Netanjahu: Olyan igazságos háborút vívunk, mint senki más

2024. január 26. – 12:06

frissítve

Netanjahu: Olyan igazságos háborút vívunk, mint senki más
Ételosztás a gázai Rafában 2024. január 25-én – Fotó: Abed Zagout / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A brit társaság tulajdonában lévő, de a Marshall-szigetek felségjele alatt hajózó Marlin Luanda rakétatámadást kapott az Ádeni-öbölben. Senki sem sérült meg. További részletek a cikkünkben.

Már harmadik napja több száz izraeli tüntet a Kerem Shalom-i határátkelőnél, és több segélyeket szállító teherautót már fel is tartóztattak.

A tüntetők azt követelik, hogy ne érkezzen segély Gázába addig, amíg az összes túszt szabadon nem engedi a Hamász.

A segélyszállítmányokat szállító teherautók sora órákig állt az átkelőnél. Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerint szerdán – a tüntetések első napján – csak kilenc teherautó tudott átkelni Kerem Shalomnál, míg 114-et az egyiptomi Rafah-átkelőhöz irányítottak.

Az ENSZ közölte, hogy szerdán 153 teherautó lépett be a Gázai övezetbe, ami jóval kevesebb, mint amennyit az elmúlt hetekben be tudtak engedni.

Az izraeli sajtó közlése szerint a tüntetők között a fogságban lévők rokonai, a Gázai övezetben harcoló katonák hozzátartozói, és olyan jobboldali beállítottságú izraeliek vannak, akik szerint újra zsidó településeket kellene létrehozni Gázában.

(BBC)

Szami Abu Zuhri, a Hamász egyik magas rangú tisztviselője a Reutersnek azt mondta, hogy a Nemzetközi Bíróság döntése fontos fejlemény, amely hozzájárul Izrael elszigeteléséhez és a Gázában elkövetett bűneinek leleplezéséhez. Egyúttal felszólított arra, hogy Izraelt kényszerítsék a bíróság határozatainak végrehajtására.

Szijjártó Péter izraeli útja során a Jerusalem Postnak adott interjút, amelyben a cikk írója Izrael leghűségesebb barátjának is nevezte a magyar külügyminisztert.

Szijjártó azt mondta, nem érti, hogy miért szenved sok ország amnéziában. Szerinte sokan elfelejtették, hogyan kezdődött az izraeli-palesztin konfliktus október 7-én, de számára egyértelmű, hogy Izrael terroristaellenes műveletet hajt végre, és ez globális érdek.

Magyarország ebből az alapállásból indulva tiltakozott Dél-Afrika beadványa ellen a Nemzetközi Bírósághoz, amelyben népirtással vádolta meg Izraelt.

Szijjártó az interjúban arról is beszélt, hogy Magyarország miért áll szemben az Európai Unió tagországaival az ukrán-orosz háború megítélésében, és ellenzi a fegyverszállításokat, majd levezette, hogy ugyanezért támogatja Izrael háborúját a Hamász ellen. Szijjártó szerint mindkét konfliktusban az a céljuk, hogy életeket mentsenek. „Ti azért ölitek meg a terroristákat, hogy a jövőben ne gyilkoljanak békés embereket” – mondta.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök máris reagált a hágai Nemzetközi Bíróság döntésére, amelyben arra kötelezte Izraelt, hogy tartsa távol magát minden népirtó cselekedettől.

„Továbbra is meg fogjuk védeni magunkat és polgárainkat, miközben betartjuk a nemzetközi jogot” – mondta a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy „Izrael olyan igazságos háborút vív, mint senki más”.

(Guardian)

A hágai Nemzetközi Bíróság (International Court of Justice – ICJ) pénteken részben elfogadta a Dél-Afrika által megfogalmazott beadványt, melyet az afrikai ország annak a pernek a keretében adott be, amelyben Izraelt a gázai palesztinok ellen elkövetett népirtással vádolja. Az ENSZ bírósága nem ítélt abban a kérdésben, hogy Izrael valóban népirtást követ-e el – ennek megállapítása akár éveket is igénybe vehet –, de „ideiglenes védelmi intézkedéseket” írt elő Izrael számára.

  • Mindent meg kell tennie a palesztinokkal szembeni, „népirtásnak minősülő tettek” megakadályozása érdekében – ez a csoport tagjai elleni gyilkosságtól a „születések megakadályozásáig” minden sérülés okozását felöleli.
  • Garantálnia kell, hogy a hadsereg nem követ el népirtó cselekedeteket.
  • Meg kell akadályoznia vagy meg kell büntetnie minden olyan nyilvános megszólalást, ami egy gázai népirtásra való felbujtásként értelmezhető.
  • Meg kell könnyítenie a humanitárius szervezetek lakosság támogatását szolgáló munkáját, biztosítania kell a segélyszervezetek számára a rászorulók elérését.
  • Meg kell akadályoznia minden olyan bizonyíték megsemmisítését, melyet a népirtás tényének megállapításában fel lehet használni.
  • Egy hónapon belül be kell nyújtania egy jelentést az ICJ előírásainak végrehajtásáról.

A döntésről és annak hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Az El Al izraeli légitársaság pénteken bejelentette, hogy március végétől határozatlan időre felfüggeszti azokat a járatait, amelyekkel Dél-Afrikába lehet repülni. Az indoklás szerint ennek a jelentősen csökkenő utasforgalom az oka, de nem nehéz politikai motivációt találni a döntés mögött. Dél-Afrika volt az az állam, amely népirtás vádjával pert indított Izrael ellen a hágai nemzetközi bíróságon.

Az El Al utolsó dél-afrikai járata március 24-én közlekedik majd Tel-Aviv és Johannesburg között.

