Vilniusi csúcs: fel van-e készülve Románia arra a szerepre, amelyet a NATO osztana rá a fekete-tengeri térségben?

2023. július 11. – 18:37

Vilniusi csúcs: fel van-e készülve Románia arra a szerepre, amelyet a NATO osztana rá a fekete-tengeri térségben?
A román haditengerészet katonája tisztítja a fegyverét a „Shield Protector” nevű hadgyakorlaton a Fekete-tengeren, Konstanca közelében, 2022. június 21-én – Fotó: Mihai Barbu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Vilniusban gyűltek össze a NATO-tagországok vezetői július 11-én. A kétnapos csúcs legfontosabb témái az ukrajnai háború és Svédország NATO-csatlakozása. Románia szempontjából is kiemelten fontos a találkozó, mert az orosz-ukrán konfliktus miatt az Észak-atlanti Szövetség keleti szárnya és a fekete-tengeri térség biztonsága a NATO kiemelt céljai közé tartozik. Romániának fontos szerep jutna ebben, és elrettentő erőként tetszelegne a NATO keleti szárnyának tagjaként, azonban hiányzik hozzá a megfelelő infrastruktúrája és a védelmi ipara is romokban hever, mondta el a Szabad Európának nyilatkozó szakértő. Összefoglalónkban vilniusi csúcs körüli legfontosabb információkat tekintjük át.

A 74 éves történetének egyik legbizonytalanabb és legbonyolultabb pillanatában tartja vilniusi csúcstalálkozóját a NATO. A kétnapos összejövetelen három nagy regionális védelmi tervet fogad el támadás esetére, és Ukrajna tagsága ismét központi kérdése lesz a megbeszéléseknek, bár a csúcsra érkező Biden korábban azt nyilatkozta, hogy hosszú út áll Ukrajna előtt, mielőtt felvételt nyerhetne az Észak-atlanti Szövetségbe, ennek ellenére a találkozó kiemelt vendége lesz Zelenszkij.

Szintén 2023. július 12-én kerül sor a NATO-Ukrajna Tanács első állam- és kormányfői szintű ülésére, amelyen – amint azt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár korábban bejelentette – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vesz.

Ami Ukrajnát illeti, a NATO ezzel a csúcstalálkozón

  • megállapodást köt egy többéves segítségnyújtási programról az ukrán fegyveres erők és a NATO közötti teljes interoperabilitás biztosítása érdekében;
  • a NATO-Ukrajna Tanács létrehozásával javítja az Ukrajnához fűződő politikai kapcsolatokat;
  • a NATO vezetői megerősítik, hogy Ukrajna valamikor a szövetség tagjává válik (ez a lehetőség kizárt, amíg a területén háború folyik).

A kétnapos vilniusi csúcstalálkozón, a NATO vezetői a szövetség történetében példátlan védelmi intézkedéseket vitatnak meg, írja a Szabad Európa portál. Először is, három nagy regionális tervet fogadnak el. Az első az Atlanti-óceánra és az Északi-sarkvidékre, a második a balti országokra és Közép-Európára, a harmadik pedig, amelybe Románia is beletartozik, a Fekete-tengerre és a Földközi-tengerre vonatkozik.

A Szabad Európa értesülései szerint a NATO 300 ezer katonát helyez fokozott készültségbe, és a terveknek jelentős légi és haditengerészeti összetevője is van. A 300 ezres gyors reagálású erő egyelőre persze csak terv, nem valóság.

Annak a megvitatása, hogy milyen legyen az új haderő struktúrája – mely csapatoknak mely országokat kell védenie, és milyen szintű készültséget kell ezeknek fenntartaniuk –, a vilniusi NATO-csúcson kerülhet terítékre. Azonban a közelmúltban tartott észtországi hadgyakorlaton többen arról beszéltek a Washington Postnak, hogy kulcsfontosságú, hogy a különböző csapatok ismerjék egymást, és együtt gyakorlatozzanak.

Románia jelenléte a NATO Földközi- és Fekete-tengerre irányuló elrettentési tervében azt jelenti, hogy Bulgáriával és Törökországgal fog összefogni. Arról még nincsenek információk, hogy Görögország is társul-e ebbe a partnerségbe vagy sem. egyébként is Görögország és Törökország között is tárgyalások zajlottak két nappal a csúcstalálkozó előtt – magyarázta a Szabad Európának egy magas rangú NATO-tisztviselő.

