Kelemen Hunor

RSS

Novák Csaba Zoltán: Ha azt gondoljuk, hogy minden, ami a politikából érkezik vissza, rossz, akkor ez is egy rossz döntés. De én nem gondolom így

Váratlanul lemondott mandátumáról Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ Maros megyei szenátora. Döntését azzal indokolta, hogy inkább szakmai pályáját szeretné folytatni, megpályázta és megnyerte a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet elnöki pozícióját. A friss intézetvezetőtől megkérdeztük, hogy szerinte mennyire van rendben a váltás. Interjú.

Lemondott mandátumáról Novák Csaba Zoltán, Maros megyei RMDSZ-es szenátor

A kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet vezetője lesz, mivel Horváth István nem óhajtott újabb menedzseri mandátumért indulni.

Kelemen Hunor is megszólalt a mihazánkos politikus újságíróakasztásról szóló kijelentése kapcsán

Az RMDSZ elnöke leszögezte: a szövetség elfogadhatatlannak tartja az agressziót, függetlenül attól, hogy ki ellen irányul.

Kelemen bízik abban, hogy Románia schengeni csatlakozásának nem lesz akadálya

Az RMDSZ elnöke azt reméli, hogy azok is meggyőzhetők a csatlakozás fontosságáról, akik belpolitikai okokból ellenzik azt.

Kelemen Hunor arra számít, hogy Románia 2023 januárjától csatlakozhat a schengeni térséghez

Már csak Hollandiának kellene támogatnia a csatlakozást.

Románia a brit néppel és a brit királyi családdal együtt gyászolja a királynőt – részvétet nyilvánítottak az ország vezető politikusai és a román királyi család is

Kelemen Hunor emlékeztetett: az erdélyiek azt is számon tartották, hogy ükanyja révén egy régi erdélyi család leszármazottja volt.

Kelemen Hunor szerint a magyar oktatási intézményeket ért szegregációs vádak nem egy központilag irányított kampány részei

Az RMDSZ elnöke mind a bánffyhunyadi, mind a nagyváradi esetet megbeszélte az oktatásügyi miniszterrel.

Kelemen: „Orbán Viktort nem kell megvédeni”

„Hunortól” kérdezhettek az érdeklődők a Kolozsvári Magyar Napok utolsó napján. A kötetlen beszélgetésként meghirdetett rendezvényen kiderült, az RMDSZ elnöke szerint a genderkérdésből vagy a szexualitás kérdéséből nem szabad közpolitikát csinálni, de Orbán beszéde is felmerült.

Kelemen Hunor szerint természetes, hogy egy tusványosihoz hasonló eseményen akkor is tapsolsz, ha egyetértettél, akkor is, ha nem

A RMDSZ elnöke szerint nincs koalíciós válság, és kész megbeszélni Orbán Viktor tusványosi nyilatkozatait a kormánykoalícióban.

Markó Béla a G4mediának: Elégedetlen vagyok Kelemen Hunor nyilatkozatával

Véleménye szerint az RMDSZ vezetőinek el kellett volna utasítaniuk azokat a „veszélyes és elfogadhatatlan” gondolatokat, amelyeket Orbán Viktor magyar miniszterelnök Tusnádfürdőn megfogalmazott.

Klaus Iohannis élesen bírálta Orbán Viktor tusványosi beszédét, és nyilvános tisztázásra szólította fel az RMDSZ-t

Románia elnöke szerint nem lehet úgy tenni, mintha ezeket a dolgokat nem mondták volna ki, mint ahogy azt sem lehet elnézni, hogy az elhangzottakat az RMDSZ politikusai megtapsolták.

Kelemen Hunor: Orbán Viktorban csöppnyi rasszizmus sincs, és Oroszországot is elítélte beszédében a miniszterelnök

Szerinte a magyar miniszterelnök kijelentéseit a kontextusukban kell értelmezni.

Románia miniszterelnöke szerint Orbán Viktor kijelentéseinek nincs helyük Európában

Nicolae Ciucă azt nyilatkozta, hogy Orbán kijelentései „nem kívánatosak”, és „nincs helyük egy olyan Európában, ahol 27 ország békében és jólétben él”.

Dacian Cioloș: Jó volna tudni, mi a véleménye Kelemen Hunornak Orbán beszédéről

Az USR volt elnöke szerint Románia miniszterelnökének és a külügyminiszterének is az volna a feladata, hogy felvegye a telefont, és magyarázatot kérjen a magyar kormányfőtől a romániai látogatása során tett kijelentésekért.

