A vasárnapi hírek röviden

2024. január 1. – 11:10

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az amerikai haditengerészet elsüllyesztette a jemeni húszi lázadók három kishajóját. Az amerikaiak azután léptek, hogy a húszik megtámadtak egy konténerszállító hajót a Vörös-tengeren.
  • Izrael kész enyhíteni a tengeri blokádon, engedné, hogy hajók vigyenek segélyt Gázába, jelentette be az izraeli külügyminiszter.
  • Az izraeli külügyminiszter szerint a kormány terhe, hogy nem számított előre a Hamász október 7-i támadására.
  • Zsidó telepek létrehozását javasolja a Gázai övezetben az izraeli pénzügyminiszter. Becalel Szmotrics maga is telepes Ciszjordániában, ám a jobboldali radikális vallásos politikus javaslata új szintet jelent, hiszen a Gázai övezetben nincsenek zsidó telepesek.
  • Tony Blairt szemelte ki Izrael arra, hogy közvetítőként vegyen részt a gázai konfliktusban. Az egykori munkáspárti brit kormányfő feladata Izrael tervei szerint a háború forró szakasza után lenne, hogy a mérsékelt arab országok és Izrael között közvetítsen.
  • Az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust a jemeni húszikkal, de saját érdekei védelmében a jövőben is lépni fog – közölte vasárnap a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!