadott határozatát, és akárcsak májusban, ismét az oktatási minisztériumtól vár eligazítást.

Alig indult be a marosvásárhelyi katolikus iskola ismételt létrehozásának jogi folyamata, máris gáncsoskodik a Maros Megyei Tanfelügyelőség. A városi tanács egy hete fogadta el a tanintézet újraalapításának kezdeményezéséről szóló határozatot. Ennek értelmében a katolikus iskola a jövő évben kezdődő, 2023-2024-es tanévben indulna újra. A határozatot a megyei tanfelügyelőségnek is átküldte az önkormányzat, ám az intézmény vezetőtestülete a szerdai ülésén úgy döntött, hogy a tudomásul vétele előtt megvárja az oktatási minisztérium álláspontját ebben az ügyben. Így történt ez egyébként májusban is, amikor a tanfelügyelőségnek arról kellett volna döntenie, hogy a legfelsőbb bírósági ítélettel megszüntetett II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum osztályait átveheti-e a Bolyai Farkas Elméleti Líceum, mint ahogy végül ez meg is történt.

Sabin Pășcan Maros megyei főtanfelügyelő a Transtelexnek csütörtökön elmondta, hogy már hétfőn közölték egy átiratban az oktatási minisztériummal, hogy várják az álláspontjukat a marosvásárhelyi városi tanács határozatáról. „Miután ez megérkezik, közölni fogjuk a honlapunkon a döntésünket” – jelentette ki. Az intézményvezető kitérő választ adott arra a kérdésünkre, hogy mit kifogásol a tanfelügyelőség az önkormányzati képviselőtestület határozatában. „Úgy láttuk jónak, hogy szükség van a minisztérium álláspontjára” – nyilatkozta Pășcan.

Kallós Zoltán államtitkár: a tanfelügyelőségnek most még nincs beleszólása

Kallós Zoltán oktatási államtitkár a Transtelexnek azt nyilatkozta, hogy még nem látta az átiratot. Kifejtette azonban, hogy a marosvásárhelyi városi tanács határozata voltaképp csak egy szándéknyilatkozat a katolikus iskola ismételt létrehozásáról, és az intézményalapítás jogi folyamatának ebben a – kezdeti – szakaszában nincs szükség a megyei tanfelügyelőség jóváhagyására. Emlékeztetett arra, hogy a helyi iskolahálózat kialakítása az önkormányzat hatásköre. Ha ezen módosítani kíván, az önkormányzatnak előre jeleznie kell a szándékát a tanfelügyelőségnek, illetve a közoktatás minőségét ellenőrző ügynökségnek, az ARACIP-nek is. Ez utóbbi intézmény feladata megállapítani, hogy teljesülnek-e egy új iskola megalapításának a feltételei.

„Ahhoz, hogy a marosvásárhelyi katolikus tanintézet a 2023-2024-es tanévben újraindulhasson, a városi tanácsnak az idei év vége előtt módosítania kell az iskolahálózatot. Ez lesz az a döntés, amihez a tanfelügyelőség hozzájárulására is szükség lesz. Ahhoz, hogy egyáltalán legyen miről beszélni, előbb az ARACIP-nek meg kell vizsgálnia, hogy teljesülnek-e az intézményalapítás feltételei. A tanfelügyelőségnek egyelőre csak tudomásul kell vennie a katolikus iskola ismételt létrehozására vonatkozó szándékot. Ha decemberben, amikor az iskolahálózatot jóvá kell hagyni, nem fognak beleegyezni, az már egy másik történet” – magyarázta Kallós Zoltán.

Kérdésünkre elmondta azt is, hogy a törvény szerint a minisztériumé lesz az utolsó szó, hogy ha a Maros Megyei Tanfelügyelőség decemberben nem fog majd hozzájárulni a katolikus iskola megalapításához. „Ilyen esetek előfordultak az elmúlt években is, más megyében is, nemcsak Maros megyében. Ha az önkormányzat és a tanfelügyelőség között nézeteltérések vannak, akkor a minisztérium megvizsgálja a helyzetet és helyettük dönt” – részletezte az államtitkár. Hozzátette: a minisztérium a katolikus iskola újraalapítási folyamatát jelenleg beindítottnak tekinti, és ebbe a folyamatba nem kíván beavatkozni, csak ha olyan helyzet alakul ki, amikor a közbelépését a törvény írja elő.

„Nem a katolikus iskola újraalapításáról döntöttünk”

Beindítottnak tekinti az intézményalapítás jogi folyamatát Frunda Csenge is. Az RMDSZ marosvásárhelyi városi tanácsi frakcióvezetője csütörtökön a Transtelexnek megerősítette, ebben a kezdeti stádiumban a tanfelügyelőségnek egyszerűen csak tudomásul kellett volna vennie, hogy az önkormányzatnak szándékában áll a 2023-2024-es iskolahálózat módosítása. „Nem a katolikus iskola újraalapításáról döntöttünk, a múlt héten elfogadott határozat voltaképpen csak egy szándéknyilatkozat” – magyarázta. Megerősítette azt is, hogy a tanfelügyelőségnek csak a későbbiekben lehet szava ebben az ügyben, miután az ARACIP megállapította, hogy teljesülnek-e az iskolalapítás feltételei. Magyarázata szerint azért küldték el mégis a tanfelügyelőségnek a múlt héten elfogadott határozatot, mert a törvény szerint az intézmény feladata minden évben augusztus 31-ig összesíteni és az ARACIP-nak elküldeni az iskolahálózatokban várható módosításokat.

