Természetvédelem

RSS

Működik a természetvédelem Romániában? Mire jó az Európai Green Deal? Várunk a decemberi Transtelex Dialógra!

Decemberben is lesz Transtelex Dialóg a Planetáriumban, ezúttal pedig szakértő meghívottainkkal a természetvédelemre fókuszálunk: Papp Tamás biológussal, Pap Péter László és Szabó Anna ökológusokkal Babos Krisztina beszélget.

A dinoszauruszok korából maradt fenn a Fogarasi-havasokban a kölöntesügér, most a megmentésén dolgoznak

Az apró termetű, élő kövületnek számító halfaj élőhelyének biztosítását és bővítését tűzte ki célul az Alex Găvan Alapítvány.

A polgármester szerint Jósikafalva azért nem fejlődik, mert természetvédelmi terület

A Bélesi-tó partján fekvő községben arról tartanak népszavazást, hogy kiváljanak-e a natúrparkból.

Így fogadták Tánczos Barna szülőfalujában a Declic „szégyenkaravánját”

Heves szóváltás alakult ki, és Tánczos Barna is megjelent, aki eleinte nem volt hajlandó románul beszélni az erdők védelmében magyarul is kampányoló aktivistákkal.

Ne a macskákat hibáztassuk a vadon élő állatok pusztítása miatt!

Miközben sokan vérengző szuperragadozóknak tekintik a házi macskákat és a tömeges irtásukat követelik, egyre többen állítják: ingatag lábakon áll a hisztéria mögötti érvelés.

Honnan és hogyan érdemes gyógynövényeket gyűjtenünk? A szakértő ad tippeket

Most van a nagy kirándulások ideje, amikor gyakrabban járunk a természetbe, és közben talán szívesen gyűjtünk növényeket is. A környezet szennyezettsége miatt azonban egyre nehezebb megfelelő gyűjtőhelyeket találni. A gyógynövények segíthetnek egészségünk megőrzésében, de már ajánlott nagyon odafigyelni arra, hogy mit, mikor és honnan gyűjtünk.

Jogi kiskaput aknáz ki Románia, hogy az uniós tiltás ellenére is használhassanak méhgyilkos szereket a mezőgazdaságban

A Politico azt vizsgálta meg, hogy mi az oka annak, hogy az EU-s szinten betiltott neonikotinoidokat még mindig szinte korlátlanul alkalmazhatják Romániában a termelők.

A medvék és Tusnádfürdő: együttélés a medveriasztás-turizmus helyett

Jön a turista, leparkol, a zacskó édességet beönti a kukába, visszaül az autójába és vár, fotózásra készen. Vagy: jön a turista, éjjel, zseblámpával direkt arra a helyre, ahol a figyelmeztető üzenet jelezte a medvét... Pedig mindenki tudja, hogy „az etetett medve halott medve”.

Le lehet lőni egymás után egy csomó medvét, de ez nem hoz megoldást

Le lehet lőni egymás után a medvéket, de probléma addig nem oldódik meg, amíg nem számoljuk fel azokat a befolyásoló tényezőket, amelyek a településekre vonzzák a medvéket, állítják a szakértők. Székelyföldön kerestük fel a „medveprobléma” forró helyszíneit.

Az EU-ban is bevezethetik a Carbon Farmingot, a kisgazdák viszont ellenzik a zöldnek tűnő kezdeményezést

A szénmegkötő mezőgazdasági támogatások révén egy spekulatív piacnak tennénk ki az élelmiszertermelésünket, és megint a kisgazdák, a természet és a mezőgazdasági munkások járnának rosszul, mondják.

Kritizálják a szakértők az új mezőgazdasági stratégiát, amiért a multiknak kedvez a kistermelőkkel szemben

Az ipari mezőgazdaság súlyos szociális és természetvédelmi problémák okozója, ezért a gazdák érdekeit védő szervezetek, a méhészek és a zöldek az Európai Bizottsághoz fordultak.