Babos Krisztina

RSS

Nagyváradon indított mérnökképzőt az épülő BMW gyár számára a Debreceni Egyetem

Az oktatás ingyenes, és a Partiumi Keresztény Egyetem biztosítja a helyet a képzés számára.

Közösséget vállal a Magyarországon kiálló tanárokkal az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság

Aggasztónak találják a magyarországi tanárok helyzetét, különösképpen a tiltakozó tanárok elbocsájtását, és a tanárok sztrájkjogának korlátozását.

Betiltaná a Nutri-Score élelmiszercímkézési rendszert a fogyasztóvédelmi hatóság

A hatóság vezetője a szalonnafogyasztókat hozza fel példának, mint olyan csoportot, melyet negatívan érint a élelmiszerek kategorizálására szolgáló rendszer.

Bevezetik a Moziórákat a TIFF kezdeményezésére egy kolozsvári középiskolában

Ha beválik a projekt, a Moziórákat más iskolákra is kiterjesztik, ígérik a kezdeményezők.

Bevált a gyoroki polgármester javaslata, aki azt kérte, hogy koszorú helyett pénzt vigyenek temetéskor

Az Arad megyei községben nemcsak a gyászoló családok jutnak ily módon anyagi segítséghez, de a temetői hulladékmennyiség is harmadára csökkent.

Ismét elutasították Tőkés László keresetét, amelyben a román állami kitüntetését visszavonó elnöki rendelet megsemmisítését kérte

A kitüntetést akkor vonták meg, amikor Tőkés felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében, ahogyan Ausztria tette Dél-Tirol esetében.

„Boltot nyit” az iskolákban, így növeli a hátrányos helyzetű gyerekek jelenléti arányát egy Brassó megyei egyesület

Az egyedi módszert eddig öt településen vezették be, és 30 százalékkal sikerült növelni a diákok iskolai jelenléti arányát.

Nyugat-Európában tiltólistán van, nálunk ültetik. De mi is a bajuk a biológusoknak az akáccal?

Lelkes önkéntesek ismét invazív fajjal erdősítettek, ezúttal a Kolozs megyei Mikesen. A fehér akác terjesztésével azonban több kárt okoznak, mint hasznot, állítják a szakértők. Fenesi Annamáriával beszélgettünk.

Ellenzik a szakértők, hogy ismét vadászható lett a siketfajd. A politikusok, magyarázat gyanánt, megint „sötétzöldeznek”

Tíz év szünet után ismét megengedték a siketfajd vadászatát Romániában. A politikusok azzal érvelnek, hogy megnőtt a populáció létszáma, a szakértők szerint viszont „immorális” döntés született egy bajban lévő faj számlájára.

„Ölelés helyett hátba verés”: ezzel leplezte le magát egy újonnan leírt zsályafaj Dobrudzsában

Ez már a második olyan „rejtőzködő” növényfaj, amit Dobrudzsából írtak le a közelmúltban, és hamarosan újabb felfedezésekre számíthatunk. Mátis Attila kolozsvári botanikussal, a román-magyar-ukrán nemzetközi kutatócsoport tagjával beszélgettünk.

Kolozsvári vagy és felcsapnál amatőr kutatóbiológusnak? Tarts méhecskehotelt az erkélyen!

A BBTE alaposabban felmérné a városban élő vadméheket, és várja önkéntesek csatlakozását egy izgalmas projekthez. Nem kell mást tenni, mint egy méhecskehotelt kihelyezni és fotózni a jámbor lakókat.

Több ezer kilométernyi autópályát építenek rövid időn belül, és baj lesz, ha nem oldják meg a vadak távoltartását az utaktól

Emberre és állatra is veszélyesek lehetnek a tervezett autópályákon a balesetek, ezért megfelelő kerítéseket és vadátkelőket kell kialakítani, szakszerű tervek alapján. Domokos Csabát kérdeztük a kilátásokról.

A kormány ellen tüntetett a szélsőjobb – Simion és Șoșoacă összebalhéztak

A politikusok táborai összetalálkoztak a bukaresti Győzelem téren, a vezetők pedig kölcsönösen azzal vádolták egymást, hogy a másik ellopja a showt.

Tánczos Barna: személyem elleni támadás a Declic kampánya

Lejárató kampánynak titulálta a környezetvédelmi miniszter a Declic közösség figyelemfelkelő akcióját, mellyel szombaton a szülőfalujába, Csíkszentkirályra is megérkeztek a civil aktivisták.

Így fogadták Tánczos Barna szülőfalujában a Declic „szégyenkaravánját”

Heves szóváltás alakult ki, és Tánczos Barna is megjelent, aki eleinte nem volt hajlandó románul beszélni az erdők védelmében magyarul is kampányoló aktivistákkal.

