Egy jótékonysági szervezet szerint Gázában már állati takarmányt is lisztté őrölnek az éhínség miatt

2024. január 26. – 14:27

Másolás

Vágólapra másolva

Az Actionaid nevű jótékonysági szervezet egyik közleményében azt írt, hogy a súlyos élelmiszerhiány miatt Gázában emberek annyira kétségbeesetten keresik az élelmet, hogy már az állati takarmányt is felhasználják, lisztté őrölve fogyasztják.

Az Actionaid azt írta, hogy a Gázai övezet 2,3 millió lakosának mindegyike éhínséggel néz szembe, a legrosszabb helyzet pedig északon van, ahová a segélyszállítmányok is nehezen jutnak el. Gázában korábban 97 pékség működött, ezekből mára csak 15 maradt, ezek is mind délen. A vízhiány is óriási, egy főre már csak napi 1,5-2 liter víz jut, amivel minden szükségletét ki kéne elégíteni egy-egy embernek.

A jótékonysági szervezet szerint Gáza 97 pékségéből jelenleg csak 15 működik, és ezek mindegyike délen található: északon nem működik pékség. A szervezet hangsúlyozta a vízhiányt is; egy átlagos gázai embernek már csak napi 1,5-2 liter vízhez van hozzáférése minden szükségletéhez, beleértve az ivást, a mosakodást és a tisztálkodást is.

A World Food Program adata szerint a 335 ezer öt évnél fiatalabb gyerek egyik sem kap elengedő táplálékot, ami egész életükre szóló egészségügyi kockázatokat jelent. Friss anyák pedig nem tudnak elég tejet termelni újszülöttjeiknek.

(Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!