Halálzónának nevezte az al-Sifa kórházat a WHO, miután a helyszínen járt

2023. november 19. – 09:41

Másolás

Vágólapra másolva

Az al-Sifa kórházban jártak szombaton a WHO szervezetei, hogy a helyszínen tájékozódjanak a helyzetről és gyors helyzetelemzés után döntsenek a további missziókról. A látogatás során az izraeli erők biztosították a biztonságos áthaladást a megbeszélt útvonalon, a kórház közvetlen közelében ugyanis folyamatosan heves harcok folytak, így a művelet nagyon kockázatos volt.

Korábban szombaton az IDF elrendelte a kórház kiürítését, így a kórház területén menedéket kereső 2500 menekült, valamint számos mozgásképes beteg és a kórházi személyzet is elhagyta a létesítményt, mire WHO megérkezett.

A nemzetközi szervezet csupán egy órát tölthetett a kórházban, amelyet később „halálzónának” neveztek közleményükben, a helyzetet pedig kétségbeejtőnek. Állításuk szerint mivel az egykor a legnagyobb, legfejlettebb és legjobban felszerelt gázai kórházban nincs

  • tiszta víz,
  • üzemanyag,
  • gyógyszerek,
  • élelmiszer és
  • más alapvető eszközök,

az al-Sifa lényegében megszűnt orvosi intézményként működni.

A folyosók és a kórház területe tele volt orvosi hulladékokkal és törmelékkel, ami növeli a fertőzésveszélyt. A betegek és az egészségügyi személyzet tagjai is az evakuálásukért könyörögtek a WHO-nak. A kórház már nem tud betegeket fogadni, a sérülteket és betegeket egy túlterhelt és alig működő másik kórházba irányítják.

Illusztráció: Bakró-Nagy Ferenc / Telex
Illusztráció: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

A szervezet szerint a hatalmas kórházkomplexumban szombaton még mindig 25 ápoló és 291 beteg volt, köztük 32 kritikus állapotban lévő csecsemő, 22 dialízisre szoruló és két intenzív osztályon kezelt beteg.

A betegek túlnyomó többsége háborús sérült, köztük sokan többszörös törésekkel és amputációkkal, fejsérülésekkel, égési sérülésekkel, mellkasi és hasi sérülésekkel.

29 súlyos gerincsérüléssel rendelkező beteg orvosi segítség nélkül mozogni sem tud.

A sérültek közül sokan súlyos fertőzésben szenvednek az antibiotikumhiány és a rossz higiéniai körülmények miatt.

„A WHO és partnerei sürgősen terveket dolgoznak ki a megmaradt betegek, a személyzet és családjaik azonnali evakuálására, melyre 1-3 napban kerülhet sor, a harcoktól függően” – derült ki a szervezet közleményéből.

Az izraeli hadsereg szerint a kórházban – ahol szerda reggel razziát tartott – egy alagúthálózatban kialakított Hamász-búvóhely található. Az iszlamista mozgalom ezt tagadta.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!