Válságtréning Kun Gizellával: Az újrakezdésnél is sokat számít az, amit 12 év alatt szó szerint leteszel az asztalra

2023. április 21. – 18:50

Másolás

Vágólapra másolva

Talán túlságosan is magára talált a vendéglátóipar, mintha mindenki most igyekezne bepótolni az elmúlt évek kiesését – mondja el a nagy tapasztalattal rendelkező étterem-tulajdonos, Kun Gizella a Válságtréning hatodik részében. A magyarvistai Kalotavár Vendéglő tulajdonosát – aki Kololozsváron az azóta bezárt Mesele Vesele étterem vezetőjeként lehet ismerős sokaknak – a Pénzcsinálók videósorozatában a vendéglátóipar helyzetéről is kérdeztük.

Kun Gizella húsz évvel ezelőtt már számottevő vendéglátói tapasztalattal érkezett Budapestről Kolozsvárra. Az akkori viszonyok közt olyan úttörőnek számító vendéglátóegységek kötődnek a nevéhez, mint a férjével közösen működtetett Ernesto Club vagy a Mesele Vesele étterem. A pandémia után döntött úgy, Kolozsvár helyett a mindössze 19 kilométerre található Magyarvistán üresen álló Kalotavár Kulturális Központ épületében indít új éttermet, Kalotavár Vendéglő néven.

„Nekünk sok indulásunk volt. Az Ernesto Club igazán nagyot szólt annak idején, hiszen Kolozsváron ahhoz hasonló retro klub nem működött. A Mesele Vesele étteremmel is mondhatni úttörők voltunk, mert napi menüt abban az időben nem igazán árultak Kolozsváron, vagy ha igen, az nem volt megfelelő minőségű. A belvárosban voltunk, nagyon olcsón adtuk, és nem egyszer fordult elő, az utcán álltak az emberek, hogy bejussanak ebédelni hozzánk. Nagyon nehéz volt fizikailag, néhány óra alatt több száz embert szolgáltunk ki, igazi ételgyárrá nőtte ki magát az étterem” – meséli Kun Gizella.

A Mesele Vesele idővel bővítésen, majd költöztetésen is átesett, a pandémia viszont súlyosan megrázta a vállalkozást. „A 2008-2009-es gazdasági válság különösebben nem érintett minket, mert olcsó és szükséges szolgáltatást nyújtottunk. A koronavírus-járvány viszont nagyon megrázta a vállalkozást. Az IT-szektorban dolgozók – akik akkor a vendégkör nagy részét jelentették – hirtelen otthonról kezdtek dolgozni, ráadásul volt olyan időszak, amikor kinyitni sem lehetett, vagy csak egyetlen ember jöhetett be bizonyos feltételek mellett. Igyekeztem arra koncentrálni inkább, hogy mit szabad. Lehetett házhoz szállítani például, ezért igyekeztünk minél több helyen meghirdetni, hogy erre nálunk is van lehetőség” – emlékezett vissza.

A járvány legnehezebb időszaka után elhatározták, lezárják a kolozsvári vendéglátóipari vállalkozásaikat, és Magyarvistán indítanak éttermet. Kolozsváron is kerestek ugyan megfelelő helyszínt, de azt érezték, nagyon telítetté vált a piac a városban. „Nagyon fontos volt számunkra az is, hogy legyen terasz, hiszen az egészen más élményt tud jelenteni nyáron. Magyarvistára gyakran jártunk, mivel több kollégánk is innen jött be dolgozni Kolozsvárra. Egyszer csak eszembe jutott, itt van ez a gyönyörű nagy épület, és mivel a helyi közösség részéről is nyitottság mutatkozott ebben a tekintetben, úgy döntöttük, kibéreljük” – meséli.

„Úgy igyekeztem összeállítani az étlapot, mindenki találjon magának kedvére valót. A hely egyik különlegessége, hogy minden itt készül nálunk. A hamburgerhez a húst például magunk daráljuk le és ízesítjük, néha ezért is kell többet várni, mint mondjuk egy kolozsvári étteremben. Aki viszont ide kijön, úgy gondolom, nem siet, azért jön, hogy élvezze a hangulatot” – teszi hozzá Kun Gizella.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!