Vig Emese

RSS

Az ukrajnai háború mellett a globális élelmiszárválság a G7-es csúcs fő témája

Az ukrajnai konfliktus nyomán az energia- és élelmiszerárak világméretű emelkedése visszaveti a gazdasági növekedést, az ENSZ pedig „példátlan globális éhínségválságra” figyelmeztet.

Bartis Attila: Az igazán jó cenzúra az öncenzúrára épül

Van egy írói és egy fotográfus énje is, és mindkettő más okok miatt fontos számára. Az írás magányos tevékenység, elzárja a külvilágtól, minden legbelül történik, és még a belső cenzorral is meg kell küzdenie. A fotográfia viszont kiviszi az életbe. Interjú.

„Magyartanárként csak 8,60-at értem el a nyolcadikos magyar képességvizsga tételeinek megoldása után”

A dolgozatokat javító tanárok szerint közepesen jóra sikerültek a nyolcadikos diákok zömének magyar nyelv és irodalom képességvizsgájának eredményei: 7-8 közötti a jegyek nagy része. Diákok, tanárok és szülők egyaránt elégedetlenek a kapott nyelvtani tételekkel, és ismét fellángolt a vita az új szemléletű nyelvtan tanítása kapcsán.

Miért jönnek az államfők közvetlenül a Mihail Kogălniceanu katonai bázisra, és miért nem tesznek látogatást a Cotroceni Palotában?

Ez az vendégek kívánsága volna, vagy a román elnöki hivatal által preferált stratégia?

Nagybányán is azt hiszi a városvezetés, hogy pár vödör festékkel meg lehet oldani a bicikliutak kérdését

Logikátlan csíkozással jelöltek ki 70 kilométernyi bicikliutat Nagybányán: a sávok oszlopokba ütköznek, bokrokat, buszmegállókat súrolnak.

Bőröndhegyek tornyosulnak a Heathrow-n, London legnagyobb repterén

„Kisebb problémákat észleltünk a csomagrendszernél” – közölte hihetetlen nyugodtsággal a reptér vezetősége.

EP-képviselők petíciót indítottak a vétópolitika ellen

„Támogassa kampányunkat az európai antidemokratikus vétópolitika ellen!” – erre szólítanak fel európai parlamenti képviselők egy petíciós kezdeményezéseket indító portálon, akik a magyar miniszterelnök szankciós vétóit hozzák fel példának felhívásukban.

Megtartotta közös ülését a Moldovai Köztársaság és Románia parlamentje

A találkozót követően közös nyilatkozatot fogadtak el , amelyben a két ország ígéretet tesz arra, hogy együttműködik, különösen a Moldovai Köztársaságnak az uniós tagjelölti státuszára való felkérése kapcsán. A megállapodás utal a 2010. április 27-én Bukarestben aláírt, Románia által a Moldovának nyújtott 100 millió eurós támogatáson alapuló technikai és pénzügyi segítségnyújtási programra is.

„Filmeket csináljatok, ne háborút!” – Elkezdődött a 21. TIFF

168 egészestés és 28 rövidfilm szerepel idén a TIFF válogatásában, június 26-ig 15 helyszínen több mint 350 vetítést szerveznek.

Pásztorhiány van Romániában: Bangladesból szerződtetnek juhászokat a romániai gazdák

A munkaerőhiány miatt a gazdák gyakran kénytelenek levágni az állataikat, vagy az EU-n kívülről hoznak pásztorokat. Egy gazda például a messzi Bangladesből hozott 4 pásztort az állatai mellé.

Elemzők szerint se a francia elnök, se a német kancellár nem igazán örült Iohannis kijevi jelenlétének

Kényelmetlen negyedikként vett részt Iohannis a német-francia-olasz vezető politikusok ukrajnai látogatásán. A román és nemzetközi elemzők szerint azonban jó, hogy ott volt, mert egyébként sokkal hűvösebbre sikerültek volna a tárgyalások, és tartózkodóbbra az azokat követő sajtónyilatkozatok.

Digitális kizsákmányolás? A biciklis futárok térképen mozgó pontok mögé rejtett valódi élete

Köztünk járnak. Ott vannak mindenhol. Mégis keveset tudunk róluk. A rugalmas munkaidő és a könnyedén megszerzett jövedelem ígérete mögött az ételfutárok élete valójában a közúti balesetveszélyes helyzetek, a krónikus fáradtság és az anyagi bizonytalanság között zajlik.

