UNSAR: az Euroinsnél kötött biztosítások a csődeljárás megindításától számítva 90 napig érvényesek maradnak

2023. március 18. – 08:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az Euroins Romániánál megkötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások a törvény értelmében a csődeljárás megindítását kimondó döntést követő 90 napig érvényesek maradnak – tájékoztatott a Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetsége (UNSAR).

Az UNSAR közleményében – amelyet az Agerpres foglal össze – leszögezte, tudomásul vette, hogy a Pénzügyi Felügyelet (ASF) megvonta az Euroins Románia működési engedélyét, kéri a bíróságtól a csőd megállapítását, és a Biztosítási Garanciaalapot (FGA) nevezi ki a társaság ideiglenes vagyonfelügyelőjévé. Ezzel kapcsolatban nyomatékosították:

  • Az Euroins Romániánál megkötött biztosítások a csődeljárás megindítását kimondó döntést követő 90 napig érvényesek maradnak, de a gépjárművezetők bármikor felmondhatják ezeket, ha más biztosítóval akarnak szerződést kötni.
  • Baleset esetén a kárrendezési igénnyel a Biztosítási Garanciaalaphoz kell fordulni, amely a törvény értelmében 500 ezer lejig téríti meg az okozott kárt.

Közleményükben az UNSAR képviselői rámutattak, bíznak benne, hogy az illetékes állami hatóságok a jelenlegi fejleményekhez vezető okok azonosítása mellett megtalálják majd a módját annak, hogy a jövőben elejét vegyék az ilyen helyzeteknek. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a gépjármű-felelősségbiztosítások terén az elmúlt időszakban felmerült problémák más típusú biztosításokra nem jellemzők.

„A biztosítási ágazat sokkal több szegmenst ölel fel, mint például az élet-, az egészség-, a vagyon- vagy a lakásbiztosítás, és a román gazdaság fontos pillérét képezi. Összességében a biztosítási ágazat a problémák ellenére az évek során kiállt ügyfelei mellett, naponta mintegy 3,7 millió eurónyi kártérítést fizet ki és közel 16 millió kötvényt kezel” – fogalmaztak a közleményben.

A Pénzügyi Felügyelet Hatóság pénteken jelentette be, hogy megvonja az Euroins Románia biztosító működési engedélyét, és kezdeményezi a csődeljárás elindítását a társaság ellen. A hatóság közleménye szerint a biztosítónak komoly pénzügyi nehézségei voltak, a társaság bolgár tulajdonosa ugyanakkor durva vádakat fogalmazott meg a döntéssel kapcsolatban, szerintük az Euroins Románia ellenséges felvásárlása zajlik. Közben az ASF biztosítási piacért felelős alelnöke is nyilatkozott a döntésről, Cristian Roșu szerint az Euroins csődjével végre rend lesz a piacon, de arra számít, hogy emelkedni fognak az RCA-díjak, ezért hatósági ár bevezetésére lehet szükség.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!