UNSAR: az Euroinsnél kötött biztosítások a csődeljárás megindításától számítva 90 napig érvényesek maradnak

2023. március 18. – 08:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az Euroins Romániánál megkötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások a törvény értelmében a csődeljárás megindítását kimondó döntést követő 90 napig érvényesek maradnak – tájékoztatott a Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetsége (UNSAR).

Az UNSAR közleményében – amelyet az Agerpres foglal össze – leszögezte, tudomásul vette, hogy a Pénzügyi Felügyelet (ASF) megvonta az Euroins Románia működési engedélyét, kéri a bíróságtól a csőd megállapítását, és a Biztosítási Garanciaalapot (FGA) nevezi ki a társaság ideiglenes vagyonfelügyelőjévé. Ezzel kapcsolatban nyomatékosították:

  • Az Euroins Romániánál megkötött biztosítások a csődeljárás megindítását kimondó döntést követő 90 napig érvényesek maradnak, de a gépjárművezetők bármikor felmondhatják ezeket, ha más biztosítóval akarnak szerződést kötni.
  • Baleset esetén a kárrendezési igénnyel a Biztosítási Garanciaalaphoz kell fordulni, amely a törvény értelmében 500 ezer lejig téríti meg az okozott kárt.

Közleményükben az UNSAR képviselői rámutattak, bíznak benne, hogy az illetékes állami hatóságok a jelenlegi fejleményekhez vezető okok azonosítása mellett megtalálják majd a módját annak, hogy a jövőben elejét vegyék az ilyen helyzeteknek. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a gépjármű-felelősségbiztosítások terén az elmúlt időszakban felmerült problémák más típusú biztosításokra nem jellemzők.

„A biztosítási ágazat sokkal több szegmenst ölel fel, mint például az élet-, az egészség-, a vagyon- vagy a lakásbiztosítás, és a román gazdaság fontos pillérét képezi. Összességében a biztosítási ágazat a problémák ellenére az évek során kiállt ügyfelei mellett, naponta mintegy 3,7 millió eurónyi kártérítést fizet ki és közel 16 millió kötvényt kezel” – fogalmaztak a közleményben.

A Pénzügyi Felügyelet Hatóság pénteken jelentette be, hogy megvonja az Euroins Románia biztosító működési engedélyét, és kezdeményezi a csődeljárás elindítását a társaság ellen. A hatóság közleménye szerint a biztosítónak komoly pénzügyi nehézségei voltak, a társaság bolgár tulajdonosa ugyanakkor durva vádakat fogalmazott meg a döntéssel kapcsolatban, szerintük az Euroins Románia ellenséges felvásárlása zajlik. Közben az ASF biztosítási piacért felelős alelnöke is nyilatkozott a döntésről, Cristian Roșu szerint az Euroins csődjével végre rend lesz a piacon, de arra számít, hogy emelkedni fognak az RCA-díjak, ezért hatósági ár bevezetésére lehet szükség.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!