Válságtréning Vincze Tamással: A kilátástalan projekteket minél gyorsabban el kell kaszálni, a remény a legrosszabb tanácsadó

Legfontosabb

2023. február 27. – 14:14

Másolás

Vágólapra másolva

Mekkora paradigmaváltás ment végbe az agráriparban az elmúlt években, és milyen megközelítés segített abban, hogy felülemelkedjenek a válságos időszakon – erről kérdeztük Vincze Tamást, az East Grain ügyvezető igazgatóját a Válságtréning harmadik részében. A Pénzcsinálók videósorozatában olyan erdélyi vállalkozók és vállalatvezetők beszélnek válságmenedzsmentről és az üzleti alapelveikről, akik az elmúlt időszakban bizonyították, hogy a nehéz gazdasági kontextus egyben új lehetőségeket is jelenthet.

„Amikor 2012-ben belecsöppentem ebbe az ágazatba, még egy turbulens időszaknak a végét éltük, de 2013 és 2020 között már egy viszonylag normális, csendesen működő iparágat ismertem meg. Ezalatt a hét éves időszak alatt mondhatni hozzászoktam, hogy ez az iparág ilyen: nem igazán figyel a munkánkra senki, de attól persze végezzük a dolgunkat. Aztán jött a 2020-as koronavírus-járvány és a 2022-es ukrajnai háború, ami alapvetően változtatott ezen” – meséli Vincze Tamás, amikor az agrárágazatban bekövetkezett változásokról kérdezzük.

Miközben a 2013 és 2020 közötti időszakban a 15%-os éven belül árváltozás nagynak számított a mezőgazdasági termékek esetében, 2022-ben az sem számított ritkaságnak, hogy bizonyos széles körben kereskedett termékkategóriáknál az árak megtriplázódtak. „Ez az időszak minden volt, csak nem unalmas. Az agráripar újra egy nagyon dinamikus területté vált az elmúlt években, ahogy mindig is az volt a történelem során” – mondja Vincze Tamás, azt is hozzátéve, a stratégiai ágazatokra egyébként is jellemző válsághelyzetekben, hogy felmegy az ázsiójuk.

A kolozsvári székhelyű East Grain az East Csoporthoz tartozó többi vállalattal együtt farmereknek nyújt teljes körű szolgáltatásokat, mezőgazdasági alapanyagoktól kezdődően a logisztikán át a terményértékesítéssel bezárólag. „Elég sokrétű konkurenciával kell megküzdenünk, hiszen mindegyik területen vannak külön versenytársaink: lokális vagy regionális mezőgazdasági szolgáltatók, vagy akár olyan multinacionális vállalatok, amelyekkel a gabonaértékesítés közben találkozunk a célpiacokon. Olyan versenytárs viszont nincs, amely ugyanazt a szolgáltatás-portfóliót nyújtja, mint mi. Egyik tevékenységünk kiegészíti a másikat, és ezt tudatosan építettük fel így az elmúlt években” – magyarázta Vincze Tamás.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!