Macron felszólította Izraelt, hogy hagyja abba a civilek bombázását

2023. november 10. – 07:18

frissítve

Macron felszólította Izraelt, hogy hagyja abba a civilek bombázását
Izraeli katonák állnak Gázában a Hamász elleni szárazföldi akció közben – Fotó: Israel Defense Forces / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

„Izraelnek fel kell hagynia a csecsemők és nők gyilkolásával Gázában” – üzente Emmanuel Macron francia államfő a BBC-nek adott exkluzív interjújában. Úgy fogalmazott, hogy a bombázást semmi sem indokolja, szerinte a tűzszünet Izrael érdekeit szolgálná. Miközben elismeri Izrael jogát az önvédelemre, Macron felszólította őket arra, hogy „fejezzék be a gázai bombázást”. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy Franciaország egyértelműen elítéli a Hamász „terrorista akcióit”.

Párizs Izraelhez, az Egyesült Államokhoz, az Egyesült Királysághoz és más nyugati országokhoz hasonlóan terrorszervezetnek tekinti a Hamászt.

Macron reméli, hogy az Egyesült Királyság és az USA vezetői is csatlakoznak a tűzszünetet szorgalmazók köréhez. „Izrael ma de facto civileket bombáz. Csecsemők, nők és idős emberek halnak meg emiatt. Ennek nincs legitimitása. Ezért felszólítjuk Izraelt, hogy hagyja abba” – tette hozzá a francia államfő. (BBC)

Az IDF szerint több mint 100 ezer lakos menekült délre Gáza városából az elmúlt két napban, közölte Daniel Hagari az IDF-től, írja a Guardian. Hagari arról is beszélt, hogy folynak a Hamász által fogva tartott túszok szabadon engedésére irányuló erőfeszítések, „ez azonban időbe telik”.

„Folyamatosan azon dolgozunk, hogy visszahozzuk a túszokat. Ezek az erőfeszítések összetettek, még nem véglegesítettek” – mondta.

Az Egyesült Államok kritizálta Izraelt, miután utóbbi a gázai támadások során lerombolta egy 13 éves palesztin családjának a házát. A kiskorú támadó még februárban késelt meg egy izraeli határrendészt, aki bele is halt sérüléseibe.

Szerdán az izraeli hadsereg bevonult a Shuafat menekülttáborba, ahol lerombolta a 13 éves késelő családjának a házát. Azért támadt a 22 éves Asil Sawaedre, mert az egy buszt vizsgált át a Shuafat átkelőnél.

Az USA Palesztin Ügyek Hivatala azt írta, „nem szabad elveszítenie egy egész családnak az otthonát egyetlen egyén cselekedetei miatt”. Az amerikai izraeli nagykövetség válaszolt az USA felvetésére, mondván:

„A kontextus megértése hasznos: a 13 éves egy terrorista, aki halálra késelt egy izraeli állampolgárt”

Az IDF szerint a csapatai ma elfoglalták a Hamász kulcsfontosságú előőrseit Gázában, közben mintegy 150 Hamász-terroristát öltek meg, írja a Times of Israel.

A hadsereg állítása szerint az elmúlt napokban támadást indítottak az úgynevezett Bader-állomás ellen, amely a Hamász egyik központja, és amely a menekülttábor közelében, civil otthonok mellett húzódik. Az IDF közlése alapján a katonák a razzia során rakétakilövő helyeket, katonai parancsnokságokat semmisítettek meg. Egy másik Hamász-állásnál megsemmisítettek egy fegyvergyártó üzemet, rakétakilövő állásokat és alagutakat is.

Az IDF csapatai behatoltak a Gáza partján fekvő Blue Beach Resortba is, ahol állításuk szerint nagyjából 30 terrorista volt. „Kiderült, hogy a terroristák a szállodai szobákat menedékként, illetve támadások megtervezésére használták” – közölte az IDF.

