Csíkszereda

RSS

Bár meghirdették, végül mégsem vetítették le Csíkszeredában a Disney meleg főszereplős rajzfilmjét

A mozi menedzsere szerint a Facebookon a film vetítése körül kialakult vita csak „szerencsétlen egybeesés”, és a filmet csak az alacsony érdeklődés miatt vették le a műsorról.

14 civil szervezet sérelmezi a csíksomlyói tűzkárosultak ügyének kezelését

Arra kérik a kormányt, hogy ellenőrizze, hogy használták fel az erre a célra adott állami támogatást.

Fák ültetéséből csinált működő üzletet egy csíkszeredai vállalkozó

Legutóbb Csíkszentkirály szélén, a környék egyetlen gyurgyalag-költőtelepe mellé emeltek bokros-fás zöld falat, hogy a költési időszakban a madarakat elválasszák a közelben nyüzsgő emberek és gépek zajától. De hogyan kapcsolódik az ajándéktárgyak gyártása a környezetvédelemhez, és mennyire vevő erre az erdélyi társadalom? Vállalkozói profil.

Székelyföldön mindenki ott spórol a díszkivilágításon, ahol tud

Például Székelyudvarhelyen elmarad a hagyományos szilveszteri koncert, illetve tűzijáték. A megspórolt pénzt az oktatási intézmények fűtésére fordítják.

Volt élettársa szúrta meg a fiatal nőt Csíkszereda központjában

Az áldozat jelenleg kómás állapotban, lélegeztetőgépen van.

Ultimátumot kaptak a csíkszeredai arénában élő romák a kiköltözésre, de kijelölt hajlékaik egyelőre lakhatatlanok

A vasárnapi határidő tarthatatlan: a roma családok számára lakásként kijelölt lakókonténerek zömének közművesítése még nem történt meg, sőt többségük még mindig szigetelés nélkül áll és bútorozatlan.

Erdély és MI: így értelmezi és készít festményt akár tájainkról is a mesterséges intelligencia

Már évek óta vita folyik arról, hogy a mesterséges intelligencia képes-e ember által művelt művészetre? Erdélyben most először Csíkszeredában mutatnak be kimondottan olyan festményeket, amelyeket MI generált, a témáról Szabó W. Péter MI kutatóval, a Tengr.ai platform alkotójával beszélgettünk.

Lizike, az influenszer, akit már nemcsak Erdélyben ismernek: „Jó nagy a csipogóm és őszinte vagyok. Valószínű ezt szeretik bennem”

Már több mint 10 ezren követik Instagramon, a Facebookon is többezres követőtáborral büszkélkedhet. A siker felé vezető útja viszont teljesen spontán módon alakult: a téma ahogy esik, úgy suppan, és szerinte a követők érzik, hogy így az igazi. A hirtelen felindulásból kimondott szavaknak azonban súlyuk és jelentőségük is van, többek között erről is beszélgettünk. Interjú.

Tévedésből került a világ egyik legveszélyesebb szakmájába, a fasebészek közé

Magyarosi Károly több évtizedig dolgozott kertészként, majd egy „tévedés folytán” a világ egyik legveszélyesebb szakmájában találta magát: arboristának állt. Dacára annak, hogy a fasebészek közül sokan életüket vesztik munka közben, Magyarosi külföldön töltött évei alatt végérvényesen beleszeretett az extrém magas fák gondozásába. A kolozsvári arboristával csíkszeredai kiszállása során beszélgettünk.

Két évig nem emeltek, most elkerülhetetlen volt: nő a távhő ára Csíkszeredában

A székelyföldi városokban alig van távhő-szolgáltatás. Csíkszereda a kivétel, de most ők is kénytelenek árat emelni a magas előállítási költségek miatt.

Az oktatási intézményeken nem spórolnának, józanabb energiagazdálkodással viszont készülnek a télre az erdélyi városok

Az energiaárak emelkedése nem csak a háztartásokat vagy a vállalatokat, hanem a településeket is súlyosan érintheti, a Transtelex által megkeresett erdélyi önkormányzatok viszont egyelőre így sem készülnek intézménybezárásokkal a téli időszakra. Kulcskérdés lehet viszont, hogy milyen döntés születik a parlamentben az energiaár-kompenzációról szóló jogszabály kapcsán, amely korábbi formájában még nem segítette a települések fennhatósága alá tartozó közműcégeket.

Csíkszeredában már mínusz 2,5 Celsius-fokot mértek vasárnap reggel

A csíkszeredai távhőszolgáltató vállalat már elindította a fűtést a város nagy részében.

Az előítéletek helyett az emberi arcokat kell meglátnunk – japán táncművész rendezett roma-magyar gyerekelőadást Csíkszeredában

Az előadással párhuzamosan fotókiállítást is szerveztek Márkos Tamás képeiből. A szervezők a rendezvény bevételeit a tűzeset miatt az arénában elszállásolt roma családok konténereire és a Somlyó 33 romatelep fejlesztésére fordítják.

