Kutyára rögzített kamerával térképezték fel az izraeli csapatok az al-Sifa kórház alatti alagutat

2023. november 19. – 09:40

frissítve

Kutyára rögzített kamerával térképezték fel az izraeli csapatok az al-Sifa kórház alatti alagutat
Palesztinok áldozatok után kutatnak egy izraeli légicsapás helyszínén, a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Júniszban, 2023. november 18-án – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Ötvenöt méteres alagutat találtak az izraeli csapatok az al-Sifa kórház alatt jelentette az izraeli hadsereg szóvivője. A tíz méter mélyen húzódó, ötvenöt méter hosszú járatról videót is készítettek egy kutya hátára szerelt kamerával.

Az alagút lejárata a kórház területén azon fészer alatt volt, ahol egy járművet is találtak rengeteg fegyverrel, köztük egy páncéltörő rakétával, töltényekkel és kalasnyikovokkal.

Az alagút folytatását egy ajtó zárja el, melyet több védelmi eszközzel biztosítottak: robbanásbiztos ajtóval és lő-nyílással, melyekkel a Hamász megpróbálja megakadályozni az izraeli erők behatolását. Az izraeli haderők tovább folytatják a Hamász föld alatti rendszerének feltárását.


Franciaország bejelentette, hogy egy helikopter-hordozója vasárnap elindult Egyiptomba, hogy orvosi segítséget nyújtson a gázai palesztin lakosságnak. A két műtővel, 40 ággyal, röntgenkészülékkel és laboratóriummal felszerelt úszó kórház főleg a sürgősségi ellátásra szoruló palesztin gyerekeket látja el. Az egészségügyi dolgozók a gázai határról evakuálják majd a sebesült palesztinokat, akiket légi úton szállítanak a hajóra kezelésre.

Izrael a gázai kórházak helyett inkább alternatív kórházakat támogatna a palesztin betegek ellátásában, mivel állításuk szerint a Hamász a kórházak területén és alatt rejtőzik. Izrael már korábban is javasolta úszó kórházak létesítését Gáza partjainál, de a kikötő túlságosan megrongálódott az IDF bombázásaitól, és nem is elég mély ahhoz, hogy nagyobb hajók horgonyozhassanak ott.

Az Izraeli Védelmi Erők közzétette az al-Sifa kórház biztonsági kamerájának felvételét. A videón a Hamász terroristái két, október 7-én Izraelből elrabolt személyt, egy nepáli és egy thaiföldi állampolgárt visznek be az egészségügyi központba.

Az egyik túsz láthatóan megsebesült a karján, egy kórházi ágyon viszik, míg a másikat erőszakkal vonszolják be a kórházba.

„Ezek a felvételek bizonyítják, hogy a Hamász terrorszervezet a mészárlás napján az al-Sifa kórházat használta” – áll az IDF közleményében.

További október 7-i felvételeken az látszik, hogy az IDF-től zsákmányolt járművek állnak a kórház közelében, valami a Hamasz járművei ugyanakkor parkoltak a kórháznál, amikor a terroristák az elrabolt személyekkel a kórházban tartózkodtak.

Az Izraeli Védelmi Erők szerint az Irán által támogatott jemeni húszik a Vörös-tengeren eltérítettek egy hajót, ami „globális szinten nagyon súlyos incidens”.

A Galaxy Leader Törökországból tartott Indiába, a nemzetközi civil legénység tagjai között nincsenek izraeliek. „Ez nem egy izraeli hajó” – tette hozzá az IDF.

A bahamai zászló alatt közlekedő hajó egy brit cég nevén van bejegyezve, amely részben Abraham Ungar izraeli milliárdos tulajdonában van. A hajót az incidens idején egy japán cég bérelte ki. Egy Ungarhoz köthető hajó 2021-ben felrobbant az Ománi-öbölben. Izrael akkor és most is Iránt tette felelőssé az akcióért.

A jemeni húszik megerősítették, hogy elfoglaltak egy – általuk izraelinek nevezett – hajót a Vörös-tenger déli részén. Közölték, hogy a legénységgel „az iszlám elvek és értékek szerint” bánnak. A húszik korábban közölték, hogy izraeli kötődésű hajókat vesznek célba a Vörös-tengeren.

31 nagyon beteg babát, 6 egészségügyi dolgozót és 10 hozzátartozójukat sikerült evakuálni a gázai al-Sifa kórházból – adta hírül Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója az X-en.