Megrongálódott egy gyűjtőtó gátja, elrendelték a lakosság evakuálását Verespatakon

A hatóságok jelenleg azt vizsgálják, hogy milyen műszaki megoldás lenne a legalkalmasabb a veszély elhárítására.

Eldőlt: nem építhet föld alatti parkolót Szatmárnémeti főterén a magyar kormány cége

A 110 férőhelyes mélygarázs elsősorban a Manevi Zrt. által megvásárolt Pannónia szálló vendégei számára készült volna a cég költségein. De a PNL helyi szervezetének nem tetszett az ötlet, hogy „a főtér egy területét 49 évre átengedjék a magyar kormánynak”.

Nagybányán abban bíznak, hogy Cherecheș meggondolja magát az alpolgármester elleni „bosszúja” ügyében

A széles nyilvánosságot kapott konfliktus a hagyományos nagybányai Gesztenye Fesztiválon robbant ki, amikor a polgármester arra utasította az egyik magyar kürtőskalács árust, hogy tegye ki a román zászlót a standjára. Az RMDSZ-es alpolgármester viszont levétette a lobogót, amiért Cherecheș megvonná tőle a feladatköreit. Bónuszként még Márki-Zay Pétert is belekeverték az ügybe.

Kirill pátriárka arra biztatja az oroszokat Putyin mozgósítását követően, hogy ne féljenek a haláltól

„Ha életedet adod a hazádért, Istennel leszel!” – mondta az orosz ortodox egyház feje.

Iohannis autókereskedő barátja az elmúlt 7 évben több mint 80 millió euró értékben nyert el közbeszerzéseket

Az Automobile Bavaria legnagyobb összegű szerződése az idei: ezúttal 600 BMW-t szállíthat a román rendőrségnek, összesen 20 millió euró értékben.

Energiatakarékossági okokból csökkentik nyitvatartási idejüket a Lidl üzletlánc boltjai

Vasárnaponként már csak 19 óráig tartanak nyitva.

Iran Human Rights: Több mint 30 tüntető halt meg eddig az iráni zavargásokban

A The Guardian szerint Mahsza Amini brutális halála miatt széles körű mozgalom bontakozhat ki a polgárait elnyomó, erőszakos állammal szemben.

Személyi státuszt kapott Európa legnagyobb sós vizű lagúnája, így mostmár pereskedhet, ha ártanak neki

A spanyolországi Mar Menor lagúna jogainak garantálása „forradalom, amely korlátozni fogja a jelenlegi gazdasági rendszert, amely elpusztítja a bolygót”.

Háborog az európai rendőr szakszervezet, amiért a román rendőrség kizárólag Klaus Iohannis barátjától akar autókat vásárolni

A Daciákat cserélik le, de a tenderfüzet úgy volt összeállítva, hogy csak egyetlen BMW-modell feleljen meg.

A James Webb űrteleszkóp úgy mutatta meg Neptunuszt és a gyűrűit, ahogy még nem láttuk

A James Webbnek a Neptunusz tizennégy ismert holdjából hetet sikerült lencsevégre kapnia, köztük a legnagyobbat, a Tritont.

Két RMDSZ-es honatya indítványa nyomán a szenátorok megszavazták a saját fizetéseik megemelését

„Meg kell tanulnunk gazdagnak és becsületesnek lenni” – érvelt egy liberális szenátor, aki megszavazta Turos Lóránd és Fejér László Ödön javaslatát.

Energiatakarékos megoldás: olasz termesztők barlangokban tárolják a gyümölcsöt hűtőházak helyett

Eleinte idegenkedve fogadták az ötletet, hogy a föld alatt raktározzák az almájukat, a tapasztalat azonban meggyőzte őket arról, hogy ez jó megoldás.

„A háború minden házba eljut” – tiltakozó megmozdulásokat szerveznek orosz aktivisták Putyin részleges mozgósítása miatt

A tüntetéseket a Veszna nevű szervezet kezdeményezi, míg a közösségi médiában orosz hozzászólók a parlamenti képviselőket és a Kreml urát küldenék a lövészárkokba.

Bajba került egy delfincsapat – több mint kétszáz cet vetődött partra Ausztráliában

Szakértőket küldtek a térségbe, hogy mentsék, ami menthető.

Tartanak Ursula von der Leyentől, ezért kivárnak a nemzeti régiós kezdeményezés benyújtásával Izsák Balázsék

Abban bíznak, hogy 2024-ben konzervatív fordulat következik be az Európai Unióban, és akkor jobb eséllyel nyújthatják majd be a kezdeményezést az Európai Bizottsághoz.