Zoltán Gábor: Idehaza már szinte száz éve nem volt belső béke

A budapesti nyilas múltat kutató író, az Orgia című kötet szerzője azokról az indulatokról ír, amelyeket igyekszünk visszafojtani, és amelyek, amikor előtörnek, akkor agresszió, bántalmazás lesz a végeredmény. A szándék az, hogy a bemutatott történeten keresztül az olvasó lássa, érezze, melyek a lelki mozgatórugói az egyéni vagy csoportos drámáknak. Interjú.

Békét, csendet kerestek: mára már kisebb kolóniát alapítottak a móc hegyvidéken élő buddhista britek

A kis buddhista brit közösség tagjai nem egy felkapott helyszínt, különleges szépségű falvakat vagy valamelyik nagyvárost választották nálunk, hanem egy olyan „isten háta mögötti” helyet, ahol csak a madarak, medvék, farkasok és őzek járnak. Itt látogattuk meg őket.

A könyvek megmenthetnek minket, ha mi megmentjük a könyveket – megnyitották Kolozsváron a 11. könyvhetet

Ezekben a zivataros időkben, nemcsak az emberi életek, hanem a könyvek is ki vannak szolgáltatva a pusztító hatalmaknak – hangzott el a megnyitón.

Diáklányok tiltakoztak a fővárosban az iskolai szexuális visszaélések ellen

A szervezet szeretné tisztázni azokat a lehetőségeket, amelyekkel a diákok jelenthetik a bántalmazó tanárokat, és be kívánja építeni ezeket az iskolai szabályzatokba.

Film az együtt(nem)élésről: Cristian Mungiu elhozta Ditróba a Srí Lanka-i pékek esetéből inspirálódott R.M.N.-t

A vetítés ott zajlott, ahol a két évvel ezelőtti konfliktus csúcspontja volt: a helyi művelődési házban. A Srí Lanka-i pékek nem voltak a bemutatón, de egyikükkel a pékségben beszélgettünk, és a történet főszereplőivel is sikerült találkoznunk.

Tiltakoznak a nemzetbiztonsági törvénytervezet ellen a civilek, mivel az büntetlenséget és megnövelt jogköröket biztosít a SRI-nek

A magánszemélyek, valamint a hatóságok és intézmények kötelesek lesznek kérésre támogatást nyújtani a Román Hírszerző Szolgálatnak – áll a SRI működéséről szóló törvénytervezetben.

Béremelés helyett elektromos biciklikkel küzdené fel magát ismét a csúcsra a Román Posta

17 ezer alkalmazott attól tart, hogy sokan munka nélkül maradnak, ha a biciklikkel turbózzák fel a levélkihordást.

A francia szélsőjobb vezetőjével, Le Pennel tárgyalt Orbán Viktor Párizsban

Sem a brüsszeli bürokraták, sem a baloldal nem képes megvédeni az európaiakat és családjaikat, hangzott el a találkozón.

A helyreállítási terv nem támogatja a mezőgazdaságot, mondja a szaktárca vezetője, ezért sürgősen módosítani kellene

Az öntözőrendszerekbe, a jégeső elleni védekezésbe és az eső mesterséges előidézésébe való befektetésekbe kellene fektetni, mondta a miniszter.

Kelendő a hamburger Romániában: több mint 6 milliót rendeltek a vevők egy év alatt az egyik legnagyobb ételkiszállítótól

Arról nem szól a felmérés, hogy gyorsétteremből rendelték-e vagy frissen sült bucit, szaftos marhahússal esetleg vegán ínyencségekkel kombináló vendéglőkből.

Judith State, az R.M.N. film főszereplője: az elfogadás csak a szótárunkban létezik, viselkedéskultúránkból hiányzik

A színész szerint brutális lehet a sokk, amit akkor érezhetünk, amikor szembesülünk saját magunkkal. A film viszont empátiával segíthet hozzá ahhoz, hogy fölébredjünk és perspektívát váltsunk.

Több, gyilkossági kísérlettel és kínzással vádolt rendőrt vettek őrizetbe

Szétverték az áldozatot, amikor letartóztatták, aztán megpróbálták eltussolni.

Átrendeződések a liberális pártban: Lucian Bode belügyminiszter lett az alakulat főtitkára

Az ülés során Virgil Popescu energiaügyi miniszter visszavonta az első alelnöki tisztségre benyújtott jelölését.