A Transzfogarasi út szélén kolduló medvéket a zernyesti medverezervátumba költöztetik

2024. szeptember 11. – 16:20

Másolás

Vágólapra másolva

A hatóságok megkezdték a Transzfogarasi úton rendszeresen feltűnő „kolduló medvék” áthelyezését, miután a turisták életüket kockáztatva etették és fotózták az állatokat. Az első állatok, egy anyamedve és kölyke, a Brassó megyei, zernyesti medverezervátumba kerülnek. Bár az áthelyezés elsődleges célja az emberi élet védelme, sokan kritizálják ezt a megközelítést, mivel az nem kezeli a probléma forrását: az emberek felelőtlen viselkedését.

Augusztus végén írtunk arról, hogy a környezetvédelmi miniszter megemelné a medveetetésért járó bírságot, mert jelenleg 1500 lejekkel sújtják a felelőtlen etetőket, viszont ha helyben fizetnének, akkor már csak 200 lejt kell lepengetniük. A tárcavezető akkor azt is mondta, hogy figyelmeztető táblákat és videókamerákat fognak kihelyezni. Mindebből egyelőre úgy tűnik, hogy a medvék elköltöztetését látják a legegyszerűbben megvalósítható feladatnak.

„Megkezdődött a medvék áttelepítése a Transzfogarasi útról! A szakemberek egy nőstény medvét és egy kölyköt csalogatnak ki. A folyamat több napig is eltarthat, és csak akkor alkalmaznak majd nyugtatót, ha feltétlenül szükséges. A megoldást úgy választottuk meg, hogy az állatoknak ne essen bántódásuk, és az állami intézmények képviselői se kerüljenek veszélybe” – nyilatkozta szerdán Dragoș Predescu, Argeș megye prefektusa.

Az áttelepítési akcióra abban az összefüggésben kerül sor, hogy a környezetvédelmi, tárca kiadta az állatok befogásához és áttelepítéséhez szükséges parancsot. Elsőként egy nőstény medvét telepítenek át kölykeivel, amely a szakemberek szerint agresszívvá vált. Ezt a zernyesti rezervátumba viszik, a prefektus szerint „ugyanígy fognak eljárni az összes medvével, amelyiket visszajáró, kéregető medveként azonosítják be a hatóságok.”

Kolduló medvét fotóz egy autós, miután szendvicset dobott ki neki az útra – Fotó: Andrei Pungovschi / AFP
Kolduló medvét fotóz egy autós, miután szendvicset dobott ki neki az útra – Fotó: Andrei Pungovschi / AFP

Romániában egyébként aggasztó méreteket öltött a turisták medveetetése, különösen a Transzfogarasi úton, ahol a „barátságos medvék” látványa valóságos turisztikai attrakcióvá vált. Az elmúlt időszakban egyre több román és külföldi turista látogatja ezt a hegyi útszakaszt, hogy közelről láthassa, fotózhassa vagy akár etethesse az útszéli medvéket, amelyek gyakran a közösségi médiában is népszerűek. Influenszerek posztjai terjesztik a „plüssmacik” képét, és bátorítják a követőiket arra, hogy közel menjenek az állatokhoz, ami súlyos incidensekhez vezetett.

A jelenlegi törvény azonban, amit egy sajnálatos tragédia miatt két nap alatt megszavazott a parlament, nem ad átfogó megoldást. Elsősorban az áthelyezés és a kilövés lehetőségére koncentrál, túlságosan a medvék eltávolítására összpontosít, ahelyett, hogy a természetes élőhelyek védelmére és az emberi magatartás megváltoztatására fókuszálna. A kritikusok szerint a hatóságok ismét a megúszásra játszanak, és ahelyett, hogy a turisták kedvét vennék el az etetéstől és a helyiek viselkedését szabályoznák szigorúbban, ismét a medvéket terelgetik. A turisták és helyiek tájékoztatására irányuló kampányok és a szigorú büntetések hatékonyabban segíthetnének a medvék és emberek közötti konfliktusok csökkentésében, jegyzik meg az állatvédők.

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy „egy etetett medve halálra van ítélve”, és hogy további tájékoztató táblák kihelyezésére kerül sor, amelyek figyelmeztetik az embereket a medvék etetésének veszélyeire. Azonban sokan úgy vélik, hogy a törvény jelenlegi formájában nem biztosít megfelelő védelmet a medvék számára, és nem eléggé szigorú az emberi viselkedéssel szemben, ami továbbra is a konfliktusok fő oka.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!