Az elmúlt napokban a gázai szárazföldi műveletek középpontja al-Sifa lett, szerdán az izraeli hadsereg erői páncélozott buldózerrel törtek be az udvarra. A kórház körüli harcokat a felek teljesen másként mutatják be és értelmezik, erről itt írtunk részletesebben. A WHO helyszínen járt munkatársai szerint a kórház lényegében megszűnt orvosi intézményként működni, a helyzetet olyan súlyosnak találták, hogy a kórházat halálzónának nevezték.

Forrás: WHO
Forrás: WHO

Az evakuáláshoz a Palesztin Vörös Félhold humanitárius szervezet hat mentőautóját használták, az akciót a szervezet a WHO-val és az ENSZ-szel közösen hajtotta végre. A babákat egyelőre egy másik gázai kórhózba szállították. A szervezetek további evakuálásokat is terveznek.

„Mélyen meghatott és lenyűgözött bennünket a gázai egészségügyi dolgozók rendkívüli bátorsága és szolgálata, akik továbbra is a legszörnyűbb és legnehezebb körülmények között teljesítenek szolgálatot” – írta Gebrejeszusz.

Humanitárius okokból rövid időre felfüggeszti a katonai tevékenységét Izrael a gázai Rafahban, közölte az Izraeli Védelmi Erő.

A szünet négyórás lesz, délután háromtól este hétig tart majd.

Jelenleg a dél-gázai Rafah az a település, amelyen keresztül el tudják hagyni Gázát a palesztinok, illetve a segélyszállítmányok is itt, Egyiptom felől tudnak bejutni.

Mindeközben Rafahhal két szomszédos településen tovább folynak a harcok, Izrael a Hamász infrastruktúráját próbálja megsemmisíteni. Az IDF közlése szerint 35 alagútaknát és nagy mennyiségű fegyvert találtak eddig, és terroristákkal is végeztek.

A hadsereg azt is közölte, hogy rajtaütést hajtott végre a Hamász magas rangú tisztviselőinek otthonai ellen al-Rimalban, a város egykor nyüzsgő üzleti negyedében és társadalmi központjában.

(via CNN)

A gázai egészségügyi minisztérium azt közölte, hogy harminc koraszülöttet evakuálták az al-Sifa kórházból, és őket hamarosan Egyiptomba szállítják majd.

Medhat Abbasz a minisztérium szóvivője az Associated Pressnek mondta, hogy vasárnap vitték ki a koraszülötteket a kórházból, amelyet a múlt hét óta az izraeli erők is ellenőrzésük alatt tartanak.

Az Egészségügyi Világszervezet csoportja szombaton tett látogatást a kórházban, és ezután azt közölték, hogy a kritikus állapotban lévő páciensek között 32 baba van.

A katari miniszterelnök, Mohammed bin Abdulrahman al-Thani sejk vasárnap kijelentette, hogy egyre jobban bízik abban, hogy Izrael és a Hamász megállapodik a túszkérdésben.

Az Európai Unió külügyi vezetőjével, Josep Borellel tartott közös sajtótájékoztatón azt mondta, hogy már csak gyakorlati és logisztikai jellegű kérdéseket kell tisztázni.

A Reuters november 15-én írta azt, hogy a katari közvetítők arra törekedtek, hogy a Hamász háromnapos tűzszünet fejében cseréljen ki ötven túszt Izraellel.

(Reuters)

Két, az antiszemitizmus elleni küzdelemre felhívó falfestményt is átfestettek Milánóban. Az egyik falfestményen, amely Anna Frankot ábrázolja egy izraeli zászlóval a kezében, az alakot „Free Gaza” felirattal festették át. Az Anna Frank melletti palesztin lányhoz, aki a Hamász terrorszervezet zászlaját égeti, nem nyúltak az átfestők.

Egy másik falfestményen, amely a „varsói gettófiú” néven ismert, és amely egy magát a náciknak megadó gyereket ábrázol egy 1943-as fénykép alapján, a fiút lefestették, így tüntetve el a falról.

Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes elítélte a falfestmények megrongálását, mondván az olaszoknak közösen kell fellépniük a gyűlölet ellen.

Izrael tovább fokozta támadásait Gáza északi területén, a hadsereg állítása szerint vasárnapra virradóan vadászgépeik több Hamász-célpontra mértek csapást Dzsabália, Beit Lahia városokban és Gázaváros Zeitún negyedében.

A légicsapásokra azért került sor, mivel szárazföldi erőik mélyebben hatoltak be a területre, különösen Dzsabáliában és Zeitúnban. A Dzsabália elleni akciókban a haditengerészet is segítette a szárazföldi csapatokat, hajóikról rakétákkal csapásokat mértek csapást a Hamász gázai partok mentén fekvő állásaira, állítja az IDF.