Mindenesetre Frunda Csenge szerint a tanfelügyelőség gáncsoskodása jól jelzi, hogy göröngyös utat kell majd végigjárni a marosvásárhelyi iskola újraalapításáig. Elmondta, olvasta az intézménynek az oktatási minisztériumhoz elküldött átiratát, amelyben „vérlázító” állítások vannak. „Az írják ebben az átiratban: nem is értik, hogy miért kérünk egy új iskolát, mert a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban és a Református Kollégiumban a magyar közösség iskolaigénye teljesen ki van elégítve. Gusztustalan és elképesztő, amit ezek az emberek csinálnak” – jelentette ki a frakcióvezető. Közlése szerint a tanfelügyelőség az átiratban a múlt héten elfogadott tanácsi határozat jogszerűségét is kétségbe vonja, pedig jogi kérdésekben semmilyen kompetenciájuk nincs.

A határozat megtámadására számít az RMDSZ

Mint korábban írtuk, a vonatkozó törvény értelmében a határozatot szeptember elsejéig kellett elfogadnia az önkormányzatnak ahhoz, hogy a 2023-2024-es tanévtől ismét önálló intézményként működhessen a római katolikus iskola. Az ülésen A Pro Románia Párt és a Népi Mozgalom Párt képviselői a jogi bizottság negatív véleményezésére hivatkozva a döntés elhalasztását kezdeményezték. Frunda Csenge elmondta, a jogi bizottság egyik kifogása az volt, hogy a határozattervezetet nem bocsátották előzetesen harminc napos közvitára. A frakcióvezető szerint azonban erre nem is volt szükség, mert ez a határozat nem egy normatív jogszabály, csak egy szándéknyilatkozat. A jogi szakbizottság kifogásolta azt is, hogy a városháza jogi osztálya nem véleményezte előzetesen a tervezetet. Ez azonban Frunda Csenge szerint nem feltétele a határozat elfogadásának, volt már arra precedens, hogy a városi tanács a jogi osztály véleményezése nélkül szavazott meg határozatot.

„A jogi szakbizottság álláspontja mindenesetre azt jelzi, hogy ezt a tanácsi határozatot meg fogják támadni. Viszont mi minden jogi aggályra választ tudunk adni, és abban biztosak vagyunk, hogy ez a határozat ebben a formájában törvényes” – jelentette ki az RMDSZ frakcióvezetője. Hozzátette, a frakció „a törvény minden betűjét betartva”, alaposan előkészítette a határozatot, hogy „ne kövessék el a múltbeli hibákat”, viszont a parlamenti ciklus több mint fele eltelt már, és „bizonyos politikai szereplők” a 2024-es választásokra gondolva politikai tőkét készülnek kovácsolni a katolikus iskola ügyéből. Ezzel főként Marius Pașcanra, a Népi Mozgalom Pártjának politikusára utalt, aki korábban a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Teológiai Líceum létrehozásáról szóló kormányrendeletet is megtámadta a bíróságon. Frunda Csenge megjegyezte azt is: az újraalapítást nehezíti, hogy a döntéshozók félnek. „Bárkinek a segítségét kérjük ebben a történetben, mindenkiben érezhető az, hogy fél a korábbi meghurcoltatások és ügyészségi eljárások miatt” – jegyezte meg.

A Bolyaiban kezdik a tanévet a diákok

Az önálló intézmény létrehozásának folyamatától függetlenül a bírósági ítélettel megszüntetett katolikus iskola egykori diákjai a Bolyai Farkas Elméleti Líceum tanulóiként készülődnek a hétfőn kezdődő tanévre. Egykori igazgatójuk, Tamási Zsolt most a befogadó intézmény aligazgatója. A Transtelexnek elmondta, hogy a diákok ugyanabban a két épületben tanulnak tovább és ugyanazok a pedagógusok oktatják őket hétfőtől, mint eddig. „Én az egykori II. Rákóczi Ferenc Katolikus Teológiai Líceum két épületében zajló oktatásért felelek” – magyarázta. Örvendetesnek nevezte, hogy az iskola hányatott sorsa ellenére megtelt mind a három kilencedik osztály, így összesen 21 osztály (0-iktól 8-ig egy-egy, a középiskolai évfolyamokon három-három) kezdi el a tanévet.

A katolikus iskola újraalapításának kérdésében Tamási Zsolt mérsékelten optimista. A tanfelügyelőség gáncsoskodásáról elmondta, „nem kellene ezen elakadnia” az ügynek, majd emlékeztetett arra, hogy ha a tanfelügyelőség elutasító álláspontra helyezkedik, úgyis az oktatási minisztériumé lesz az utolsó szó.

Hányatott sorsú iskola

Mint ismert, a katolikus iskola bejegyzési folyamatát azért kellett immár harmadik alkalommal újraindítani, mert a legfelsőbb bíróság május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet. A 2014 óta működő iskolát azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi létrehozásában a korrupcióellenes ügyészség (DNA) törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő ellen. A per vádiratát a bíróság visszaküldte kiegészítésre a vádhatóságnak, és a kiegészítés azóta sem történt meg, de az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.

A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státuszának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) akkori elnöke biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a vétót.

A tanintézet azért szálka a román nacionalista szervezetek szemében, mert a római katolikus egyház 2004-ben visszaperelte az egykor államosított marosvásárhelyi iskolaépületeit. A katolikus gimnázium egykori főépületében ma Marosvásárhely román tannyelvű elitiskolája, az Unirea Főgimnázium működik. Az elitiskola szülői és tanári közössége attól tart, hogy ha újraalakul a katolikus iskola, egy idő után igényt fog tartani egykori épületeire. A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium az iskola régi épületében és más egyházi épületekben kezdte meg működését.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!