Megtalálták egy magyar-izraeli kettős állampolgár holttestét, akit a Hamász ölhetett meg októberben

2024. január 1. – 11:10

frissítve

Megtalálták egy magyar-izraeli kettős állampolgár holttestét, akit a Hamász ölhetett meg októberben
Fotó: IDF / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Megtalálták egy magyar-izraeli kettős állampolgár holttestét, akit eddig lehetséges Hamász-túszként tartottak számon – írja a Times of Israel.

Az 56 éves Ilan Weiss halálát Szijjártó Péter külügyminiszter is megerősítette.

Weiss a Be'eri kibucban lakott. A Hamász október 7-én támadta meg a települést, a családapa pedig elment otthonról, hogy csatlakozzon a kibuc vészhelyzeti csapatához. A családja azóta nem hallott felőle, ezért Weisst lehetséges túszként tartották számon.

A kibuc vezetése kérvényezte, hogy Weisst harcban elesett katonaként ismerjék el, mivel épp szolgálatban volt, mint a kibuc védelmi csapatának helyettes parancsnoka.

A haláláról szóló közlemény nem tisztázta, hogy Weiss holttestére hogyan találtak rá. A Hamász ugyanis néhány áldozatának testét visszavitte Gázába. Az orvosszakértői vélemény szerint azonban a férfi október 7-én halhatott meg.

Ilan Weiss feleségét, az 53 éves Shirit és 18 éves lányát, Nogát a támadás napján túszul ejtették. Őket november 25-én engedték szabadon a Hamász és Izrael közötti ideiglenes tűzszüneti megállapodás részeként.

Amikor a terroristák behatoltak a Weiss-házba, a férfi lánya, Noga az ágy alá bújt a biztonsági szobában, és végignézte, ahogy a Hamász fegyveresei foglyul ejtik édesanyját. A lány a WhatsAppon írta meg a család többi tagjának, hogy a fegyveresek felgyújtották a házat. Mivel egyre nehezebben kapott levegőt, Noga kimászott az ablakon és elbújt egy bokorban. Noga néhány órával később írt a nővérének, hogy egy terrorista közeledik a rejtekhelyéhez – ez volt az utolsó alkalom, hogy bárki hallott róla a fogságból való kiszabadulásáig.

Noga testvérei, a 23 éves Meytal és a 26 éves Maayan különálló diáklakásokban éltek Be'eriben, és közel 12 órán át rejtőztek a pánikszobájukban, amíg az izraeli katonáknak meg nem mentették őket.

Az izraeli telepesek legalább 10 palesztint megöltek és több tucat házat gyújtottak fel a megszállt Ciszjordániában 2023-ban, így ez volt a „legerőszakosabb év” a telepesek támadásainak szempontjából – közölte egy izraeli megfigyelőszervezet.

Az erőszak a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásait követően tetőzött – közölte a Yesh Din emberi jogi csoport. Hozzátették: a telepesek nagy csoportokban hajtották végre a támadásokat.

„2023 volt a ciszjordániai palesztinok elleni telepesek elleni erőszak legdurvább éve mind az incidensek számát, mind azok súlyosságát tekintve” – véli a Yesh Din, amely 2006-ban kezdte meg a palesztinok elleni telepes erőszak megfigyelését.

Ciszjordánia az 1967-es hatnapos háború óta izraeli katonai megszállás alatt áll. Jelenleg mintegy 490 ezer telepes él a területen, mintegy 3 millió palesztin között, a nemzetközi jog szerint illegálisnak minősülő telepeken.

(Guardian)

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy megölte Adil Mismah-t, a Hamász elit alakulatainak egyik regionális parancsnokát.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint Mismah részt vett a Hamász október 7-i támadásában.

Az IDF az X-en közzétett bejegyzésében azt is írja, hogy csapást mértek a Hamász és az Iszlám Dzsihád objektumaira a gázavárosi Shejaiya városrészben. Állításuk szerint nagy mennyiségű fegyvert találtak a helyszínen.

Október 7. óta összesen 21 978 palesztin halt meg és 56 697 sebesült meg a gázai izraeli csapásokban – közölte a Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium.

Az elmúlt egy napban 156 palesztin halt meg, 246-an pedig megsebesültek – teszi hozzá a közlemény.

(Guardian)

A Hamász által vezetett palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint több ezer adag gyermekbénulás és kanyaró elleni vakcina érkezett a Gázai övezetbe, hogy segítsen a növekvő egészségügyi vészhelyzet kezelésében.

