Ukrajna romániai nagykövete kétoldalú találkozót javasolt a Bisztroje-csatorna ügyében

2023. február 20. – 20:40

Másolás

Vágólapra másolva

A Bisztroje-csatorna mélyítésének leállítását és a munkálatokról szóló tájékoztatások közötti ellentmondás tisztázását kérte Iulian Fota külügyi államtitkár Ihor Prokopcsuktól, Ukrajna bukaresti nagykövetétől, írja az Agerpres. A nagykövetet hétfőn a Bisztroje-csatornán zajló medermélyítési munkálatok miatt kérette be a román külügyminisztérium.

Az ukrán nagykövetség szombaton azt közölte, hogy csak karbantartási munkálatokat végeznek a Bisztroje-csatornán, az ukrán infrastrukturális minisztérium azonban pénteken arról számolt be, hogy sikerült a Bisztroje-csatorna mélységét 3,9 méterről 6,5 méterre növelni.

Az államtitkár emlékeztette az ukrán nagykövetet, hogy nincs megállapodás a csatorna mélyítéséről, mivel az ukrán fél hajózási projektjeinek környezeti hatásvizsgálati eljárásai folyamatban vannak. Emlékeztetett arra is, hogy a román külügyminisztérium február 16-án egy diplomáciai jegyzékben arra kérte az ukrán felet, hogy azonnal állítsa le a karbantartáson túlmutató mélyítési munkálatokat.

A közlemény szerint a találkozón arra is felkérték az ukrán felet, hogy sürgősen tegyen lehetővé Románia számára egy helyszíni vizsgálatot a Románia és Ukrajna közti országhatár nyomvonalát képező Kilia-ágon. A vizsgálat célja a Kilia-ágon 2005 óta bekövetkezett morfológiai változások felmérése.

Ukrajna nagykövete szerint az ukrán fél „nem végez a hajóút mélyítésére irányuló kotrási munkálatokat, hanem csak olyan operatív jellegű tevékenységeket, amelyek célja a csatorna hajózhatóságának biztosítása az izmaili kikötőig”. Ezeknek a munkálatoknak közölte a paramétereit a diplomata szerint pénteken az ukrán infrastrukturális minisztérium.

Az ukrán fél teljes nyitottságát fejezte ki a technikai szintű párbeszéd folytatására a vitatott kérdések tisztázásért, figyelembe véve mindkét fél érdekeit, beleértve a Duna-delta védelmét is. Ezért az ukrán fél azt javasolta, hogy az elkövetkező időszakban szervezzenek technikai találkozót a két ország közlekedésért felelős minisztériumai között – olvasható a külügyminisztérium közleményében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!