Stefan Popescu nemzetközi kapcsolatok szakértő szerint Oroszország ukrajnai inváziója és a tavaly júniusi madridi csúcstalálkozó döntései miatt a NATO, az Európai Unió és általában a nyugati országok aggodalmainak középpontjába került az a térség, amely magába foglalja Romániát és a Fekete-tengert. A Szabad Európa által megszólaltatott szakértő szerint Románia, Bulgária és Görögország a térség védelmi helyzetének gerincét képezik.

Törökország, bár létfontosságú NATO-tag, és jelentős stratégiai katonai támaszponttal rendelkezik Incirlikben, gyakran kétértelmű álláspontot képvisel. A hétfői tárgyalások azonban pozitív eredménnyel zárultak, ugyanis Erdoğan kijelentette, hogy támogatja Svédország NATO-csatlakozását.

A keleti szárny és a fekete-tengeri térség jelentősége

A Szabad Európa portálnak nyilatkozó Ștefan Popescu szerint Franciaország erős katonai jelenléte Romániában bizonyítja, hogy a NATO számára mennyire fontossá vált a keleti szárny és a fekete-tengeri térség biztonsága. Mielőtt Oroszország elindította volna az inváziót Ukrajna ellen, a keleti szárnyon, vagyis a balti államokban és Lengyelországban, illetve Romániában a szövetség multinacionális csapatai csak jelzésértékűen voltak jelen. Az orosz–ukrán háború kitörése óta azonban változott a NATO doktrínája, és már a szövetséghez tartozó országok minden négyzetcentiméterének megvédése a cél. Ez persze remekül hangzik, más kérdés, hogy mennyit lehet belőle megvalósítani.

„A Romániában tartózkodó 1400 francia katona, akik nagyon jól felszereltek nehézfegyverekkel, Leclerc harckocsikkal, fejlett légvédelmi rendszerekkel, és akiknek a létszáma az év végére elérheti a 2000 főt, majd pedig ha a körülmények lehetővé teszik, akár az 5000 főt is, azt mutatja, hogy Románia, amely a Krímhez legközelebb fekvő ország, és a leghosszabb közös határa van Ukrajnával, kiemelt geostratégiai jelentőséggel bír” – mondta Ștefan Popescu.

A csúcstalálkozót megelőző tárgyalásokhoz közel álló NATO-források a Szabad Európának elmondták, hogy a találkozó záródokumentumában is említésre kerül majd a Fekete-tenger stratégiai jelentősége.

Románia elnöke a vilniusi sajtótájékoztatón: A NATO-csúcsnak nagy tétje van Románia céljai szempontjából

A litván fővárosban már az előzetes tárgyalások és egyeztetések ismeretében nyilatkozott Klaus Iohannis. Az Agerpres tudósítása szerint a NATO-tagállamok vezetőinek találkozója Románia céljai szempontjából elsősorban a katonai szövetség új elrettentési és védelmi szerepéhez kapcsolódnak, amely az előretolt védelem koncepcióján alapul.

Az államfő emlékeztetett, hogy ezt a koncepciót a tavalyi madridi NATO-csúcson jelentették be. „Támogatni fogom a keleti szárny valamennyi műveleti komponensét erősítő további intézkedések elfogadását” – jelentette ki Iohannis. A román elnök elmondta, hogy a katonai szövetség Romániát is magában foglaló regionális védelmi terveinek elfogadása lehetővé teszi majd a NATO hatékony válaszát két „fő” fenyegetésre: Oroszországra és a terrorizmusra.

Románia arra is törekszik, hogy növelje a szövetségesi szerepvállalását a fekete-tengeri térségben, amely az euroatlanti biztonság szempontjából stratégiai fontosságú terület, derült ki a Iohannis által tartott sajtótájékoztatón. Ukrajnával kapcsolatban pedig azt hangsúlyozta az államfő, hogy Románia továbbra is határozottan támogatja az ország NATO-tagságát. „Azt szeretnénk, ha előrelépések történnének Ukrajna NATO-csatlakozásában a 2008-as bukaresti csúcstalálkozón elfogadott kötelezettségvállalás alapján” – jelentette ki Iohannis, emlékeztetve arra, hogy tavaly közös nyilatkozatot írt alá kijevi hivatali kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel Ukrajna euroatlanti integrációjának támogatásáról.