Pénteken több ezer palesztin menekült délre Gáza északi részéről, egy nappal azután, hogy a Fehér Ház és Izrael bejelentette, Izrael megkezdi a négyórás „humanitárius szüneteket” a terület egyes részein. Ezzel lehetővé téve, hogy a civilek elhagyják Gáza északi részét, írja a Guardian.

Palesztin civilek tartanak Gáza északi részéről dél felé november 10-én – Fotó: Mahmud Hams / AFP
Palesztin civilek tartanak Gáza északi részéről dél felé november 10-én – Fotó: Mahmud Hams / AFP

A szünetek alatt az emberek humanitárius folyosókon haladhatnak át. Az izraeli hadsereg korábban azt mondta, taktikai, időszakos szünetekről, és nem tűzszünetről van szó – utóbbi addig nem lehet, amíg a Hamász nem engedi el a túszokat.

Izrael további hét Hezbollah-harcossal végzett Libanon északi határánál, 78-ra nőtt a Hezbollah megölt harcosainak száma – azóta számolva, hogy a Hamász október 7-én megtámadta Izraelt, írja a Guardian.

A Hezbollah nevű libanoni terroristacsoport Irán egyik legjelentősebb mozgalma, ezért is fenyegetőzött korábban Hosszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter azzal, hogy „a háború eszkalációja elkerülhetetlen”. A Hezbollah terroristáit olyan áldozatoknak állítja be, mint akik „mártírhalált haltak a jeruzsálemi úton”.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Richard Hecht arról beszélt, hogy a hadsereg nem lő Gázában kórházakra, de „megtesznek mindent, amit kell”, ha a Hamász a kórházak területéről indít támadást, írja a BBC.

„Ha azt látjuk, hogy a Hamász terroristái kórházakból lőnek, megteszünk mindent, amit tennünk kell” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Hecht. Hozzátette, tisztában vannak „az érzékenységgel, de ha Hamász terroristákat látunk, megöljük őket”. Hecht azt is elmondta, hogy jelenleg „nem dobunk bombákat Shifára vagy Rantisira”.

A sajtótájékoztató azután zajlott, hogy pénteken harcokról számoltak be az említett területek közelében. Izrael megerősítette, hogy hadserege az Al-Sifa közelében van. A kórházban lévő civilekre Izrael azt mondta, jelezték a Hamásznak, hogy vigyék délre a civileket.

Az IDF csütörtöki közlése szerint több mint ötven Hamász-tagot öltek meg az Al-Sifa kórház melletti harcokban, az ottani robbanások azonban a jelek szerint az ott magukat meghúzó embereket is megijesztették, a nagy részük ugyanis elmenekült a Gázaváros szívében található kórházból. A menekülők közül többen azt nyilatkozták, hogy a kórházban már csak néhány száz, komoly sérülésekkel kezelt páciens és az orovosok maradtak, noha korábban több tízezren húzták meg magukat a kórház környékén.

Az izraeli hadsereg korábban is nyilatkozott már arról, hogy a Hamász többek közt kórházakban és azok környékén rejti el a katonáit, és szerintük konkrétan az Al-Sifa alatt is van egy központjuk, ezt azonban a szervezet és a kórház is tagadja. Izrael egyébként pénteken kora reggel legalább három kórházra, vagy ahhoz közeli célpontokra mért légicsapást, egy belső vizsgálat alapján pedig az Al-Sifát ért egyik csapás nem volt szándékos.

(Guardian)

A minisztérium legfrissebb, pénteki számai szerint 11 078 ember halt meg Gázában a konfliktus kezdete óta, ebből 4506 gyerek. Természetesen ahogy eddig is, úgy ebben a számban most is benne vannak a civilek és a katonák egyaránt.

