Sikerült kimenekíteni 31 beteg babát a WHO által halálzónának nevezett gázai kórházból

2023. november 19. – 16:33

Másolás

Vágólapra másolva

31 nagyon beteg babát, 6 egészségügyi dolgozót és 10 hozzátartozójukat sikerült evakuálni a gázai al-Sifa kórházból – adta hírül Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója az X-en.

Az elmúlt napokban a gázai szárazföldi műveletek középpontja al-Sifa lett, szerdán az izraeli hadsereg erői páncélozott buldózerrel törtek be az udvarra. A kórház körüli harcokat a felek teljesen másként mutatják be és értelmezik, erről itt írtunk részletesebben. A WHO helyszínen járt munkatársai szerint a kórház lényegében megszűnt orvosi intézményként működni, a helyzetet olyan súlyosnak találták, hogy a kórházat halálzónának nevezték.

Forrás: WHO
Forrás: WHO

Az evakuáláshoz a Palesztin Vörös Félhold humanitárius szervezet hat mentőautóját használták, az akciót a szervezet a WHO-val és az ENSZ-szel közösen hajtotta végre. A babákat egyelőre egy másik gázai kórhózba szállították. A szervezetek további evakuálásokat is terveznek.

„Mélyen meghatott és lenyűgözött bennünket a gázai egészségügyi dolgozók rendkívüli bátorsága és szolgálata, akik továbbra is a legszörnyűbb és legnehezebb körülmények között teljesítenek szolgálatot” – írta Gebrejeszusz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!