Mi is történt az al-Sifában, a Gázai övezet legnagyobb kórházában?

Legfontosabb

2023. november 17. – 20:45

Mi is történt az al-Sifában, a Gázai övezet legnagyobb kórházában?
Az izraeli hadsereg által 2023. november 15-én közzétett képen izraeli katonák az al-Sifa kórházban hajtanak végre műveleteket – Fotó: Israeli Army / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt napok híreit pörgetve úgy tűnhet, hogy a gázai offenzíva most elsősorban egyetlen pontra, az al-Sifa kórházra összpontosult. A kórház körüli harcokat, az épületkomplexum területére való szerdai izraeli behatolást a felek teljesen másként mutatják be és értelmezik.

Izrael szerint az al-Sifa, a Gázai övezet legnagyobb kórházának egyes részeit az október 7-én Izrael ellen terrortámadásokat elkövető Hamász már másfél évtizede használja fegyverraktárnak és parancsnoki központnak, ezért indokolt volt a kórház alapos átfésülése; eközben azonban nemcsak hogy vigyáztak a palesztin civilekre, de segélyszállítmányokkal támogatták is a kórház működését. A „precíziós” műveletben a katonák fegyvereket és egyéb, a terroristák által használt eszközöket fedeztek fel.

A Hamász szerint az izraeli vádak csak ürügyként szolgálnak a kórház elleni támadásra, az orvosok, a páciensek és a kórházba húzódó civilek megfélemlítésére. A művelet része annak az izraeli stratégiának, mely megfélemlítéssel kényszeríti a palesztinokat Észak-Gáza elhagyására.

A kórház vezetése korábban szintén azt állította, hogy a komplexumban kizárólag betegeket és sérülteket ápoltak egészségügyi szakemberek. Dr. Mohamed Abu Szalmíja, a kórház igazgatója múlt pénteken, a New York Timesnak nyilatkozva minősítette hamisnak az izraeli vádakat. Az övezet áramellátását Izrael már a Hamász terrortámadása után egyből korlátozta, közel egy hete pedig a személyzet szerint már az üzemanyagból is kifogytak, melyekkel a kórház generátorait működtették.

A nemzetközi közösségben eltérő hangsúlyokkal bár, de az a narratíva vált dominánssá, hogy a hadműveletek kórház környékére való kiterjesztésével, magába az épületkomplexumba való behatolással Izrael fontos emberi jogi tabut sértett meg, ráadásul súlyos akadályokat gördített az al-Sifában folyó – eleve borzalmas körülmények között végzett – gyógyító munka elé.

A kórházban zajló történések összefoglalása értelemszerűen komoly nehézségekbe ütközik, mivel a források igen szűkösek, sokszor egymásnak ellentmondanak, a beszámolók ellenőrizhetősége pedig korlátozott.

Műholdfelvételen az al-Sifa kórház 2023. november 11-én – Fotó: Maxar Technologies / Reuters
Műholdfelvételen az al-Sifa kórház 2023. november 11-én – Fotó: Maxar Technologies / Reuters

Az értelmezési viták azért is izzottak fel, mivel az egészségügyi intézmények a nemzetközi jog alapján különösen védett intézményeknek számítanak, melyek támadása, működésének akadályozása háborús bűncselekménynek számít. Azonban ha valamelyik harcoló fél bázisként használja azt, akkor elveszti védett státuszát.

Nem kellett ostrom a helyzet súlyossá válásához

Izrael már 2014-ben állította, hogy a kórház egyes Hamász-vezetők bombázhatatlan búvóhelyeként szolgál, azonban ezt az intézményben dolgozó palesztin és külföldi orvosok is tagadták. Nyilatkozataik tényszerűségét azonban árnyalja, hogy 2007-es puccsa után a Hamász fegyveresekkel szállta meg az al-Sifát, százával rúgta ki a hozzá nem eléggé lojális orvosokat.

A kórház mindenesetre szerepelt az október végén meginduló, a Gázai övezet északi részén kijelölt hadműveleti területet lépésről lépésre megtisztító offenzíva legfontosabb célpontjai között; egyes nyilatkozatok ezt olyan szuperlatívuszokkal indokolták, hogy a létesítmény alatt rejtőzik a „Hamász dobogó szíve”. Benjámin Netanjahu miniszterelnök pedig utólag azt nyilatkozta, az izraeli hírszerzés szerint „erős jelek” utaltak arra, hogy az október 7-én Izraelből elhurcolt túszok egy része az al-Sifa kórházban volt.

A kórházról, az izraeli behatolás előtti állapotokról ebben a cikkben olvashat részletesen.

A kórház környékét már november harmadikán légicsapás érte, akkor az izraeli légierő egy mentőautó-konvojt lőtt ki, melyről állította, hogy az valójában nem sebesülteket, hanem Hamász-harcosokat szállított, és egyébként is bizonyítékaik vannak arról, hogy a terrorszervezet embereit és fegyvereit is mentőautókban szállítják.

