Sikerült kimenekíteni 31 beteg babát a WHO által halálzónának nevezett gázai kórházból

2023. november 19. – 16:33

Másolás

Vágólapra másolva

31 nagyon beteg babát, 6 egészségügyi dolgozót és 10 hozzátartozójukat sikerült evakuálni a gázai al-Sifa kórházból – adta hírül Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója az X-en.

Az elmúlt napokban a gázai szárazföldi műveletek középpontja al-Sifa lett, szerdán az izraeli hadsereg erői páncélozott buldózerrel törtek be az udvarra. A kórház körüli harcokat a felek teljesen másként mutatják be és értelmezik, erről itt írtunk részletesebben. A WHO helyszínen járt munkatársai szerint a kórház lényegében megszűnt orvosi intézményként működni, a helyzetet olyan súlyosnak találták, hogy a kórházat halálzónának nevezték.

Forrás: WHO
Forrás: WHO

Az evakuáláshoz a Palesztin Vörös Félhold humanitárius szervezet hat mentőautóját használták, az akciót a szervezet a WHO-val és az ENSZ-szel közösen hajtotta végre. A babákat egyelőre egy másik gázai kórhózba szállították. A szervezetek további evakuálásokat is terveznek.

„Mélyen meghatott és lenyűgözött bennünket a gázai egészségügyi dolgozók rendkívüli bátorsága és szolgálata, akik továbbra is a legszörnyűbb és legnehezebb körülmények között teljesítenek szolgálatot” – írta Gebrejeszusz.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!