Meghalt egy magyar-izraeli kettős állampolgár, aki a Hamász októberi támadásakor tűnt el

2024. január 1. – 23:24

Másolás

Vágólapra másolva

Megtalálták egy magyar-izraeli kettős állampolgár holttestét, akit eddig lehetséges Hamász-túszként tartottak számon – írja a Times of Israel.

Az 56 éves Ilan Weiss halálát Szijjártó Péter külügyminiszter is megerősítette.

Weiss a Be'eri kibucban lakott. A Hamász október 7-én támadta meg a települést, a családapa pedig elment otthonról, hogy csatlakozzon a kibuc vészhelyzeti csapatához. A családja azóta nem hallott felőle, ezért Weisst lehetséges túszként tartották számon.

A kibuc vezetése kérvényezte, hogy Weisst harcban elesett katonaként ismerjék el, mivel épp szolgálatban volt, mint a kibuc védelmi csapatának helyettes parancsnoka.

A haláláról szóló közlemény nem tisztázta, hogy Weiss holttestére hogyan találtak rá. A Hamász ugyanis néhány áldozatának testét visszavitte Gázába. Az orvosszakértői vélemény szerint azonban a férfi október 7-én halhatott meg.

Ilan Weiss feleségét, az 53 éves Shirit és 18 éves lányát, Nogát a támadás napján túszul ejtették. Őket november 25-én engedték szabadon a Hamász és Izrael közötti ideiglenes tűzszüneti megállapodás részeként.

Amikor a terroristák behatoltak a Weiss-házba, a férfi lánya, Noga az ágy alá bújt a biztonsági szobában, és végignézte, ahogy a Hamász fegyveresei foglyul ejtik édesanyját. A lány a WhatsAppon írta meg a család többi tagjának, hogy a fegyveresek felgyújtották a házat. Mivel egyre nehezebben kapott levegőt, Noga kimászott az ablakon és elbújt egy bokorban. Noga néhány órával később írt a nővérének, hogy egy terrorista közeledik a rejtekhelyéhez – ez volt az utolsó alkalom, hogy bárki hallott róla a fogságból való kiszabadulásáig.

Noga testvérei, a 23 éves Meytal és a 26 éves Maayan különálló diáklakásokban éltek Be'eriben, és közel 12 órán át rejtőztek a pánikszobájukban, amíg az izraeli katonáknak meg nem mentették őket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!