Zakuszka-index: melyik városban lehet Erdély legdrágább zöldségpiaca?

Egy előre összeállított bevásárlólista alapján hét erdélyi városban hasonlítottuk össze a zöldségpiaci árakat. És mivel még a befőzési szezonban vagyunk, zakuszka-indexet is számoltunk.

Pánikvásárlás tört ki a tűzifapiacon az energiaszektor körüli bizonytalanságok miatt

Aki megengedheti magának, most 2-3 téli szezonra is bespájzol, hiszen a bükk, a tölgy, de még a fenyő ára is a megszokottnál sokkal gyorsabban növekedett az utóbbi egy évben. A háború csak közvetetten okozta a drágulást.

Vízvezeték szeli át a somlyói romák telepét, készülődnek az arénások a konténeres életre

Nemsokára elhagyják a csíksomlyói roma családok a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénát, amely ideiglenesen otthonukként szolgált több mint másfél éven keresztül. A lakhatás rendezésének sikeressége nagy horderővel bír, hiszen évtizedekre meghatározhatja a családok sorsát. Helyszíni riport.

Konténerekbe költöztetik a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénában másfél éve élő roma családokat

A csíkszeredai romatelep egy része másfél évvel ezelőtt égett le, azóta próbálja az önkormányzat a fedél nélkül maradt, ideiglenesen az Erőss Zsolt Arénában elszállásolt családok lakhatását megoldani.

Gyermekbántalmazási ügy: megfellebbezte az ügyészség a 30 év börtönről szóló ítéletet

A csíkszeredai főügyész azt nem közölte, hogy miért elégedetlen a vádhatóság a vádlottra kiszabott büntetéssel. A pert másodfokon a marosvásárhelyi bíróság tárgyalja.

Egyre több az elektromos autó, töltőállomások nélkül viszont nem sokra megyünk velük

A kormány ambiciózus vállalásokat tett a zöld közlekedés fejlesztése terén, egyelőre azonban úgy tűnik, hogy az önkormányzatok még nem készültek fel erre a nagy változásra.

Megszakadt az áramellátás 2000 csíkszeredai háztartásban a vihar miatt

Az energiaszolgáltató a károk elhárításán dolgozik.

„Léptünk volna be a cukrászdába, amikor Edu, az ötéves fiú visszahúzott. Azt mondta, neki oda nem szabad bemenni”

Ezt a történetet Csata Orsolya csíkszeredai tévés újságíró mesélte, aki a tavaly leégett csíksomlyói romatelepről elköltöztetett gyerekekből toborzott futócsapatot. Eltökélten küzd a helyi roma közösség kirekesztése ellen, a sport csak az egyik eszköze. Interjú.

Növeli csíkszeredai gyártási kapacitását a Heineken Románia

A több mint 8 millió euró értékű beruházás során hatra bővül a csíkszeredai sörgyár töltősorainak száma.

Lángos, kürtőskalács és a Mi Hazánk is előkerült a csíksomlyói búcsún

Mária Rádióval hangolódtunk, lejtős kálváriát másztunk, oltár mellett ülő Áder Jánost figyeltünk, miközben egy ponton valaki elkiáltotta magát: vesszen Trianon. Megnéztük az idei csíksomlyói búcsút Székelyföldön.

Nevetés, gyerekzsivaj és természetesen rengeteg könyves élmény – ilyen volt a Csíkszeredai Könyvvásár

A könyveket ünnepelték zenével, rajzzal és író-olvasó találkozókkal a csíkszeredaiak.

Egy magyarországi cég csíkszeredai beruházásának alapkőletételén vett részt Szijjártó Péter

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint a projekt továbbfejleszti Magyarország és Románia gazdasági együttműködését, amely amúgy is számos rekordot megdöntött az elmúlt időszakban.

Tíz elektromos buszt vásárolna Csíkszereda

A helyreállítási alapból hívnának le forrásokat, hogy környezetbarát tömegközlekedési összeköttetés jöjjön létre Csíkszereda és a környező községek között.

Tánczos szerint bizonyítékok híján csak puszta propaganda Borboly „medvemaffia” elleni hadüzenete

A környezetvédelmi miniszter szerint „rendkívül súlyos” vádakat fogalmazott meg a Hargita megyei önkormányzat elnöke.

Tézis az Arénáról

Szeretném tisztán és jól érthetően kimondani a konklúziót: olyan társadalomban élünk, melyben alapszabály, hogy a politikus, aki kiállna a roma emberek emberi és szociális jogainak maradéktalan érvényre juttatása mellett, nem lehetne többé politikus.