Az El Al légitársaság egyik gépe száll fel Tel-Avivban – Fotó: Jack Guez / AFP
Az El Al légitársaság egyik gépe száll fel Tel-Avivban – Fotó: Jack Guez / AFP

Az izraeli-Hamász háború október 7-i kitörése óta számos nemzetközi légitársaság felfüggesztette tel-avivi járatait, és sok ország figyelmeztette állampolgárait, hogy ne utazzanak Izraelbe.

(Guardian)

Az éjszaka dróntámadás érte az észak-iraki Hor Mor gázmezőt, ami miatt ideiglenesen felfüggesztették a termelést, és azóta jelentős áramkimaradások vannak az észak-kurdisztáni régióban.

A Reuters hírügynökség szerint egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget a dróntámadásért. A kurdisztáni villamosenergia-minisztérium közölte, hogy a támadás miatt 2800 megawattos áramtermelés-kiesés következett be.

A támadás folyékonygáz-tároló tartályt rongált meg, közölte az üzemeltető, az egyesült arab emírségekbeli Dana Gas. A vállalat szerint a termelést ideiglenesen felfüggesztették, de miután sikerült eloltani a tüzet, hamarosan újraindulhat a termelés.

A gázai háború kitörése óta Irakban rendszeresek a drón- és rakétatámadások, amelyek többnyire az Egyesült Államok hadseregének és szövetségesinek bázisait célozzák. A támadások egy Irán-barát milícia vállalta magára korábban.

(Guardian)

Az Actionaid nevű jótékonysági szervezet egyik közleményében azt írt, hogy a súlyos élelmiszerhiány miatt Gázában emberek annyira kétségbeesetten keresik az élelmet, hogy már az állati takarmányt is felhasználják, lisztté őrölve fogyasztják.

Az Actionaid azt írta, hogy a Gázai övezet 2,3 millió lakosának mindegyike éhínséggel néz szembe, a legrosszabb helyzet pedig északon van, ahová a segélyszállítmányok is nehezen jutnak el. Gázában korábban 97 pékség működött, ezekből mára csak 15 maradt, ezek is mind délen. A vízhiány is óriási, egy főre már csak napi 1,5-2 liter víz jut, amivel minden szükségletét ki kéne elégíteni egy-egy embernek.

A jótékonysági szervezet szerint Gáza 97 pékségéből jelenleg csak 15 működik, és ezek mindegyike délen található: északon nem működik pékség. A szervezet hangsúlyozta a vízhiányt is; egy átlagos gázai embernek már csak napi 1,5-2 liter vízhez van hozzáférése minden szükségletéhez, beleértve az ivást, a mosakodást és a tisztálkodást is.

A World Food Program adata szerint a 335 ezer öt évnél fiatalabb gyerek egyik sem kap elengedő táplálékot, ami egész életükre szóló egészségügyi kockázatokat jelent. Friss anyák pedig nem tudnak elég tejet termelni újszülöttjeiknek.

(Guardian)

A hágai Nemzetközi Bíróság pénteken hozza nyilvánosságra sürgősségi döntését azzal kapcsolatban, hogy valóban népirtás történt-e a Gázai övezetben azután, hogy Izrael először légi- majd szárazföldi katonai offenzívát indított a palesztinok által lakott térségben. Az offenzívát a Hamász terrorszervezet október 7-i nagyszabású terrortámadása váltotta ki. A várható döntés előzményeiről a Sky News és a Guardian is részletesen beszámol.

Joan Donoghue elnöklő bíró (j5) a hágai Nemzetközi Bíróság üléstermében 2024. január 26-án – Fotó: Remko De Waal / EPA / MTI
Joan Donoghue elnöklő bíró (j5) a hágai Nemzetközi Bíróság üléstermében 2024. január 26-án – Fotó: Remko De Waal / EPA / MTI

Az eljárást Dél-Afrika kezdeményezte Hágában, és a mintegy 84 oldalas beadvány lényege, hogy Izrael szándékában áll a gázai palesztinok tömeges meggyilkolása és elűzése, és erre a szándékra egyértelmű bizonyítékot nyújtanak egyes izraeli vezetők nyíltan népirtásra buzdító megnyilvánulásai.

A nemzetközi bíróság pénteken ideiglenes döntést fog hozni arról, szükség van-e a harcok azonnali felfüggesztésére a népirtás és a humanitárius katasztrófa megakadályozása érdekében, a népirtás tényének és felelősségének megállapítása akár éveket is igénybe vehet.

A bíróság döntése kötelező, és nincs ellene fellebbezési lehetőség; azonban végrehajtásához semmilyen eszköz nem áll az ENSZ rendelkezésére. Izrael már előre bejelentette, hogy nem fog engedelmeskedni egy esetleges fegyverszüneti felszólításnak, a Dél-Afrika által kezdeményezett eljárást pedig jogtalannak és alaptalannak nevezt

  • Az ENSZ főtitkára, António Guterres a Biztonsági Tanács szerdai ülésén azt mondta, a gázai humanitárius helyzet megdöbbentő.
  • Tizenkettőre emelkedett a halottak száma, miután a ENSZ egyik gázai menedékhelyét Hán Júnisz ostroma alatt megtámadtak.
  • Az izraeli hadsereg (IDF) csütörtöki bejelentése szerint a több elitalakulatot összefogó Kommandó dandár katonái behatoltak a Gázai övezet második legnagyobb települése, Hán Júnisz központjába.
  • Az izraeli kormány összeveszett Katarral, a túsztárgyalások legfontosabb közvetítőjével.
  • Az USA bejelentette, hogy kivonul Irakból.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!