Hivatalos: megvonták az Euroins működési engedélyét. A döntés minden harmadik autóst érinthet

2023. március 17. – 11:31

Hivatalos: megvonták az Euroins működési engedélyét. A döntés minden harmadik autóst érinthet
Az Euroins bukaresti irodája, 2023. márc. 17-én – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Megjött a hivatalos bejelentés: a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) csütörtök este úgy döntött, hogy visszavonja az Euroins biztosító működési engedélyét. A romániai kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (RCA) piac legnagyobb játékosa ellen csődeljárás is indul: az ASF igazgatótanácsa elindított az ezzel kapcsolatos procedúrát, emellett a Biztosítottak Országos Garanciaalapját (FGA) bízta meg a társaság vezetésével.

A Libertatea és az Economedia már korábban egybehangzóan állította, hogy piaci forrásaik szerint a hatóság már csütörtökön este a működési engedély visszavonásáról határozott, a döntést pedig hivatalosan pénteken fogják közölni. Az Euroins vezetősége is most kaphatott hivatalos tájékoztatást, a vállalat eddig nem is kívánta kommentálni az ügyet.

A görög Eurohold csoporthoz tartozó Euroins biztosító Romániában körülbelül 2,5 millió ügyféllel rendelkezik, de a román társaság csődje még a bolgár piacra is hatással lehet.

Mi vezetett idáig, és mire lehet számítani ezután az RCA-piacon, alább ezekre a kérdésekre keressük a választ:

Miért vonták meg a társaság működési engedélyét?

Az Euroins működési engedélyének megvonásához nagyon hasonló okok vezettek, mint a romániai kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piacot megrázó korábbi esetekben. Az Astra, a Carpatica és a City Insurance biztosítók működési engedélyének visszavonása és későbbi csődje is pénzügyi gondokkal volt magyarázható.

Ezek a biztosítók, az Euroins-hez hasonlóan úgy próbáltak minél több ügyfelek szerezni, hogy nagyon olcsón kínálták a biztosítási kötvényeket. A biztosítási piacon ugyanakkor nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelni, a hatóságok folyamatosan ellenőrzik a társaságok fizetőképességét, és amennyiben úgy ítélik meg, hogy az adott biztosítónak feltőkésítésre van szüksége ahhoz, hogy maradéktalanul meg tudjon felelni az ügyfeleknél keletkezett kárigények kifizetésének, akkor tőkeemelésre szólítják fel a tulajdonosokat. Ahogy a korábbi csődbe ment társaságoknál, úgy az Euroins biztosítónál is az volt a gond, hogy a tulajdonosoknak hatalmas tőkeemelést kellett volna megvalósítaniuk.

Mennyi pénzre lett volna szüksége az Euroinsnek?

Ezzel kapcsolatban még nincsenek hivatalos információk, de a Hotnews úgy tudja, a pénzügyi felügyelet átvilágítását végző szakértők arra jutottak, hogy a társaságnak 250 millió euróra lett volna szüksége a minimális tőkekövetelményeknek való megfeleléshez, míg a fizetőképességgel kapcsolatos szabályozások teljesítéséhez 400 millió euróra. Talán felesleges megjegyezni, hogy ez hatalmas összeg.

A működési engedély megvonása egyet jelent a csőddel?

A korábbi esetekből kiindulva is tudjuk, hogy a működési engedély visszavonását követő napokban a pénzügyi felügyelet kérni fogja a törvényszéken a társaság elleni fizetésképtelenségi eljárást megkezdését. A folyamat egyelőre még csak a pénzügyi felügyeleti hatóságon belül indult el.

Az egyik legfontosabb kérdés: mi lesz az Euroins ügyfeleivel?

Amennyiben kimondják a társaság csődjét, a biztosítási kötvények három hónapon belül érvényüket vesztik. Az Euroins biztosítóval megkötött szerződéssel rendelkező ügyfeleknek ugyanakkor lehetőségük lesz egyoldalúan is felmondani a szerződéseket, és kérni az éppen ilyen helyzetekre létrehozott garanciaalapból, a Biztosítottak Állami Garanciaalapjától (FGA) a biztosítási díj ellenértékét a szerződésből hátramaradt időszakra.

Azokban az esetekben is az FGA-hoz kell fordulni, amikor káresemények rendezésére van szükség. A jogszabály ugyanakkor a kártérítések kifizetésénél úgy fogalmaz, hogy az FGA a rendelkezésre álló forrásoknak megfelelően teljesíti azokat. Mivel 2,5 millió ügyfélről van szó, könnyen elképzelhető, hogy a garanciaalapot a kormánynak fel kell tőkésítenie, emellett arra is van esély, hogy az ügyintézés viszonylag hosszadalmas lesz.

Milyen hatásai lehetnek a piacra és az árakra a fejleményeknek?

Sem a piacot, sem a politikai szférát nem lepte meg a működési engedély visszavonásáról szóló döntés. A kormány minden bizonnyal kénytelen lesz plusz tőkét biztosítani a garanciaalap számára, ugyanakkor az elmúlt napok politikai nyilatkozatai alapján az sem kizárt, hogy korlátozni fogják az elmúlt időszakban jelentősen emelkedő autóbiztosítási díjakat – ennek lehetőségéről még Nicolae Ciucă miniszterelnök is beszélt, aki elmondta, hogy egy ilyen meghatározott időre szóló intézkedés a kormány részéről már jelenleg is elemzés alatt áll.

Az viszont már egy nagyon bonyolult kérdéskör, hogy az egyik legolcsóbbnak számító biztosító kiesésével az RCA-piacról nem fordulhat-e majd elő az a helyzet, hogy egyes ügyfelek még korlátozott ár mellett is az eddigiekhez képest jóval drágábban tudnak majd kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást vásárolni.

Másik, megjósolhatatlan következményekkel járó forgatókönyv lehet még ebben a helyzetben az, ha a többi biztosítótársaság elégedetlen lesz a kormány beavatkozásával. Márpedig a Hotnews piaci forrásokra hivatkozva azt írja, hogy éppen ez a helyzet: a lap úgy tudja, a Groupama és az Axeria biztosító is arról értesítette a Pénzügyi Felügyeleti Hatóságot, hogy amennyiben árplafont vezetnek be az RCA-díjakra, akkor ők kivonulnak a piacról. A Hotnews szerint az Asirom és az Omniasig révén jelen lévő, nagy piaci játékosnak számító VIG Csoport is hasonló lépést fontolgat ebben az esetben. Az RCA-piac részesedések tekintetében csütörtökig így nézett ki (a legnagyobb szereplőket mutatjuk):

  • Euroins 33%,
  • Groupama 20%,
  • VIG 10%,
  • Axeria 7%.

Az tehát jó kérdés, hogy amennyiben a társaságok valóra váltják a fenyegetésüket, akkor mi lesz a romániai kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piaccal, hogyan alakul ki a jövőben árverseny például, ha a legnagyobb szereplők a kivonulás fontolgatják egy ilyen helyzetben. Az sem mellékes kérdés, hogy mit szól majd az Európai Bizottság ahhoz, ha a kormány jelentősen beavatkozik a területen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!