Ahogy a Gázai övezet északi felét szisztematikusan megtisztító izraeli egységek kezdték körbefogni az al-Sifát, úgy szaporodtak az incidensek. Múlt hétfőn meg nem erősített hírek szerint izraeli találat érte a kórház tetejét, elpusztítva az akut üzemenyaghiány miatt kulcsfontosságúvá vált napelemek egy részét. Múlt pénteken pedig tüzérségi- és harckocsilövedékek csapódtak a szülészeti osztály falába és a járóbeteg-ellátó tetejébe. Izrael ezekről a találatokról is azt állította, hogy a Hamász eltévedt rakétái okozták, azonban a New York Times a becsapódásokról készített felvételek és a találatok nyomainak elemzése alapján úgy vélte, hogy Izrael a felelős. Szombaton helyszíni, meg nem erősített beszámolók szerint a szívbetegeket ápoló osztályt is találat érte.

Az al-Sifa védett státuszában bízva a komplexum területére egyes források szerint sok ezer civil menekült. Egy részük az Izraeli Védelmi Erők (IDF) által biztosított korridoron keresztül elhagyta a létesítményt, azonban a WHO kedden, az izraeli behatolás előtt azt mondta, hogy az al-Sifában körülbelül 700 beteg, 400 kórházi dolgozó és 3000 civil tartózkodott. A Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint legalább 2300 ember volt még a kórházban – 650 beteg, 200-500 alkalmazott és körülbelül 1500 civil.

A megfelelő betegellátás szombat óta szünetelt a kórházban, miután a létesítmény generátorai üzemanyaghiány miatt leálltak. Az al-Sifa orvosai több lapban is arról panaszkodtak, hogy a héten már nemcsak gyógyszerekből és egészségügyi felszerelésből szenvednek hiányt, hanem vízből és élelmiszerből is. Izrael egészségügyi felszereléseket és üzemanyagot is vitt a kórház bejáratához – azonban a kórház vezetése szerint a segély csak szimbolikus mennyiséget jelent.

Betegek és belső menekültek a gázai al-Sifa kórházban 2023. november 10-én – Fotó: AFP
Betegek és belső menekültek a gázai al-Sifa kórházban 2023. november 10-én – Fotó: AFP

Az IDF szerda hajnalban kezdte meg a kórház átfésülését célzó akcióját. A hadsereg szerint a komplexum bejáratánál Hamász-terroristákkal keveredtek harcba, az épületek közti udvarra nem is a főbejáraton, hanem az IDF által a városharcokban széleskörűen használt páncélozott buldózerrel ütött nyíláson át hatoltak be.

A kórház személyzetének beszámolói alapján a sürgősségi osztály elé egy Merkava tank állt be, de magában az épületben is lövések dördültek el – az összecsapást az IDF közleménye is említette, azonban részleteket nem tudni. Palesztin beszámolók szerint az izraeli katonák elkülönítették és kihallgatták a 16 évnél idősebb férfiakat.

Kifogytak az oxigénből és a vízből

Ugyan a kórház körül és az épületben zajló műveletekre a nemzetközi sajtóban előszeretettel használják az „ostrom” kifejezést, azonban úgy tűnik, az intézményt elkerülték a komolyabb harcok. Ennek ellenére az orvosok, ápoltak és a menekültek helyzete is kétségbeejtő, amire Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főtitkára is felhívta a figyelmet korábbi közleményében.

A kórház egyik, a nemzetközi médiának rendszeresen jelentő sebésze szerint az oxigénhiány miatt az intenzív osztályon fekvő 63 betegből 43-an haltak meg szerda délutánra. A WHO csütörtökön úgy tudta, hogy a kórházban még mindig legkevesebb 600 beteg feküdt (az „ápolás” kifejezés használata anakronisztikus lenne), közülük 27 kritikus állapotban.

Az izraeli akció kezdete után a BBC bejutott az al-Sifa kórházba, az újságírókat komolyan felfegyverzett katonák kísérték végig a helyszínen, rögtönzött sátrak, alvó emberek és romok között. A kórház igazgatója pénteken is arról beszélt, hogy több száz beteg és ápolt van még a kórházban, akik szomjaznak, a létesítmény kifogyott az oxigénből és a vízből.

Szóval talán nem valóságtól elrugaszkodott az az értékelés, miszerint az al-Sifa súlyos helyzetét nem elsősorban a kórház elfoglalása, hanem a komplexum körüli harcok, illetve az október 7-e óta tartó, a – sokszor a Hamász által élő pajzsként (ki)használt – civil infrastruktúrát is romba döntő izraeli bombázóoffenzíva okozta.