A gázai áldozatokról szóló adatok a helyi egészségügyi minisztérium közlésein alapulnak. Mivel ez az intézmény is az övezetet vezető Hamász alá tartozik, ezért sokan vonják kétségbe az adatok hitelességét, azonban emberi jogi szervezetek szerint az elmúlt évtizedek gyakorlata azt mutatja, hogy a hivatalos veszteségadatok megfelelnek a valóságnak.

(Guardian)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint az elmúlt nap folyamán számos támadást hajtottak végre a Gázai övezetben. „A 7. dandár IDF-katonái rajtaütéseket hajtottak végre egy Hamász katonai állás és egy kiképzőtelep ellen, amely a polgári területek szívében található” – áll az IDF jelentésében.

A közlemény szerint 30 Hamász-harcost öltek meg, és tucatnyi fegyvert foglaltak le.

„Ezen kívül a katonák rajtaütöttek Muhammad Szinvarnak, a Hamász-vezető Jahja Szinvar testvérének az irodáján, ahol katonai dokumentumokat találtak” – állította a közlemény.

A palesztin enklávé északi részét ért izraeli csapást követően felszálló füst látható az épületek fölött 2023. november 20-én – Fotó: Jack Guez / AFP
A palesztin enklávé északi részét ért izraeli csapást követően felszálló füst látható az épületek fölött 2023. november 20-én – Fotó: Jack Guez / AFP

Egy külön hadműveletben a 7. dandár csapatai a Yahalom különleges egység katonáival együtt razziát tartottak egy másik Hamász-állásban, ahol a közlemény szerint „légvédelmi rakéták működtetésére és kalibrálására szolgáló rendszereket fedeztek fel”.

(Sky News)

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint a NATO számára nem jelent problémát, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök kapcsolatot tart a Hamásszal – nyilatkozta Stoltenberg a dpa német hírügynökségnek adott interjúban.

„Sosem egyszerű, ha a szövetségen belül különböző nézeteket képviselünk” – jelentette ki Stoltenberg, aki szerint az izraeli-palesztin konfliktus körül tapasztalható nyilvánvaló véleménykülönbségek ellenére a szövetségben a legtöbb alapelvet illetően egyetértés van. Ugyanakkor a 31 tagú katonai szövetség megosztottságát tükrözi, hogy a gázai tűzszünetre felszólító határozatról eltérően szavaztak az államok képviselői az ENSZ Közgyűlésében.

A főtitkár szerint a török elnök Hamásszal kapcsolatos megjegyzései nem befolyásolják a szervezet tevékenységét, mert a NATO soha nem játszott és feltehetőleg nem is fog szerepet vállalni ebben a konkrét konfliktusban, és nem is keresi az erre szolgáló alkalmat. Stoltenberg hozzátette, hogy a legfőbb feladat most a konfliktus kiszélesedésének megelőzése.

Miközben a Hamászt terrorszervezetként tartják nyilván az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is, Erdoğan „a hazájuk védelméért küzdő felszabadító csoportnak” nevezte a palesztin iszlamista terrorcsoportot az október 7-i támadás után. A török elnök november elején bejelentette, hogy minden személyes kapcsolatot megszakít Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, mert „Netanjahu már nem olyan ember, akivel tárgyalni tudna.” Erdoğan a palesztin ügy szószólójaként lépett fel, miközben Izraelt terrorista államnak bélyegezte a palesztinokkal szembeni fellépés miatt.

(MTI)


Páncéltörő rakétát lőttek ki Libanonból egy izraeli katonai állásra a határ menti Menara település közelében. Sérültekről nem adtak hírt, de Izrael szerint erőik viszonozták a támadást. A Hezbollah az elmúlt hetekben több tucat rakétatámadást hajtott végre Izrael ellen.

Az izraeli hadsereg különleges erői a Gázai övezet nyugati részén található Sifa Kórház körül vívnak csatákat az iszlamista terroristákkal, jelentette az izraeli média pénteken.

