Válságtréning Nagy Károllyal: A cég sikere a csapat érdeme, a kudarc vagy tévedés a vezető felelőssége

Legfontosabb

2023. március 20. – 14:53

Másolás

Vágólapra másolva

A válságok miatti külső fenyegetettség hatására a csapat összerántja magát, és sokkal fogékonyabb lesz arra, hogy mit kellene változtatni a túlélés érdekében. Ez egy vezetőnek kitűnő lehetőséget is jelent – mondja el Nagy Károly, a Promelek XXI ügyvezető igazgatója a Válságtréning negyedik részében. A Pénzcsinálók videósorozatában olyan erdélyi vállalkozók és vállalatvezetők beszélnek válságmenedzsmentről és az üzleti alapelveikről, akik az elmúlt időszakban bizonyították, hogy a nehéz gazdasági kontextus egyben új lehetőségeket is jelenthet.

Már amikor 27 évvel ezelőtt elindultak, azt fogalmazták meg célként, hogy jövőbe mutató villanyszerelési anyagokkal és megoldásokkal legyenek jelen egy olyan piacon, ahol a szereplők számára a régi, megszokott, hagyományos termékek jelentették az alapot. „Sokat kellett fektetnünk abba, hogy megismertessük az újító megoldásokat, a kivitelezés gyorsaságát és minőségét javító eszközöket. De ez így volt érdekes, és tulajdonképpen ez jelentette a lehetőséget számunkra, hiszen minél tradicionálisabb egy piac, annál több lehetőséget tartogat” – mondta Nagy Károly, amikor arra kértük, hogy meséljen a vállalatalapítás körülményeiről.

A cégalapítás óta eltelt periódusban Nagy Károly szerint azért voltak elbizonytalanodások is, amelyek rövid letéréseket is előidéztek a céljaikhoz vezető útról. „Az egyértelmű, hogy minden ilyen letérés lassította a célba való eljutásunkat. Ha valamit újrakezdhetnék, akkor azt csinálnám másként, hogy az elképzelt útról való letéréseket csak akkor engednék meg magunknak, amikor az alaptevékenység annyira konszolidálva van, hogy elbír bizonyos tévedéseket. Ezek a letérések ugyan nem vitték a csőd szélére a céget, de azért veszélybe sodorták már néhányszor. Ilyenkor kemény döntéseket kell hozni a mellékágak lefaragásáról” – mondja Nagy.

A vállalatvezető szerint már az 1996-os cégalapítás óta folyamatosan hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a cég stabilitása ne függjön túlságosan egyetlen piaci szegmenstől sem. A rezidenciális építőipar teljesítménye az üzleti forgalmuknak legfennebb 35%-ára van hatással, a többi olyan területek között oszlik meg, mint a zöldenergia, az ipar vagy az épületek automatizálása. „Ez azért fontos, mert meglehetősen kicsi a valószínűsége egy olyan gazdasági kihívásnak, amely minden olyan területet jelentősen érint, amelyben jelen vagyunk. Stabilitást ad nekünk, hogy több piaci szegmensre is támaszkodik a cég” – mutat rá.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!