Egy izraeli emberi jogi szervezet szerint 2023-ban különösen sok palesztint öltek meg izraeli telepesek

2024. január 1. – 17:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli telepesek legalább 10 palesztint megöltek és több tucat házat gyújtottak fel a megszállt Ciszjordániában 2023-ban, így ez volt a „legerőszakosabb év” a telepesek támadásainak szempontjából – közölte egy izraeli megfigyelőszervezet.

Az erőszak a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásait követően tetőzött – közölte a Yesh Din emberi jogi csoport. Hozzátették: a telepesek nagy csoportokban hajtották végre a támadásokat.

„2023 volt a ciszjordániai palesztinok elleni telepesek elleni erőszak legdurvább éve mind az incidensek számát, mind azok súlyosságát tekintve” – véli a Yesh Din, amely 2006-ban kezdte meg a palesztinok elleni telepes erőszak megfigyelését.

Ciszjordánia az 1967-es hatnapos háború óta izraeli katonai megszállás alatt áll. Jelenleg mintegy 490 ezer telepes él a területen, mintegy 3 millió palesztin között, a nemzetközi jog szerint illegálisnak minősülő telepeken.

(Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!