„Az orvosi személyzet nem hagyja el a kórházat, nem hagyjuk sorsára a betegeket” – nyilatkozta a kórház igazgatója. Eközben tankok és a gyalogsági erők, valamint csapatszállító páncélosok közelítették meg a Sifát és más kórházakat a Gáza város szívében zajló harcok előrehaladásával.

Antony Blinken örömmel üdvözölte, hogy Izrael szünetet rendelt el a gázai offenzívában, de az amerikai külügyminiszter szerint ennél többet kellene tenni.

„Véleményem szerint ugyan történt némi előrelépés, de azt is világossá tettem, hogy sokkal többet kell tenni a civilek védelme érdekében, és hogy a humanitárius segélyek célba juthassanak” – fogalmazott Blinken Új-Delhiben folytatott tárgyalásai után.


Ismét megnyílt a humanitárius folyosó a Gázai övezet északi részén élő, délre menekülni kívánó civilek számára, közölte Izrael. A Szalah al-Din úton immár hatodik napja, helyi idő szerint 10 és 14 óra között biztosítják az átkelés lehetőségét.

Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters


Az izraeli hadsereg állítása szerint 41 körözött palesztint, köztük 14 Hamász-tagot vettek őrizetbe az éjszakai ciszjordániai razziák során. Október 7. óta az IDF szerint Ciszjordánia terültén 1540 körözött palesztint tartóztattak le, köztük több mint 930-ról állítják, hogy a Hamászhoz köthető.

A palesztinok egészségügyi minisztériuma szerint október 7. óta legalább 176 ciszjordániai palesztint öltek meg az izraeli erők, illetve egyes esetekben az izraeli telepesek.

A több mint 2 milliós Gáza lakosságának több mint kétharmada elmenekült otthonából, mióta Izrael hetek óta intenzív légicsapásokat mér a területre, illetve szárazföldi hadművelet is indított, olvasható az ENSZ jelentésében.

Az ENSZ videója közöl néhány számot is, rávilágítva a humanitárius katasztrófára:

  • a 2,2 milliós lakosságból 50 ezer a terhes nő,
  • közülük minden tizedik, nagyjából 5500 nő heteken belül szülni fog,
  • naponta 180 gyerek születik az ostrom alá vett övezetben,
  • ehhez élelemre, vízre, gyógyszerekre lenne szükség,
  • a császármetszésekhez és az újszülöttek ellátásához pedig üzemanyagra a generátorokba,
  • ami nélkül az inkubátorok ventillátorai sem működhetnek.

Az életmentő beavatkozások egy részéhez már csökkentett mennyiségű érzéstelenítőt használnak, de egyes helyeken ez sem áll rendelkezésre. A műtéteket sokszor a telefonjaik lámpája mellett végzik az orvosok. Ahogy Laila Baker, az ENSZ Népesedési Alapjának munkatársa fogalmaz a videóban: Képzeljék magukat annak a nőnek a helyébe, akinek az orvosa azt mondja:

Kifogytunk az érzéstelenítőből, és mivel se víz, se szappan, kezet sem tudok mosni, de mindent megteszek, hogy túlélje a szülést.

Az Irán által támogatott, Jemen jelentős részét 2014 óta ellenőrzésük alatt tartó húszi fegyveresek vállalták magukra azt a szerdai rakétatámadást, ami az izraeli Eilat városa ellen hajtottak végre. Az izraeli hadsereg közlése szerint a pilóta nélküli légijármű egy civil épületet vett célba. A jármű eredetét és a támadás részleteit még vizsgálják.

A jemeni húszi fegyveresek korábban újabb rakétatámadásokkal fenyegetették meg Izraelt. Eközben Izrael azzal vádolta a milíciát, hogy az eredetileg Izraelnek szánt drónjaikkal két egyiptomi városban robbantottak. Egy alkalommal az amerikai haditengerészet egyik hajója lőtt le három, Jemenből kilőtt, észak felé tartó rakétát.

