Pénzügyi Felügyeleti Hatóság elnöke: Nem fognak nőni az RCA-díjak

2023. március 20. – 18:53

Másolás

Vágólapra másolva

Nem fognak nőni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (ACR) díjak az Euroins csődje miatt – jelentette ki a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) elnöke hétfőn az illetékes szenátusi szakbizottságok kezdeményezte meghallgatásról való távozásakor.

Az Agerpres összefoglalója szerint Nicu Marcu elmondta, az ASF már elküldte a pénzügyminisztériumnak azt a határozattervezetet, amely a 2022-es árakon maximálná a biztosítási díjakat. Az intézkedés hat hónapig lenne érvényes.

Azt is megkérdezték az újságírók az ASF elnökétől, hogy lesz-e elég pénze a Biztosítási Garanciaalapnak (FGA) a kárigények maradéktalan rendezésére.

„A garanciaalapot azért hozták létre, hogy legyen pénze. Rendelkezik a kellő forrásokkal az Euroins csődje által érintetteknek járó kártérítések kifizetésére” – válaszolt Nicu Marcu.

Az ASF pénteken jelentette be, hogy visszavonja az Euroins Románia biztosítótársaság működési engedélyét a cég fizetésképtelenségére utaló jelek miatt. Mint közölték, az Euroins ellen csődeljárás indul, és a Biztosítási Garanciaalapot nevezik ki a társaság ideiglenes vagyonfelügyelőjévé. Feladata irányítani a cég üzleti tevékenységét és meghozni a vagyona megőrzéséhez szükséges intézkedéseket. A biztosítótársaság jelenlegi vezetőségét felfüggesztik, az FGA mandátuma pedig a felszámolóbiztos kinevezéséig tart. Az Euroins Románia biztosító társaság bolgár tulajdonosa ugyanakkor durva vádakat fogalmazott meg a döntéssel kapcsolatban, szerintük az Euroins Románia ellenséges felvásárlása zajlik.

Az ASF biztosításokkal foglalkozó főosztályának vezetője, Valentin Ionescu szombaton azt nyilatkozta, a biztosítási piac főbb szereplőivel folytatott egyeztetések nyomán, a piac stabilitásának biztosítása érdekében javasolni fogják, hogy a következő hat hónapban a 2022 márciusi biztosítási díjak legyenek érvényesek.

A döntés hatásai ugyanakkor még kiszámíthatatlanok, hiszen a Hotnews piaci forrásokra hivatkozva korábban azt írta, hogy a Groupama és az Axeria biztosító is arról értesítette a Pénzügyi Felügyeleti Hatóságot, hogy amennyiben árplafont vezetnek be az RCA-díjakra, akkor ők kivonulnak a piacról. A Hotnews szerint az Asirom és az Omniasig révén jelen lévő, nagy piaci játékosnak számító VIG Csoport is hasonló lépést fontolgat ebben az esetben.

Arról, hogy az Euroins csődje után mi vár a biztosító 2,5 millió ügyfelére, itt és itt írtunk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!