Az AUR ezúttal az Euroins miatti parlamenti meghallgatáson csinált botrányt

2023. március 20. – 17:46

Az AUR ezúttal az Euroins miatti parlamenti meghallgatáson csinált botrányt
Az AUR politikusai megzavarják a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) vezetőinek meghallgatását – Fotó: George Calin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Az AUR politikusai súlyos vádakat tartalmazó transzparensekkel zavarták meg a szenátus összevont szakbizottságaiban a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) vezetőinek amúgy is feszült hangulatú meghallgatását a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piac (RCA) legnagyobb biztosítójának, az Euroins működési engedélyének bevonása kapcsán.

Az AUR politikusai az ASF vezetői mögött tartott transzparensein arra utaltak, hogy az ASF vezetőinek havi 12 ezer eurós fizetése kidobott pénz, illetve „korruptnak” és „tolvajnak” nevezték a hatóságot.

Nicu Marcu, az ASF elnöke a meghallgatáson arról beszélt, hogy megítélése szerint a mandátumának kezdetekor a romániai RCA-piac a mainál is sokkal rosszabb állapotban volt.

„Amikor az ASF-hez érkeztem, a City és az Euroins a teljes RCA-piac 80%-át uraltak. Egyetlen más országban sem fordult elő hasonló. A két vállalat rendkívül alacsony, fenntarthatatlan biztosítási díjakat alkalmazott, aminek az lett a következménye, hogy a komoly biztosítótársaságok inkább kivonultak az országból. Az Euroins biztosítónál extrém sok hiányosságot találtunk, ami arra késztetett, hogy intézkedéseket foganatosítsunk, illetve feltételeket szabjunk számukra. Közel havi szinten voltak ellenőrzések, amelyek során magán- és jogi személyek is kaptak büntetést” – mondta Marcu, majd arra is kitért, hogy másfél év alatt összesen 16 millió lej büntetést kapott a társaság.

„Mindkét biztosító lehetőséget kapott arra, hogy lépéseket tegyen a jogszabályoknak való megfelelésre. Mindkét vállalat alacsony árakat alkalmazott, késedelmekkel rendelkezett a kárigények kifizetésében, és előfordult, hogy a könyvvitelükben nem szerepeltek dossziék. Likviditási mutatót is bevezettünk annak érdekben, hogy a viszontbiztosítások mellett likvid pénzzel is rendelkezzenek” – mondta Marcu, majd arról is beszélt, hogy korábban az Euroins biztosítót arra is kötelezték, hogy a Kajmán-szegetek helyett olyan európai visztonbiztosítóval kössenek szerződést, amelyet a romániai hatóságok is ellenőrizni tudnak.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke korábban azt nyilatkozta az Euroins Románia működési engedélyének megvonása kapcsán, hogy „újabb átverés történt a biztosítási piacon”, amiben az ASF „bűnrészes”. Ezért alakulata követeli az ASF vezetőségének tisztségből való felmentését, az erre vonatkozó igénylést már benyújtották a parlamentbe. Cătălin Drulă azt is mondta, bíznak benne, hogy kezdeményezésüket Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök és a PSD törvényhozói is támogatni fogják.

Marcel Ciolacu erre reagálva piteşti-i sajtótájékoztatóján leszögezte, megérti az ellenzék „populista kezdeményezéseit”, és bár „néhány menesztést” maga is indokoltnak tartana, úgy véli, jelen helyzetben az emberek nem ezt várják.

A pénzügyi felügyelet csütörtökön este úgy döntött, hogy az Euroins Románia pénzügyi helyzete miatt megvonja a társaság működési engedélyét, és elindítja a csődeljárást a biztosító ellen, amely az RCA-piacon 33%-os részesedéssel rendelkezett, emellett a Biztosítási Garanciaalapot (FGA) nevezik ki a társaság ideiglenes vagyonfelügyelőjévé.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!