Tönkretehetik az ukránok a Duna-delta élővilágát egy csatornamélyítéssel

2023. február 15. – 19:43

Tönkretehetik az ukránok a Duna-delta élővilágát egy csatornamélyítéssel
A csatornaépítés miatt már 2004-ben is vita alakult ki Románia, az EU és Ukrajna között – Fotó: Ania Tsoukanova / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét nekilátott Ukrajna a Duna és a Fekete-tenger közötti Bisztroje-csatorna kotrásának, holott ezzel nemzetközi egyezményeket sért meg, és veszélyezteti a Duna-delta élővilágát, figyelmeztetett szerdán a román kormány szállításügyi minisztere. Sorin Grindeanu felszólította Bogdan Aurescu külügyminisztert, illetve Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztert, hogy foglaljanak nyilvánosan állást az ügyben. Azt állította, biztos értesülései vannak arról, hogy Ukrajna a nemzetközi szerződések ellenére ismét megkezdte a medermélyítési munkálatokat. Hozzátette: Ukrajna nehéz helyzetben van, ezért nem kérdés, hogy segíteni kell az országot, de a nemzetközi szerződéseket is tiszteletben kell tartani, írja a G4Media.

A Bisztroje-csatorna ügye nem újkeletű, 2004-ben kezdtek itt az ukrán hatóságok nagyszabású hidrotechnikai munkálatokba. A céljuk az volt, hogy alternatív útvonalat biztosítsanak maguknak a Duna torkolatához közeli kikötőkhöz a tengerjáró hajók számára. A tervük azonban heves tiltakozást váltott ki, Bukarestben tüntettek, Románia pedig nemzetközi fórumoknál tiltakozott. A Duna-delta Bioszféra Rezervátum korábbi kormányzója szerint környezeti katasztrófát idézne elő, ha sikerülne kivitelezni, amit terveztek.

A Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság korábban megállapította, hogy az ukrán projekt sérti a Duna védelmére vonatkozó nemzetközi rendelkezéseket, egyebek mellett a vízimadarak védelméről szóló Ramsari Egyezményt. A nemzetközi fellépés eredményeképpen az ukrán hatóságok 2020 decemberében bejelentették, hogy felhagynak az eredeti tervükkel, és szigorúan betartják a környezetivédelmi előírásokat. Viszont úgy tűnik, pár hónapja – vélhetőleg a háború, illetve az ebből adódó gabonaszállítási nehézségeik miatt – mégiscsak nekiláttak a projekt kivitelezésének, ami arról szól, hogy a jelenlegi 5 méterről 8,4 méteresre mélyítenék a Bisztroje-csatornát. Az alternatív vízi útvonal egészében Ukrajna területére esik, és része a védett Duna-deltának, melynek több mint 80 százaléka Romániához tartozik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!