Medvét fotózni és etetni járnak Romániába a turisták, miután elterjedtek a cuki medvés videók a neten

2023. szeptember 7. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre több román és külföldi turista keresi fel a transzfogarasi utat, hogy szemügyre vehesse a „barátságos medvéket”, miután valóságos nemzetközi akcióvá nőtte ki magát az út menti medvék népszerűsítése. Romániai és külföldi influenszerek posztjai a kárpáti „plüssmacikról”, akik ott ácsingóznak az út szélén, valósággal elárasztották az internetet, és követőik egymást taposva igyekeznek meglátogatni a mesés helyet, ahol medvét lehet etetni és simogatni. Mondani sem kell, az elmúlt egy hónapban incidensek sorozatához vezetett ez a felelőtlen hozzáállás.

A legutóbbi súlyos eset egy lengyelországi turistát érintett, akit a transzfogarasi úton megtámadott egy medve, mert az – az interneten látott mintákat követve – közelképet akart kattintani a mackóval, aki nem volt hajlandó beállni a szelfire. Egy kétbocsos anyamedvét nézett ki, közeledésére az állat agresszívan válaszolt, mire a turista megfutamodott, azonban kis idő elteltével ismét megpróbálta megközelíteni az állatot, amely akkor már nem várta be tétlenül a közeledést, hanem odacsapott.

A román lapok szóvá tették a hatóságok felelősségét is, mert nem indítanak semmiféle tájékoztató kampányt, amelyből kiderülhetne, mennyire veszélyesek a neten terjedő mackós, jópofizós tartalmak.

Augusztusban hat embert támadtak meg medvék a transzfogarasi úton, az országos hegyimentő szolgálat vezetője a sajtónak elmondta, hogy honlapjukon folyamatosan naprakész információkat közölnek a medveveszélyről. Az odalátogató román és külföldi turisták azonban nem a Salvamont honlapján található információkat olvassák el, hanem közvetlenül az interneten az állatokkal való interakcióra és etetésre buzdító influenszervideókat nézik. A medvéket a környék látványosságaként mutatják be ezeken a videókon, és arra utalnak, hogy az állatok szinte háziasítottak: a vidám zene, amelyre a felvételeket összevágják, a közvetített üzenetek és az állatok mozgása azt a benyomást kelti, hogy semmi rossz nem történhet.

Barátságos családként mutatja be a fotó a medvéket, a képen jól látszik a kocsisor is, mert mindenki megáll, hogy lefotózza őket – Fotó forrása: Jurnalul.ro
Barátságos családként mutatja be a fotó a medvéket, a képen jól látszik a kocsisor is, mert mindenki megáll, hogy lefotózza őket – Fotó forrása: Jurnalul.ro

Ahogy az állatokkal való interakció egyre gyakoribbá válik, a veszély is nő, az úttesten pedig valóságos kocsisorok alakulnak ki, és a dugók miatt, ha baleset történik, még a mentők sem érnek oda időben.

„Minket is nagyon bosszantanak azok, akik minden nap megállnak, hogy fotózzák vagy etessék a medvéket. A transzfogarasi úton hosszú sorok kígyóznak, és még a rendőr- vagy mentőautók szirénája sem segít ilyenkor. Többször próbáltam rávenni az embereket, hogy távolodjanak el az állatoktól, de miután én elmentem, mások nem jöttek többet hátulról. Ha vészhelyzet van, még a baleset helyszínére sem lehet eljutni, mert az utat szinte mindig elzárják a turisták, akik megállnak, hogy a medvéket fotózzák” – mondta el a lapnak az argesi hegyimentők vezetője.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!