(CNN)

Erdoğan török elnök ismét kijelentette, hogy országa készen áll a sérült palesztinok befogadására a Gázai övezetből, mivel az ottani kórházak zsúfolásig tele vannak. Törökország próbálja fokozni a nyomást is Izraelre, hogy a sérült palesztinok elhagyhassák a Gázai övezetet – mondta Erdogan Taskentben.

Erdoğan utalt arra is, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter is nyitott volt a rafahi átkelőn az övezetbe érkező humanitárius segélyek növelésére. Törökország azt szeretné elérni, hogy naponta akár 500 segélyszállító teherautó is beléphessen Gázába, valamint más országokkal is együttműködik, hogy mentőautókat, élelmiszert, vizet és gyógyszereket juttasson a területre.

A török elnök a konfliktus kitörése óta végig határozottan kiállt Izraellel szemben, megszállóknak nevezve őket, és nem ismerte el a Hamászt terrorszervezetként.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a 401. páncélos brigádja a Gázai övezet partjainál a Hamász rakétavetőjére bukkant egy hajókonténerbe rejtve. Az IDF szerint ejtőernyős alakulataik Gázaváros egyik negyedében is találtak egy rakétavetőt egy lakóház közelében, mindkettőt megsemmisítették, írja a Times of Israel.

„A gázai civilek elleni harc intenzitásának növekedése miatt elkerülhetetlenné vált a háború kiterjesztése” – ezt mondta az iráni sajtó szerint Hosszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter katari kollégájának, Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani sejknek, írja a Times of Israel.

A Hamász nevű terrorszervezet október 7-i, Izrael elleni támadása óta Irán, és az Iránhoz közelálló iráni, libanoni, jemeni, szíriai és iraki terrorszervek is a regionális konfliktusok növelésével fenyegetőznek.

Az Egyesült Államok katonai felszereléseket és egy nukleáris meghajtású tengeralattjárót is küldött a térségbe annak érdekében, hogy elrettentse Teheránt. Katar szoros kapcsolatban áll a Hamászszal, azon dolgozik, hogy megpróbálja közvetíteni a tűzszünet és a túszok szabadon bocsátásának igényét.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön a Fox News-nak arról beszélt, hogy

„nem akarjuk meghódítani Gázát, nem akarjuk elfoglalni Gázát, nem is akarjuk kormányozni Gázát”

Netanjahu arról beszélt, hogy a gázai területen egy polgári kormányzatot kell majd létrehozni. Hozzátette, Izrael azonban „gondoskodni fog arról”, hogy a Hamász október 7-i támadásához hasonló ne ismétlődhessen meg. „Hiteles erővel kell rendelkeznünk, amely szükség esetén behatol Gázába és végez a gyilkosokkal. Mert ez az egyetlen, ami megakadályozza egy Hamász-szerű entitás újbóli megszületését” – fogalmazott.

(Guardian)

Kanada második legnagyobb városában, Montrealban az egyik éjszaka két zsidó iskolát ért lövöldözés a rendőrség szerint, írja a BBC.

Az incidens azután történt, hogy a hét elején egy montreali zsinagógánál gyújtogattak, illetve a városi egyetem palesztinbarát és Izrael-barát csoportjai összecsaptak egymással.

Az iskoláknál történt lövöldözésben senki nem sérült meg. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a feszültségek enyhítésére szólította fel az embereket, mondván, „az érzelmek erősek, az emberek félnek, de kanadaiak nem támadhatják meg emiatt egymást”.

Az izraeli védelmi miniszter, Joáv Galant arról beszélt, hogy a négyórás időszakos szünetek „nem jelentenek tűzszünetet, nem befolyásolják a gázai harcokat sem”. Galant arra utalt, hogy csütörtökön az USA bejelentette, Izrael beleegyezett a napi négyórás katonai szünetekbe a Gázai övezet északi részén, amelyek alatt a civilek délre menekülhetnek.