Az államfő úgy vélekedett, hogy a Volodimir Zelenszkij részvételével első alkalommal megtartott Ukrajna-NATO Tanács ülésének szimbolikus jelentősége lesz. „Számunkra lényeges a szövetség egységének megőrzése az ezen a téren hozott döntésekben” – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy a vilniusi csúcstalálkozón határozottan szorgalmazni fogja a Moldovai Köztársaság védelmi és ellenálló képességének erősítését. Emellett támogatni fogja a védelmi beruházások növelésére vonatkozó kötelezettségvállalás elfogadását.

Gitanas Nauseda litván elnök, Klaus Iohannis román elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a NATO-vezetők csúcstalálkozója előtt Vilniusban, 2023. július 11-én – Fotó: Yves Herman / Reuters
Gitanas Nauseda litván elnök, Klaus Iohannis román elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a NATO-vezetők csúcstalálkozója előtt Vilniusban, 2023. július 11-én – Fotó: Yves Herman / Reuters

A NATO új regionális tervei

A Szabad Európa úgy tudja, hogy az Észak-atlanti Szövetség három új regionális tervet hagy jóvá az ellenfél elrettentése és az Ukrajna elleni orosz agresszió elleni védelem érdekében. Részletek természetesen nem szivárogtak ki a sajtóba, hiszen a NATO regionális védelmi tervei a legmagasabb fokú minősítésű, szigorúan titkos dokumentumok. Azonban forrásokra hivatkozva arról ír a portál, hogy a lefektetett tervek többezer oldalasak, és aprólékos részletességgel írják le, hogy ki, hogyan és milyen gyorsan avatkozzon be, milyen katonai eszközöket vessenek be egy szövetséges tagállam megtámadása esetén.

Megelőző intézkedésként a védelmi tervek elfogadásával párhuzamosan a NATO új védelmi infrastruktúrát fejleszt vagy épít újjá. Ennek keretében a csúcstalálkozót megelőző tárgyalások során Románia azt javasolta, hogy a NATO a regionális védelmi tervekbe foglaljon bele új tengervédelmi intézkedéseket is: a Fekete-tengeren lévő tengeri platformokat a tenger felől is védeni lehetne.

A vilniusi csúcstalálkozón várhatóan több szövetséges is bejelenti, hogy csapatokat és katonai felszerelést küld Romániába, de a NATO harccsoport létszáma továbbra is 1500 fő körül fog mozogni. Ha támadás érné az országot, a NATO további 1500 katonát küldhetne Romániába, ennek a struktúrának a parancsnoksága alatt.

Bár Klaus Iohannis elnök és Marcel Ciolacu, a nemrég kinevezett kormányfő is arról beszélt a közelmúltban, hogy Románia állandó NATO-csapatokat szeretne az országban, Vilniusból nem várható ilyen bejelentés. A berlini kormány ugyanis elutasította a román kormány arra vonatkozó igénylését, hogy Németország állomásoztasson katonákat Romániában – írta a DPA hírügynökségre hivatkozva az Agerpres.

A német védelmi minisztérium egyik sajtószóvivője azt nyilatkozta, Németország „nem tartja kötelezőnek” magára nézve, hogy csapatokat állomásoztasson Romániában. Hozzátette, Németország Litvániával tart fenn katonai együttműködést a NATO keretében, miközben Franciaország Romániával ápol ilyen kapcsolatot. Boris Pistorius német védelmi miniszter viszont ígéretet tett a litván hatóságoknak arra, hogy Németország 4000 katonát fog telepíteni Litvániába.

Romániának meg kell oldania az infrastruktúra problémáját és a védelmi iparát is működőképessé kell tennie

A NATO-csapatok befogadásához, a csapatmozgások és a katonai felszerelések lehetőségéhez közúti és vasúti infrastruktúrára van szükség, amiben Románia régóta hiányt szenved.

