Külügy: Románia ellenzi az ukrajnai Bisztroje-csatorna medrének mélyítését

2023. február 16. – 16:26

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményt adott ki csütörtökön a román külügyminisztérium az ukrajnai Bisztroje-csatorna ügyében. Leszögezték, Románia nem ért egyet a meder mélyítésével, és álláspontját az Európai Bizottságnak is továbbítja.

A tárca közleményében kiemelte, hogy egyetlen illetékes romániai hatóság sem értesítette arról, hogy valóban elkezdődtek volna a vitatott munkálatok, de a román sajtóban megjelent információk miatt tájékoztatást kértek a Duna-delta Bioszféra Rezervátum vezetőségétől és a határőrségtől is.

Az Európai Bizottság a Chilia-ág és a Bisztroje-csatorna transzeurópai közlekedési hálózathoz (TEN-T) csatolásáról kérte Románia álláspontját, és nem a Bisztroje-csatorna mélyítéséről, szögezte le a román külügy. Korábban már mind az Európai Bizottságnak, mind Ukrajnának azt válaszolták, hogy Románia nem ért egyet azzal, hogy a két ág a TEN-T részévé váljon, és Ukrajnának be kell tartania a vonatkozó nemzetközi egyezményeket.

Szerdán Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter figyelmeztetett arra, hogy Ukrajna ismét nekilátott a Duna és a Fekete-tenger közötti Bisztroje-csatorna kotrásának, és felszólította Bogdan Aurescu külügyminisztert, illetve Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztert, hogy foglaljanak nyilvánosan állást az ügyben.

A Bisztroje-csatorna mélyítése azért lenne fontos Ukrajna számára, hogy ezzel alternatív útvonalat biztosítsanak a tengerjáró hajóknak. A terv azonban súlyosan veszélyezteti a Duna-delta élővilágát.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!