Durva vádakkal állt elő az Euroins bolgár tulajdonosa, szerintük a biztosító ellenséges felvásárlása zajlik

2023. március 17. – 15:50

Durva vádakkal állt elő az Euroins bolgár tulajdonosa, szerintük a biztosító ellenséges felvásárlása zajlik
Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

„Ellenséges felvásárlásnak” minősítette pénteken az Eurohold, hogy a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) visszavonta a tulajdonukban lévő Euroins Románia biztosítótársaság működési engedélyét, és bejelentette, hogy megtámadja a bíróságon a csődeljárás elindításáról szóló döntést – írja az Agerpres.

A bolgár vagyonkezelő társaság közleménye szerint az ASF voltaképpen „elkobozta” a biztosító vagyonát, és katasztrófaközeli állapotba sodorta a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) piacát. „A romániaiak felháborító árakat fognak fizetni az RCA-ért, hogy finanszírozni tudják a hatóságok hozzá nem értését és a Romániai Fuvarozók és Szállítók Szövetségének szisztematikus rablását” – írta a cégcsoport.

Az Eurohold szerint az ASF „a biztosítási piac manipulálásának előre megfontolt szándékával” hozta meg a döntését a „stabil pénzügyi helyzetű” Euroins működési engedélyének visszavonásáról. Emlékeztettek arra, hogy az elmúlt két hónapban egy tekintélyes bank, az EBRD is az Euroins részvényesévé vált, és ezzel egyidejűleg tőkeemelést is jóváhagytak, ám mindez nem szerepel a hatóság határozatának alapjául szolgáló elemzésben.

A bolgár cégcsoport közölte, hogy megtámadja a bíróságon a csődeljárás elindításáról szóló döntést, amelyet önkényesnek és felelőtlennek tart. Többek között arra hivatkoznak, hogy az ASF határozata nem vette figyelembe az Euroins Románia viszontbiztosítási szerződését a csoport viszontbiztosítójával, az EIG Re-vel, és nem vette figyelembe magának a viszontbiztosítónak a pénzügyi helyzetét. Emellett szerintük a román hatóság az uniós szabályokat megszegve figyelmen kívül hagyta a bolgár pénzügyfelügyeleti hatóság (FSC) álláspontját, amelyik az EIG Re biztosító fő felügyeleti szerve.

A közlemény szerint az Eurohold vezetősége korábban többször figyelmeztetett arra, hogy „szervezett támadás” indult az Euroins Románia ellen, és az ASF alkalmazottainak támogatásával kísérletek történtek a biztosítótársaság vagyonának ellenséges felvásárlására. „Sajnos (...) ez a forgatókönyv beigazolódott” – állapította meg a bolgár cégcsoport.

Az ASF pénteken bejelentette, hogy visszavonja az Euroins Románia működési engedélyét a cég fizetésképtelenségére utaló jelek miatt. Az intézmény közleménye szerint az Euroins ellen csődeljárás indul, és a Biztosítási Garanciaalapot (FGA) nevezik ki a társaság ideiglenes vagyonfelügyelőjévé. Feladata irányítani a cég üzleti tevékenységét és meghozni a vagyona megőrzéséhez szükséges intézkedéseket. A biztosítótársaság jelenlegi vezetőségét felfüggesztik, az FGA mandátuma pedig a felszámolóbiztos kinevezéséig tart.

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság közleményében az áll, hogy a szakemberek az átvilágítás során megállapították, hogy a társaságnak a fizetőképességgel kapcsolatos szabályozásoknak való megfeleléshez 2,19 milliárd lejre, de a minimális tőkekövetelményeknek való megfeleléshez is 1,75 milliárd lejre lett volna szüksége. A társaság rossz pénzügyi helyzete régóta nyilvánvaló volt, arról, hogy mi várhat a mintegy 2,5 millió ügyfelére, itt írtunk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!