Baj van a katolikus líceum újraalapításával: kedvezőtlen véleményezést kapott a Maros megyei tanfelügyelőségtől

2022. szeptember 13. – 18:25

Másolás

Vágólapra másolva

A Maros Megyei Tanfelügyelőség kedvezőtlenül véleményezte a katolikus gimnázium újbóli létrehozását – közölte a Zi-de-zi.ro helyi portál a tanfelügyelőség honlapján közzétett dokumentumok és tanfelügyelőségi belső értesülések alapján. A Zi de Zi forrásai szerint a döntést a Maros Megyei Tanfelügyelőség igazgatótanácsának 11 tagja egyhangú szavazással hozta meg, amelynek összetétele a következő: a főtanfelügyelő, a két tanfelügyelő-helyettes, az intézmény jogásza, a főkönyvelő és a Marosvásárhelyi Tanítók Házának igazgatója, valamint további 5 tag, akiket titkos szavazással választottak meg az intézmény alkalmazottai közül.

A tanfelügyelőség igazgatótanácsa szeptember 8-án hozott határozatában úgy vélte, nem felel meg a tanügyi törvény előírásainak az a mód, ahogyan a marosvásárhelyi városi tanács elindította az iskola újraalapítását, ezért kedvezőtlenül véleményezte az önkormányzati képviselő-testület augusztus 25-i határozatát.

Amikor harmadszor indult el a marosvásárhelyi római katolikus iskola ismételt létrehozásának a jogi folyamata, már az elején nyilvánvaló volt, hogy göröngyös lesz az önálló intézmény megalapításához vezető út.

A városi tanács augusztus végén fogadta el a tanintézet újraalapításának kezdeményezéséről szóló határozatot. Ennek értelmében a katolikus iskola a jövő évben kezdődő, 2023-2024-es tanévben indulna újra. A határozatot a megyei tanfelügyelőségnek is átküldte az önkormányzat, ám az intézmény vezetőtestülete a szerdai ülésén úgy döntött, hogy a tudomásul vétele előtt megvárja az oktatási minisztérium álláspontját ebben az ügyben. Így történt ez egyébként májusban is, amikor a tanfelügyelőségnek arról kellett volna döntenie, hogy a legfelsőbb bírósági ítélettel megszüntetett II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum osztályait átveheti-e a Bolyai Farkas Elméleti Líceum, mint ahogy végül ez meg is történt.

Mint ismert, a katolikus iskola bejegyzési folyamatát azért kellett immár harmadik alkalommal újraindítani, mert a legfelsőbb bíróság május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet. A 2014 óta működő iskolát azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi létrehozásában a korrupcióellenes ügyészség (DNA) törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő ellen. A per vádiratát a bíróság visszaküldte kiegészítésre a vádhatóságnak, és a kiegészítés azóta sem történt meg, de az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.

A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státuszának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) akkori elnöke biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a vétót.

A tanintézet azért szálka a román nacionalista szervezetek szemében, mert a római katolikus egyház 2004-ben visszaperelte az egykor államosított marosvásárhelyi iskolaépületeit. A katolikus gimnázium egykori főépületében ma Marosvásárhely román tannyelvű elitiskolája, az Unirea Főgimnázium működik. Az elitiskola szülői és tanári közössége attól tart, hogy ha újraalakul a katolikus iskola, egy idő után igényt fog tartani egykori épületeire. A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium az iskola régi épületében és más egyházi épületekben kezdte meg működését.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!