Nicolae Ciucă: A mai szavazással Románia és Moldova az Európai Unióban egyesülhet

2024. október 20. – 14:31

Másolás

Vágólapra másolva

„A mai népszavazás esélyt ad arra, hogy Románia és Moldova egyesüljön az Európai Unióban! Felszólítok minden szavazati joggal rendelkező polgárt a Moldovai Köztársaságban, Romániában és máshol, hogy vegyen részt a népszavazáson, és válassza a helyes utat országa jövője szempontjából” – jelentette ki Nicolae Ciucă vasárnap Facebook-oldalán.

A Románia kormányán lévő Nemezeti Liberális Párt elnöke arra kérte a választókat, hogy menjenek el szavazni, és ezáltal tegyék ezt a vasárnapot nemzeti és európai törekvéseik sikerének napjává. „Románia várja Önöket az Európai Unióban, hogy együtt építsük a jólét és a biztonság jövőjét” – tette hozzá.

Vasárnap a moldovaiak nem csak elnököt választanak, arról is dönteniük kell a népszavazáson, hogy akarják-e az alkotmány módosítását, hogy ezáltal Moldova csatlakozhasson az Európai Unióhoz.

A Digi24 szerint 14 óráig több mint 880.000 szavazat moldovai állampolgár szavazott, azaz a választásra jogosultak mintegy 31%-a. A szavazók mintegy 53,5%-a nő. A 65 évesek és idősebbek több mint fele szavazott, míg a fiatalok körében az arányok meglehetősen szerények.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!