„Azt hiszem, a román hatóságok felismerték a pillanat jelentőségét. Romániában mindig is voltak stratégiák, de azok végrehajtása hiányos volt. A közúti infrastruktúra terén elkezdtek mozdulni a dolgok, de kellett ez a fegyveres konfliktus ahhoz, hogy észrevegyük, hogy a konstancai kikötőben 900 vagon rostokol, mert a vasúti szállításuk nincs megoldva” – részletezte a Szabad Európa számára Ștefan Popescu.

Nem sokkal a kedden kezdődő csúcstalálkozó előtt az ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsa (CSAT) közölte, hogy pilótaképző központot állítanak fel román területen az amerikai F-16-os vadászgépek üzemeltetésére. A központ regionális vezetővé teszi Romániát az F-16-os gépek pilótáinak kiképzése terén, és bizonyítani fogja a szövetség egységét és elrettentő képességét – olvasható a közleményben.

A Román Légierő F-16-os vadászgépe egy bemutatón, 2023. július 4-én – Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters
A Román Légierő F-16-os vadászgépe egy bemutatón, 2023. július 4-én – Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters

A CSAT döntése nem teljesen váratlan, a Politico már június közepén megírta, hogy ukrán pilóták képzésére hozhatnak létre kiképzőközpontot Romániában. Akkor azt írták, hogy már a nyár folyamán megkezdődhet a kiképzések.

Emellett a Romarm vállalat, amely a lőszer- és fegyvergyárakat tömöríti, az Európai Unióval együttműködve belép a NATO által koordinált termelési körforgásba. A NATO szorgalmazza a lőszerek termelésének és készletezésének növelését, és Vilniusban megvitatják a védelmi termelési cselekvési tervet.

Jelenleg azonban „a román védelmi ipar a kapacitásának kevesebb mint 40 százalékán termel” – nyilatkozta Constantin Bucuroiu, a Védelmi és Repülőgépipari Szakszervezetek Szövetségének (ASIAA) vezetője.

A Szabad Európa által megszólaltatott szakértő, Ștefan Popescu szerint Romániával ellentétben az olyan országokban, mint Lengyelország és Csehország, a lőszerek és különböző katonai felszerelések gyártósorai már most túlterheltek.

Ezek „a nyugati államok által fizetett euró milliárdokat keresnek. Romániában nem fordítottak ugyanilyen figyelmet a fegyveriparra, és sajnos nem tud ugyanúgy profitálni belőle, mint Csehország és Lengyelország, amelyek képesek voltak fenntartani a termelési kapacitásaikat és piacokat keresni”.

Románia újabb pénzadománnyal segíti Ukrajnát és Moldovát

A Moldovai Köztársaság is részt vesz a vilniusi NATO-csúcstalálkozón, amelynek támogatása Románia számára prioritás.

„Románia továbbra is különös figyelmet fordít és ösztönzi a szövetségesek fokozott elkötelezettségének fenntartását a keleti szomszédságban lévő sebezhető partnerekkel, különösen a Moldovai Köztársasággal, ahol a biztonsági kockázatok megnövekedtek az Orosz Föderáció által Ukrajna ellen kirobbantott háborúval. A Moldovai Köztársaság és Ukrajna biztonsága összefügg, mindkét állam biztonsága a transzatlanti biztonsághoz kapcsolódik” – olvasható a Legfelsőbb Védelmi Tanács közleményében.

A Moldovai Köztársaságot Nicu Popescu külügyminiszter képviseli Vilniusban, és már a csúcstalálkozó első napján, július 11-én, kedden az Észak-atlanti Szövetség ülést tart Mircea Geoană NATO-főtitkárhelyettes elnökletével, amelyen részt vesz Moldova, Bosznia-Hercegovina, Grúzia, Svédország és az Európai Unió külügyminisztere, valamint az Európai Unió képviselője. Ezen az ülésen a Moldovának szánt önkéntes adományokról szóló bejelentések várhatók.

A tavalyi madridi NATO-csúcstalálkozó után Románia 1,3 millió dollárt adományozott Moldovának, és most is hasonló bejelentést fog tenni, ugyanakkor Ukrajna számára is fölajánl majd Klaus Iohannis államfő egy bizonyos összeget.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!