Kelemen Hunor a demográfiai fogyás miatt, Varga Judit pedig az EU-ért aggódott Tusványoson

Az Európai Unió szintjén nemrég zárult le a közösség jövőjéről szóló konferencia. Varga Judit Magyarország igazságügyi minisztere szerint a konferenciasorozat egy színház volt, Kelemen Hunor viszont úgy vélekedett: a konzultációs folyamatra szükség volt, például az RMDSZ az őshonos nemzeti kisebbségek kérdését jelenítette meg ennek kereteiben.

Kelemen Hunor szerint az elmúlt 60 év legkeményebb telére számíthat Európa

A politikus úgy véli, hogy az uniós tagállamok megfizetik az Oroszországra kivetett szankciók árát.

Várhatóan augusztus elején fogadja el a kormány a költségvetés-kiigazítást

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök közlése szerint a javakra és szolgáltatásokra fordított kiadásokat mintegy 20 százalékkal csökkentik.

Kelemen Hunor: A demokrácia sokféle lehet, akár illiberális is

Nehéz idők jönnek, sőt már itt is vannak, mondta el a Szabad Európa Rádiónak adott legfrissebb interjújában Kelemen Hunor. Románia miniszterelnök-helyettese szerint az Európai Unió is válságban van, mert nincs jövőképe. Sok mindenért Orbán Viktort okolják, pedig a magyar kormányfő mindössze szembesíti őket a hiányosságokkal.

Törvény garantálja az abortuszjogot Romániában, mégis nap mint nap meg kell küzdeni érte

Az ország állami kórházainak közel egyharmada elutasítja a kérésre történő abortusz elvégzését, eEz a jelenség pedig elsősorban az alacsony jövedelmű nőket érinti, akik nem engedhetnek meg maguknak egy költséges magánklinikai beavatkozást. Ráadásul az elmúlt tíz évben az abortuszellenes mozgalom egyre több pénzzel és erőforrással rendelkezik Romániában is.

Kelemen Hunor: a közösség jövőjének építésében minden magyarnak helye van

„A nemzeti összetartozás azt is jelenti számomra, hogy sikeresek leszünk. Sikeresek külön-külön is, a nemzetrészek a saját szülőföldjükön, de sikeresek együtt a Kárpát-medencében és együtt a nagyvilágban” – írta szombaton a Facebook-oldalán az RMDSZ elnöke.

Tagadja az RMDSZ, hogy a kormánykoalíción belül feszültséget okozott volna Novák Katalin látogatása

Az RMDSZ szóvivője szerint koalíciós ülésen nem beszéltek a témáról.

Kelemen Hunor: valakit folyamatosan zavar a marosvásárhelyi katolikus iskola léte

„Olyan, mint egy Netflix-sorozat. De mi nem hagyjuk annyiban a dolgot” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Megosztja a koalíciót a székely himnusz eléneklése: szembement az RMDSZ a román kormánypártokkal

Az RMDSZ elnöke szolidáris azokkal a székelyföldi hokisokkal, akiket szerinte méltánytalanul támadnak.

Kelemen Hunor: a kormány nem fog benzinárstopot bevezetni

Nem azért, mert nem akarja, hanem azért, mert erre az intézkedésre nincs költségvetési fedezet.

Kelemen Hunor az RFI-nek: Hosszú lesz a háború, erősíteni kell az Oroszország elleni szankciókat

Nem volna szabad ujjal mutogatni Magyarországra, csak azért mert a saját érdekeit tartja szem előtt, mondta az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor: Fontos, hogy erős közösségként lássa a román állam a romániai magyarságot

Tíz évvel ezelőtt 1 millió 260 ezren vallották magukat magyarnak, ez irányadó szám.

A 2004-es népszavazástól a negyedik kétharmadig – magyarságpolitika Erdélyben. Második rész

A 2004. december 5-i népszavazás momentuma a nemzetiségpolitika fordulópontja, amelyre a jobboldal fel tudta építeni sikerkommunikiációját.

Smaranda Enache: Ha az RMDSZ alárendeli magát a Fidesz politikájának, Orbán elszigetelődése a szövetséget is érinteni fogja

Az RMDSZ-nek a román kormány koalíciós tagjaként az uniós politika és a NATO támogatójaként kellene megnyilvánulnia. A magyarországi választások erdélyi hatásáról a marosvásárhelyi emberjogi aktivistát kérdeztük.