Medvét fotózni és etetni járnak Romániába a turisták, miután elterjedtek a cuki medvés videók a neten

2023. szeptember 7. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre több román és külföldi turista keresi fel a transzfogarasi utat, hogy szemügyre vehesse a „barátságos medvéket”, miután valóságos nemzetközi akcióvá nőtte ki magát az út menti medvék népszerűsítése. Romániai és külföldi influenszerek posztjai a kárpáti „plüssmacikról”, akik ott ácsingóznak az út szélén, valósággal elárasztották az internetet, és követőik egymást taposva igyekeznek meglátogatni a mesés helyet, ahol medvét lehet etetni és simogatni. Mondani sem kell, az elmúlt egy hónapban incidensek sorozatához vezetett ez a felelőtlen hozzáállás.

A legutóbbi súlyos eset egy lengyelországi turistát érintett, akit a transzfogarasi úton megtámadott egy medve, mert az – az interneten látott mintákat követve – közelképet akart kattintani a mackóval, aki nem volt hajlandó beállni a szelfire. Egy kétbocsos anyamedvét nézett ki, közeledésére az állat agresszívan válaszolt, mire a turista megfutamodott, azonban kis idő elteltével ismét megpróbálta megközelíteni az állatot, amely akkor már nem várta be tétlenül a közeledést, hanem odacsapott.

A román lapok szóvá tették a hatóságok felelősségét is, mert nem indítanak semmiféle tájékoztató kampányt, amelyből kiderülhetne, mennyire veszélyesek a neten terjedő mackós, jópofizós tartalmak.

Augusztusban hat embert támadtak meg medvék a transzfogarasi úton, az országos hegyimentő szolgálat vezetője a sajtónak elmondta, hogy honlapjukon folyamatosan naprakész információkat közölnek a medveveszélyről. Az odalátogató román és külföldi turisták azonban nem a Salvamont honlapján található információkat olvassák el, hanem közvetlenül az interneten az állatokkal való interakcióra és etetésre buzdító influenszervideókat nézik. A medvéket a környék látványosságaként mutatják be ezeken a videókon, és arra utalnak, hogy az állatok szinte háziasítottak: a vidám zene, amelyre a felvételeket összevágják, a közvetített üzenetek és az állatok mozgása azt a benyomást kelti, hogy semmi rossz nem történhet.

Barátságos családként mutatja be a fotó a medvéket, a képen jól látszik a kocsisor is, mert mindenki megáll, hogy lefotózza őket – Fotó forrása: Jurnalul.ro
Barátságos családként mutatja be a fotó a medvéket, a képen jól látszik a kocsisor is, mert mindenki megáll, hogy lefotózza őket – Fotó forrása: Jurnalul.ro

Ahogy az állatokkal való interakció egyre gyakoribbá válik, a veszély is nő, az úttesten pedig valóságos kocsisorok alakulnak ki, és a dugók miatt, ha baleset történik, még a mentők sem érnek oda időben.

„Minket is nagyon bosszantanak azok, akik minden nap megállnak, hogy fotózzák vagy etessék a medvéket. A transzfogarasi úton hosszú sorok kígyóznak, és még a rendőr- vagy mentőautók szirénája sem segít ilyenkor. Többször próbáltam rávenni az embereket, hogy távolodjanak el az állatoktól, de miután én elmentem, mások nem jöttek többet hátulról. Ha vészhelyzet van, még a baleset helyszínére sem lehet eljutni, mert az utat szinte mindig elzárják a turisták, akik megállnak, hogy a medvéket fotózzák” – mondta el a lapnak az argesi hegyimentők vezetője.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!