Az IDF szerint fegyvereket és alagutat is találtak

A kórház elfoglalását az IDF szerint az ott talált hadianyag igazolja. A hadsereg az általa posztolt videókban fegyvereket, robbanószereket, kommunikációs- és adathordozó eszközöket mutatott meg, melyeket állítása szerint az épületben foglalt le. A BBC kórházban végigkalauzolt tudósítójának az IDF egyik szóvivője 15 karabélyt és néhány gránátot mutatott meg. Az újságírókat körbevezető ezredes három rejtekhelyet mutatott Kalasnyikovokkal, lőszerrel és golyóálló mellényekkel. Ő is arról beszélt, hogy a Hamász katonai célokra is használta a kórházat.

Nyilván az izraeli hadsereg is érezte, hogy a kórház korábban beharangozott jelentőségéhez képest ez igen kevés; a csekély mennyiséget a szóvivő azzal indokolta, hogy a Hamász néhány nappal korábban kiüríthette az általa használt szekciókat, és a megtalált felszerelés csak „a jéghegy csúcsa” az ott korábban tárolt mennyiséghez képest.

Fegyverek és felszerelések 2023. november 15-én, amiket az izraeli hadsereg szerint az al-Sifa kórházkomplexumban találtak – Fotó: Israel Defense Forces / Reuters
Fegyverek és felszerelések 2023. november 15-én, amiket az izraeli hadsereg szerint az al-Sifa kórházkomplexumban találtak – Fotó: Israel Defense Forces / Reuters

Az mindenesetre furcsa, hogy a menekülők érintetlenül hagytak hátra laptopokat, melyeken az IDF szerint hírszerzési szempontból fontos anyagokat, a Hamász október 7-i terrortámadásában ejtett túszok némelyikéről készített felvételeket is felfedeztek. Azonban a várakozások ellenére egyetlen túszt sem találtak; Netanjahu arról beszélt a CBS-nek, hogy „erős jelek” utaltak arra, hogy izraeli túszokat is fogvatartottak az al-Sifa kórházban, és ez volt az egyik oka, amiért behatoltak az épületkomplexumba. Azonban azt ő is hangsúlyozta, hogy nem találtak túszok az épületben az izraeli katonák behatolásának idején, ezért ha korábban ott voltak, akkor már elvitték őket.

Egy túszként fogva tartott 19 éves izraeli katona, Noa Marciano holttestére sem a kórházban, hanem annak közelében bukkantak rá. A Hamász azt állította, hogy a katona egy izraeli légicsapásban halt meg. Pénteken azt is bejelentették, hogy szintén egy közeli épületben bukkantak rá egy másik túsz holttestére. A 65 éves Yehudit Weiss halálának okát egyelőre vizsgálják, a nő mellrákból lábadozott, és nem volt nála a gyógyszere, amikor a terroristák elhurcolták.

Az al-Sifa átfésülése azonban az IDF szerint még nem ért véget – bár magát a kórházat már elhagyták a katonák, jelenleg az épület alatti alagútrendszert vizsgálják. Pénteken kiadtak egy olyan videót, amelyen az IDF szerint a kórház területén nyíló föld alatti alagút bejárata látható, amit a terroristák használtak. A CNN szerint a Hamász alaptalan hazugságnak nevezte az IDF bejelentését a kórháznál talált alagútról, amellyel szerintük csak a későbbi felelősségre vonást akarják elkerülni.

A WHO szerint korlátozottak a lehetőségek az evakuációra

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a kórházban maradt civilek evakuációjával. A Hamász által ellenőrzött egészségügyi minisztérium szerint az elmúlt két napban 24 beteg halt meg az al-Sifában, miután leálltak fontos orvosi berendezések az áramkimaradások miatt.

A WHO egyik magas rangú tisztviselője csütörtökön arról beszélt, hogy biztonsági és logisztikai nehézségek miatt nagyon korlátozottak a lehetőségek az al-Sifa kórház evakuációjára. Az egyik akadály, hogy a Palesztin Vörös Félholdnak nagyon kevés üzemanyaga van, így a páciensek szállítását nem tudja megoldani, de mentőautóból is kevés van.

Egyiptom nyitott arra, hogy mentőautóit átküldje Gázába, amíg a biztonsági garanciákat és a biztonságos átjárást biztosítani tudják, de egyelőre erről nincs szó. Ha megkezdődne az evakuálás, akkor először a kritikus állapotú betegeket és azt a 36 újszülöttet hoznák ki, akiket nem tudtak inkubátorba tenni az energiahiány miatt.

A WHO szerint azonban napokig vagy hetekig is eltarthat az evakuáció. Ha ez megkezdődne, akkor két lehetőség kínálkozik, az al-Sifa betegei számára, vagy a már túlterhelt dél-gázai kórházak valamelyikébe kerülnek, vagy esetleg átviszik őket Egyiptomba.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!