A 2022 márciusi szinten plafonálnák az RCA-díjakat

2023. március 18. – 18:27

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészültek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (RCA) hatósági szabályozásáról szóló javaslattal, és már hétfőn továbbítani fogják a tervezetet a pénzügyminisztériumnak – nyilatkozta a Digi24 hírtelevíziónak a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) elnöke, Valentin Ionescu. A szabályozói hatóság vezetője bejelentette, a tervezettel arra tesznek javaslatot, hogy az árakat a 2022 márciusi szinten plafonálják, emellett megszüntetnék a biztosítókra kivetett 1%-os adókötelezettséget is.

Az RCA-díjak hatósági szabályozását azt követően vezetné be a hatóság, hogy pénteken bejelentették, megvonják az Euroins Románia biztosító működési engedélyét, és kezdeményezik a csődeljárás elindítását a társaság ellen. A hatóság közleménye szerint a biztosítónak komoly pénzügyi nehézségei voltak, a társaság bolgár tulajdonosa ugyanakkor durva vádakat fogalmazott meg a döntéssel kapcsolatban, szerintük az Euroins Románia ellenséges felvásárlása zajlik. Közben az ASF biztosítási piacért felelős alelnöke is nyilatkozott a döntésről, Cristian Roșu szerint az Euroins csődjével végre rend lesz a piacon, de arra számít, hogy emelkedni fognak az RCA-díjak, ezért hatósági ár bevezetésére lehet szükség. Roșu pénteken még úgy nyilatkozott, hogy a hatóság a 2022 augusztusi vagy a 2022 márciusi árak visszavezetése között gondolkodik. Úgy tűnik utóbbira esett a választás.

A döntés hatásai ugyanakkor még kiszámíthatatlanok, hiszen a Hotnews piaci forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a Groupama és az Axeria biztosító is arról értesítette a Pénzügyi Felügyeleti Hatóságot, hogy amennyiben árplafont vezetnek be az RCA-díjakra, akkor ők kivonulnak a piacról. A Hotnews szerint az Asirom és az Omniasig révén jelen lévő, nagy piaci játékosnak számító VIG Csoport is hasonló lépést fontolgat ebben az esetben.

Arról, hogy az Euroins csődje után mi vár a biztosító 2,5 millió ügyfelére, itt és itt írtunk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!