Kihirdette Iohannis a medvetörvényt: közel 500 állatot lőhetnek ki idén és jövőre is ugyanennyit

2024. július 23. – 18:33

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis államfő kihirdette „a romániai medveállomány kezeléséről szóló törvényt”. A törvényt a Bucsecs-hegységben történt tragédia után fogadták el sürgősségi eljárással, ahol egy 19 éves fiatal nőt ölt meg egy medve a Jepii Mici ösvényen.

A képviselőház döntéshozó fórumként emelte jogerőre az RMDSZ törvénykezdeményezését, az ún. Tánczos-féle medvetörvényt. Ez azt jelenti, hogy újból engedélyezik a 2016-ban betiltott vadászatot „a medvék túlszaporodásának kezelésére”, és meghatározott éves megelőzési kvótákat vezetnek be. Az állatvédő civil szervezetek szerint azonban a törvény a vadászoknak kedvez, és tüneti kezelést alkalmaznak ott, ahol a probléma gyökere nincs megoldva. Hiába indítottak azonban aláírásgyűjtést, a medvetörvény átment, jöhet a kilövés.

A törvény 426 egyedre „megelőzési vadászati kvótát”, ami úgymond a „túlszaporodást” kezelné, 55 egyedre pedig beavatkozási kvótát ír elő 2024-re és 2025-re „az emberek elleni támadások és a medvék okozta károk megelőzése érdekében”.

A kihirdetésre reagálva, az RMDSZ a sajtónak kiküldött közleményében Tánczos Barnát idézi, aki a környezetvédelmi tárca élén töltött időszak alatt végig a barnamedve vadászhatóságát szorgalmazta, és az általa javasolt megelőzési és beavatkozási kvótáknak a megszavazását jelentős sikerként könyveli el. „Nyolc év után ismét vadászható a barnamedve Romániában, meg lehet állítani a medvepopuláció túlszaporodását és életeket menthetünk meg. 2016 óta az RMDSZ volt az egyetlen politikai alakulat, amely folyamatosan megoldást keresett a medveproblémára, az emberi életek védelmében. Ez a sokéves munka ért révbe ma, amikor az államfő kihirdette a megelőzési és beavatkozási kvótákról szóló jogszabályt”nyilatkozta Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor, a medvekvótákról szóló törvény kezdeményezője kihirdetést követően.

Tánczos szerint gyakorlatba kell ültetni a vadászatot, és folytatni kell azt az intézkedéscsomagot is, amelyet miniszteri mandátuma alatt indítottak el.„Meg kell kötni a finanszírozási szerződéseket a villanypásztorokra, alkalmazni kell az azonnali beavatkozást, folytatni kell a felméréseket, hogy a következő években is ki lehessen adni a kvótát, és gyakorlatba kell ültetni a vadászatot. Hosszú távon csak így lehet kezelni a medvepopulációt, csökkenteni a medve-ember konfliktusokat, és megelőzni egy újabb tragédiát”hangsúlyozta a volt környezetvédelmi miniszter.

Tánczos nyilatkozatával ellentétben az állatvédők azt hangsúlyozzák, hogy a tragédia nyomán született törvény nem oldja meg a problémákat, hanem az egész medvepopulációt támadja, ami hosszú távon káros hatással lehet a faj megőrzésére és az ökológiai egyensúlyra. Miközben folyamatosan túlszaporodásról beszélnek a medvevadászatot támogatók, az állatvédők arra emlékeztetnek, hogy a 2021-ben Tánczos Barna által elindított országos genetikai tanulmány adatai tavaly októberben szivárogtak ki, és ezek szerint mindössze 3.000 medvét találtak. Azóta nem közöltek új adatokat, és a tanulmány lezárásának határidejét meghosszabbították, mondván, hogy nem gyűjtöttek elég mintát. A medvepopuláció növekedését valójában gyakran eltúlozzák, a valós adatok sokkal alacsonyabbak lehetnek a gyakran emlegetett 8000-es létszámnál.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!