A Fehér Ház szombaton közölte, továbbra is dolgozik azon, hogy Izrael és a Hamász között megállapodás szülessen a túszok kiszabadításáról és a harcok szüneteltetéséről.

„Még nem jutottunk megállapodásra, de továbbra is keményen dolgozunk” ezen a téren – írta Adrienne Watson, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője az X közösségi oldalon, cáfolva a Washington Post című lap értesülését, amely szerint a harcoló felek között létrejött egy olyan megállapodás, amely a túszok szabadon bocsátását írja elő a harcok ötnapos szüneteléséért cserébe.

A Washington Post egy részletes, hatoldalas megállapodást idéz, amely szerint Izrael és a Hamász legalább öt napra szünetelteti a harcokat, ezért cserébe a Hamász az október 7-i támadása során Izraelből elrabolt mintegy 240 túsz közül első lépésben legalább 50-et, 24 órás turnusokra bontva szabadon enged.

Az al-Sifa kórházban jártak szombaton a WHO szervezetei, hogy a helyszínen tájékozódjanak a helyzetről és gyors helyzetelemzés után döntsenek a további missziókról. A látogatás során az izraeli erők biztosították a biztonságos áthaladást a megbeszélt útvonalon, a kórház közvetlen közelében ugyanis folyamatosan heves harcok folytak, így a művelet nagyon kockázatos volt.

Korábban szombaton az IDF elrendelte a kórház kiürítését, így a kórház területén menedéket kereső 2500 menekült, valamint számos mozgásképes beteg és a kórházi személyzet is elhagyta a létesítményt, mire WHO megérkezett.

A nemzetközi szervezet csupán egy órát tölthetett a kórházban, amelyet később „halálzónának” neveztek közleményükben, a helyzetet pedig kétségbeejtőnek. Állításuk szerint mivel az egykor a legnagyobb, legfejlettebb és legjobban felszerelt gázai kórházban nincs

  • tiszta víz,
  • üzemanyag,
  • gyógyszerek,
  • élelmiszer és
  • más alapvető eszközök,

az al-Sifa lényegében megszűnt orvosi intézményként működni.

A folyosók és a kórház területe tele volt orvosi hulladékokkal és törmelékkel, ami növeli a fertőzésveszélyt. A betegek és az egészségügyi személyzet tagjai is az evakuálásukért könyörögtek a WHO-nak. A kórház már nem tud betegeket fogadni, a sérülteket és betegeket egy túlterhelt és alig működő másik kórházba irányítják.

Illusztráció: Bakró-Nagy Ferenc / Telex
Illusztráció: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

A szervezet szerint a hatalmas kórházkomplexumban szombaton még mindig 25 ápoló és 291 beteg volt, köztük 32 kritikus állapotban lévő csecsemő, 22 dialízisre szoruló és két intenzív osztályon kezelt beteg.

A betegek túlnyomó többsége háborús sérült, köztük sokan többszörös törésekkel és amputációkkal, fejsérülésekkel, égési sérülésekkel, mellkasi és hasi sérülésekkel.

29 súlyos gerincsérüléssel rendelkező beteg orvosi segítség nélkül mozogni sem tud.

A sérültek közül sokan súlyos fertőzésben szenvednek az antibiotikumhiány és a rossz higiéniai körülmények miatt.

„A WHO és partnerei sürgősen terveket dolgoznak ki a megmaradt betegek, a személyzet és családjaik azonnali evakuálására, melyre 1-3 napban kerülhet sor, a harcoktól függően” – derült ki a szervezet közleményéből.

Az izraeli hadsereg szerint a kórházban – ahol szerda reggel razziát tartott – egy alagúthálózatban kialakított Hamász-búvóhely található. Az iszlamista mozgalom ezt tagadta.

26-an meghaltak a Gázai övezet déli részét ért támadásban.

  • A Gázai övezet déli részének legnagyobb városából is elküldené a lakosságot Izrael.
  • Több száz sebesült és beteg gyalog indult el dél felé az al-Sifa kórházból.
  • Több ezer izraeli vonult Jeruzsálembe a túszok szabadon bocsátását követelve.
  • A Hamász állítása szerint több százan meghaltak az ENSZ egyik gázai iskolájában.
  • Izrael kiterjeszti a harci tevékenységet a Gázai övezetben.
  • Elakadhattak a Gázában fogva tartott túszok kiszabadításáról folyó tárgyalások.
  • Erdoğan nemzetközi bíróság elé viszi a „gázai tömegmészárlás” ügyét, a túszügyre ráállította a török titkosszolgálatot.
  • Biden szerint nem szabad erőszakkal kitelepíteni a palesztinokat a Gázai övezetből.

Az előző nap híreit itt tudják elolvasni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!