Európai Bizottság: Ukrajna tagadja, hogy mélyítési munkálatok zajlanának a Bisztroje-csatornán

2023. február 21. – 13:32

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság tudatában van annak, hogy az elmúlt hetekben a román médiában olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint Ukrajna jelentős munkálatokat végez a Kilia és a Bisztroje Duna-csatornákon, de a kijevi hatóságok megkeresésére a válaszból kiderült, hogy nincsenek folyamatban vagy tervben nagyobb munkálatok – válaszolta a brüsszeli döntéshozó szerv a Spotmedia megkeresésére.

Ezen túlmenően Ukrajna megerősítette, hogy szigorúan tiszteletben tartja és betartja az összes vonatkozó nemzetközi megállapodást és egyezményt – olvasható az EB bukaresti képviseletén keresztül kapott válaszban. "Az Európai Bizottság további információkat kért az ukrán hatóságoktól. Az ukrán közlekedési minisztérium azt válaszolta, hogy valóban végeznek karbantartási kotrásokat a dunai kikötőhelyeken és a folyam más pontjain a biztonságos hajózás érdekében.

Ukrajna azonban tagadta, hogy a Duna Kilia ágán vagy a Bisztroje-csatornán nagyobb munkálatok folynának vagy lennének tervben. Gyakorlatilag az Európai bizottsággal is ugyanazt közölték, mint a román féllel, vagyis, hogy a nemzetközi megállapodásokat és egyezményeket betartva karbantartási munkálatokat végeznek. Azt állították, hogy valamennyi kotrási munka üzemi jellegű, és kizárólag a vízi útvonal karbantartása a célja. Azt is mondták, ha ennél nagyobb projekt megvalósítását tervezik, akkor előzetesen tájékoztatni fogják a román felet. Azt is állították, hogy 2022 augusztusában tájékoztatták az illetékes szerveket a Duna érintett szakaszán tervezett karbantartási munkálatokról.

A Bizottság hangsúlyozta, hogy további információkat kért mindkét féltől, hogy jobban felmérhesse a helyzetet a helyszínen.

Hétfőn Ihor Prokopcsuk bukaresti ukrán nagykövetet berendelték a román külügyminisztérium székhelyére, hogy megbeszélést folytasson Iulian Fota stratégiai ügyekért felelős államtitkárral.

A nagykövetet arra emlékeztették, hogy nincs megállapodás a csatorna mélyítéséről, mivel az ukrán fél hajózási projektjeinek környezeti hatásvizsgálati eljárásai folyamatban vannak. Emlékeztetett arra is, hogy a román külügyminisztérium február 16-án egy diplomáciai jegyzékben arra kérte az ukrán felet, hogy azonnal állítsa le a karbantartáson túlmutató mélyítési munkálatokat.

Arra is felkérték az ukrán felet, hogy sürgősen tegyen lehetővé Románia számára egy helyszíni vizsgálatot a Románia és Ukrajna közti országhatár nyomvonalát képező Kilia-ágon. A vizsgálat célja a Kilia-ágon 2005 óta bekövetkezett morfológiai változások felmérése.

A Bisztroje-csatorna ügye akkor került ismét terítékre, amikor múlt szerdán Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter felszólította Bogdan Aurescu külügyminisztert, illetve Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztert, hogy foglaljanak nyilvánosan állást az ügyben. Azt állította, biztos értesülései vannak arról, hogy Ukrajna a nemzetközi szerződések ellenére ismét megkezdte a medermélyítési munkálatokat. Ezek után a külügyminisztérium is bejelentette, hogy Románia nem ért egyet a meder mélyítésével, és álláspontját az Európai Bizottságnak is továbbítja, és Tánczos Barna is felszólalt az ukrajnai Bisztroje-csatorna mélyítése ellen. Azt állította, hogy a környezetvédelmi minisztérium meg fog akadályozni minden olyan beavatkozást, amely veszélybe sodorhatja a Duna-delta élővilágát és biodiverzitását.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!