Fotó: Ronen Zvulun / Reuters
Fotó: Ronen Zvulun / Reuters

Galant arról beszélt, hogy addig nem lesz tűzszünet, amíg a Hamász nem engedi ki a Gázában fogva tartott túszokat. „Nem hagyjuk abba a harcokat, amíg túszaink vannak Gázában. És amíg nem fejeztük be küldetésünket, amely a Hamász megsemmisítése” – mondta Galant. A védelmi miniszter hangsúlyozta: a négyórás szünet nem befolyásolja a harcokat, csak „lehetővé teszi a palesztin civileknek”, hogy dél felé meneküljenek. Galant hozzátette, az izraeli csapatok „Gáza szívében” tevékenykednek, és „nagyon közel vannak a gázai kikötőhöz”.

(CNN)

A gázai háború gazdasági hatásait mutatja be az ENSZ friss jelentése, amely szerint több mint 400 ezer palesztin szegényedhet el, miután Ciszjordániában és a Gázai övezetben 4 százalékkal csökkent a GDP a konfliktus első hónapjában, amire még a szíriai és az ukrajnai háborúban sem volt példa. Az ENSZ előjelzései szerint a háború második hónapjában a 8 százalékot is meghaladhatja a palesztin GDP csökkenése. Ha pedig tovább folytatódik a háború, akkor a harmadik hónapban 12 százalékos is lehet a visszaesés, ami már közel 700 ezer embert érinthet negatívan.

(Guardian)

Palesztina-párti tüntetők foglalták el a New York Times manhatteni irodájának előterét csütörtökön, miközben azonnali tűzszünetet követeltek Gázában. Az épületbe csak páran jutottak be, az iroda előtt viszont több százan gyűltek össze. A tüntetők azzal vádolták az újságot, hogy elfogultak Izraellel szemben a gázai háborúról szóló tudósításaikban.

A demonstrációt egy médiamunkásokból álló, Writers Bloc nevű csoport vezette, akik felolvasták a Gázában meghalt több ezer palesztin nevét, köztük annak a 36 újságírónak a nevét is, akik a konfliktus kitörése óta vesztették életüket. A Twitteren keringő videók alapján nem volt teljesen békés a megmozdulás, a tüntetők „Szabad Gázá” feliratot fújtak az egyik rendőrautóra.

(Guardian)

  • A Fehér Ház szerint Izrael naponta négyórás katonai szüneteket vezetne be a Gázai övezet északi részén, amelyek alatt a civilek délre menekülhetnek.
  • Izraeli tisztviselők szerint csütörtökön 80 ezren menekülhettek délre az északi területekről.
  • Az IDF szerint több mint 50 Hamász-tagot öltek meg az Al-Sifa kórház melletti harcokban. A Hamász azt állította, hogy izraeli harckocsikat semmisített meg.
  • Az egyiptomi külügyminiszter szerint a Hamász támadásaira adott izraeli válasz már túlmutat az önvédelmen.
  • A palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint tizennégy halálos áldozatot követelt az izraeli támadás a ciszjordániai Dzsenín ellen.
  • Izrael magyarázatot vár nemzetközi médiumoktól, hogyan lehettek ott a nekik is dolgozó fotósok a Hamász támadásainál.

Olaj, izraeli lobbi, arab lobbi, hadi lobbi, bürokratikus túlélési stratégia, rozoga Európa és folyamatos konfliktusok: az amerikai kormány próbált szavakban hátrébb lépni a térségből, de mindhiába. Ezzel együtt bár igény van rá, Washington egyre kevésbé képes a közel-keleti csendőrködésre.

Illusztráció: Somogyi Péter (szarvas) / Telex
Illusztráció: Somogyi Péter (szarvas) / Telex

Miközben pedig az amerikai diplomácia Kínába menne a Közel-Keletről, Kína is megérkezett a Közel-Keletre. Itt olvashatják a témában elemzésünket.

A csütörtöki híreket itt olvashatják vissza.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!