Izrael szárazföldi offenzívája szinte teljesen leállította a szokásos egészségügyi szolgáltatásokat Gázában. Így az erősen fertőző gyermekbetegségek elleni oltásokat se vihették be az övezetbe.

A minisztérium szerint az egyiptomi kormány segítségével a rafahi határátkelőn keresztül jutottak be a Gázai övezetbe a készletek, amelyek becslések szerint 8 és 14 hónapig lehetnek elegendőek az oltásokhoz.

(Guardian)

Akár fél évig is elhúzódhat az izraeli-palesztinháború harmadik szakasza – fejtette ki a Reutersnek az az izraeli tisztviselő, aki korábban az Izraeli tartalékosok Gázából való kivonásáról is nyilatkozott.

Az izraeli tisztviselők azt mondták, hogy a háborút három szakaszban tervezik folytatni.

Az első szakaszban intenzíven ágyúztak, hogy megtisztítsák a szárazföldi erők számára a megközelítési útvonalakat, és a civileket evakuálásra ösztönözzék. A második szakasz az október 27-én megkezdett invázió volt az övezetben.

A hadsereg most a harmadik szakaszra tér át, mivel az izraeli tankok és katonák mostanra már a Gázai övezet nagy részét elfoglalták.

„Ez legalább hat hónapig fog tartani, és a terroristák elleni intenzív ”kisöprő„ hadműveletekkel jár.Szó sincs róla, hogy a béke galambjai szállnának fel majd Shajaiából” – mondta a tisztviselő, utalva a harcok által feldúlt gázai kerületre.

Izrael kivonja egyes csapatait a Gázai övezetből, hogy célzottabb Hamász elleni műveletekre álljon át – közölte egy izraeli tisztviselő a Guardian szerint.

A tisztviselő szerint főleg a tartalékos csapatokat fogja érinteni a kivonás. A 300 ezer tartalékos egy része hazamehet dolgozni, ezzel felpezsdítve az izraeli gazdaságot.

A tisztviselő hozzátette: a Gázából délre kivont csapatok másik részét a Libanonnal közös északi határra csoportosíthatják át, ahol a Hezbollah fegyveresei támadják meg időnként az izraeli erőket.

Izrael figyelmeztetett, hogy ha a Hezbollah nem hátrál meg, akkor háború keződhet Libanonnal. Mind a Hamász, mind a Hezbollah mögött Irán áll, amelynek szíriai, iraki és jemeni harcos szövetségesei szintén hajtottak végre nagyobb hatótávolságú támadásokat Izrael ellen.

Izraeli csapatok a Gázai övezetben – Fotó: Israeli Army / AFP
Izraeli csapatok a Gázai övezetben – Fotó: Israeli Army / AFP

A Times of Israel tudósítása szerint legalább 27 rakétát lőtt ki az ország déli és középső része felé egy éjfélre időzített támadásban a Hamász, miközben az izraeliek az új évet próbálták ünnepelni. A légvédelmi rendszerek 18 rakétát hatástalanítottak, és kilenc csapódott be, de sérültekről vagy károkról egyelőre nem érkezett jelentés, lakott területet csak néhány repesz ért el. Tel-Aviv felett is jól működött az elhárítás.

  • Az amerikai haditengerészet elsüllyesztette a jemeni húszi lázadók három kishajóját. Az amerikaiak azután léptek, hogy a húszik megtámadtak egy konténerszállító hajót a Vörös-tengeren.
  • Izrael kész enyhíteni a tengeri blokádon, engedné, hogy hajók vigyenek segélyt Gázába, jelentette be az izraeli külügyminiszter.
  • Az izraeli külügyminiszter szerint a kormány terhe, hogy nem számított előre a Hamász október 7-i támadására.
  • Zsidó telepek létrehozását javasolja a Gázai övezetben az izraeli pénzügyminiszter. Becalel Szmotrics maga is telepes Ciszjordániában, ám a jobboldali radikális vallásos politikus javaslata új szintet jelent, hiszen a Gázai övezetben nincsenek zsidó telepesek.
  • Tony Blairt szemelte ki Izrael arra, hogy közvetítőként vegyen részt a gázai konfliktusban. Az egykori munkáspárti brit kormányfő feladata Izrael tervei szerint a háború forró szakasza után lenne, hogy a mérsékelt arab országok és Izrael között közvetítsen.
  • Az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust a jemeni húszikkal, de saját érdekei védelmében a jövőben is lépni fog – közölte vasárnap a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

Az előző nap eseményeit itt lehet visszaolvasni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!