Bezár a bazár Moldovában: 21 óráig a választópolgár 51,40%-a szavazott, sorok azért még vannak

2024. október 20. – 21:28

Másolás

Vágólapra másolva

21.00 óra után a szavazóhelyiségek bezárnak a Moldovai Köztársaságban, kivéve, ha még mindig állnak sorban azok, akik nem tudták kifejezni a választásukat. Eddig az óráig több mint 1 155 000 moldovai tudott szavazni, ami az összes választópolgár 51,40%-a.

Bukarestben két órával meghosszabbították a programot, mivel sokan még mindig sorban álltak, majd 22 órakor két szavazóhelyiségnek még 23 óráig meghosszabbították a nyitvatartását, írja a Digi24. A News szerint a brassói szavazóhelyiség szintén 22 óráig maradt nyitva, a moszkvai szavazóhelyiségben pedig este 11 óráig meghosszabbították a szavazási programot.

21:30-kor már 51.50% a részvételi arány, és 1 552 238-an szavaztak. Moldovában a legmagasabb választási részvételt Chisinăuban, Dondușeniben és Ocniban regisztrálták. Ezzel szemben a legkevesebben Nisporeniben, Hânceştiben, Basarabeascában és Cantemirben szavaztak.

A volt moldovai munkaügyi és szociális védelmi miniszter, Marcel Spatari másfél órával a szavazóhelyiségek bezárása előtt posztolt képeket a sorban állásról a Facebookon. Majd egy órája egy videófelvételt is közölt, ezek szerint még nagyon sokan le fogják adni a szavazatukat.

A választások első előzetes eredményeit 22 órakor jelentik be élőben a Központi Választási Bizottság (CEC) képviselői a Ziarul de Gardă szerint.

A chisinăui választási bizottság által központosított adatok szerint a moldovai elnökválasztáson és az uniós csatlakozásról szóló népszavazáson a szavazók részvételi aránya egyaránt 50% körüli.

Mint írtuk, az EU csatlakozást támogató népszavazás már két órával az urnazárás előtt elérte a küszöböt a Moldovai Köztársaságban. Vasárnap 19 órakor az összes választópolgár 42,44%-a adta le szavazatát. Az alkotmányos népszavazás érvényességi küszöbértéke a Moldovai Köztársaságban a szavazók egyharmada (33,3%).

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!