Maia Sandu ellenfelei a geopolitikai irányt Oroszország felé fordítanák

2024. október 20. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

Moldova Európa-párti törekvéseit Sandu vezeti, aki 2020-ban legyőzte az oroszbarát Igor Dodont, és azóta eltökélt szándéka, hogy hazáját közelebb hozza az Európai Unióhoz. Az ukrajnai háború és Oroszország növekvő befolyása közepette azonban ez nem egyszerű feladat.

A választásokban a legfontosabb kihívója a korrupcióval vádolt, de a tisztségéből eltávolított főügyész, Alexandr Stoianoglo, aki Gagauziából származik, Moldova egyik oroszbarát régiójából. Stoianoglot Sandu távolította el hivatalából korrupciós vádak miatt, de a politikai ellenfelei számára ő az „igazságtalanul üldözött becsületes tisztviselő”. Stoianoglo jelenleg az oroszbarát erők támogatásával indul, és népszerűsége elsősorban azok körében erős, akik szorosabb kapcsolatokat szeretnének Moszkvával fenntartani. Ő a legnagyobb veszély Sandu számára, különösen a második fordulóban, ha az első fordulóban nem sikerül abszolút többséget szereznie.

Egy másik fontos szereplő Ilan Shor, egy Moszkvába menekült oligarcha, aki a moldovai belpolitikát külföldről is aktívan befolyásolja. Shor korábban egy egymilliárd dolláros banki csalásban is részt vett, pártját betiltották, de továbbra is fontos tényező az oroszbarát erők mozgósításában. Shor a Telegramon keresztül nyíltan szavazatokat vásárol, és komoly anyagi támogatást nyújt azoknak, akik elleneznék a népszavazáson az EU-csatlakozást. Az oroszbarát tábor számára ő szimbolizálja a Moszkva-párti politikai ellenállást a Sandu-féle nyugatbarát vonallal szemben.

A választások különös figyelmet kapnak a moldovai autonóm területeken is, mint például Gagauziában, ahol a lakosság nagy része oroszbarát, és az EU-csatlakozással szemben Moszkva felé hajlik. Az oroszbarát Jevgenyija Gutsul kormányzóként erősíti az ottani ellenállást az európai integrációval szemben, kihasználva a régió gazdasági nehézségeit és a szorosabb orosz kapcsolatok iránti vágyat.

Az EU-csatlakozást támogató népszavazás szintén kulcsfontosságú kérdés. Bár a közvélemény-kutatások szerint a moldovaiak többsége az EU-párti irányvonalat támogatja, a szavazatok érvényességéhez szükséges részvétel bizonytalan lehet, különösen az ország szegényebb, oroszbarát régióiban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!