Baj van a katolikus líceum újraalapításával: kedvezőtlen véleményezést kapott a Maros megyei tanfelügyelőségtől

2022. szeptember 13. – 18:25

Másolás

Vágólapra másolva

A Maros Megyei Tanfelügyelőség kedvezőtlenül véleményezte a katolikus gimnázium újbóli létrehozását – közölte a Zi-de-zi.ro helyi portál a tanfelügyelőség honlapján közzétett dokumentumok és tanfelügyelőségi belső értesülések alapján. A Zi de Zi forrásai szerint a döntést a Maros Megyei Tanfelügyelőség igazgatótanácsának 11 tagja egyhangú szavazással hozta meg, amelynek összetétele a következő: a főtanfelügyelő, a két tanfelügyelő-helyettes, az intézmény jogásza, a főkönyvelő és a Marosvásárhelyi Tanítók Házának igazgatója, valamint további 5 tag, akiket titkos szavazással választottak meg az intézmény alkalmazottai közül.

A tanfelügyelőség igazgatótanácsa szeptember 8-án hozott határozatában úgy vélte, nem felel meg a tanügyi törvény előírásainak az a mód, ahogyan a marosvásárhelyi városi tanács elindította az iskola újraalapítását, ezért kedvezőtlenül véleményezte az önkormányzati képviselő-testület augusztus 25-i határozatát.

Amikor harmadszor indult el a marosvásárhelyi római katolikus iskola ismételt létrehozásának a jogi folyamata, már az elején nyilvánvaló volt, hogy göröngyös lesz az önálló intézmény megalapításához vezető út.

A városi tanács augusztus végén fogadta el a tanintézet újraalapításának kezdeményezéséről szóló határozatot. Ennek értelmében a katolikus iskola a jövő évben kezdődő, 2023-2024-es tanévben indulna újra. A határozatot a megyei tanfelügyelőségnek is átküldte az önkormányzat, ám az intézmény vezetőtestülete a szerdai ülésén úgy döntött, hogy a tudomásul vétele előtt megvárja az oktatási minisztérium álláspontját ebben az ügyben. Így történt ez egyébként májusban is, amikor a tanfelügyelőségnek arról kellett volna döntenie, hogy a legfelsőbb bírósági ítélettel megszüntetett II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum osztályait átveheti-e a Bolyai Farkas Elméleti Líceum, mint ahogy végül ez meg is történt.

Mint ismert, a katolikus iskola bejegyzési folyamatát azért kellett immár harmadik alkalommal újraindítani, mert a legfelsőbb bíróság május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet. A 2014 óta működő iskolát azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi létrehozásában a korrupcióellenes ügyészség (DNA) törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő ellen. A per vádiratát a bíróság visszaküldte kiegészítésre a vádhatóságnak, és a kiegészítés azóta sem történt meg, de az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.

A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státuszának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) akkori elnöke biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a vétót.

A tanintézet azért szálka a román nacionalista szervezetek szemében, mert a római katolikus egyház 2004-ben visszaperelte az egykor államosított marosvásárhelyi iskolaépületeit. A katolikus gimnázium egykori főépületében ma Marosvásárhely román tannyelvű elitiskolája, az Unirea Főgimnázium működik. Az elitiskola szülői és tanári közössége attól tart, hogy ha újraalakul a katolikus iskola, egy idő után igényt fog tartani egykori épületeire. A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium az iskola régi épületében és más egyházi épületekben kezdte meg működését.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!