Romániában képezhetnek ki ukrán pilótákat, Putyin fenyegetőzik

2023. június 22. – 14:32

Romániában képezhetnek ki ukrán pilótákat, Putyin fenyegetőzik
F-16-os vadászgép és rakéták a Skrydstrup dániai légibázison, 2023. májusában – Fotó: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy tűnik, Romániában készül létesíteni a NATO egy olyan bázist, ahol ukrán pilótákat képeznének ki F-16-os vadászgépek vezetésére és karbantartására. Az értesülések a Politico-tól származnak, a lap három, az amerikai védelmi minisztériumnál dolgozó személyre hivatkozik forrásként, a neveiket azonban nem közli. Ugyanezen forrásokra hivatkozva írja, hogy a kiképzés vezetője minden valószínűség szerint az F-16-os repülőgépeket építő ameriaki vállalat, a Lockheed Martin lesz.


Európai tisztviselők azonban nem erősítették meg, de nem is cáfolták, hogy tárgyalnak arról a javaslatról, hogy az ukrán pilótákat Romániában képezzék ki. Hollandia és Dánia vezeti a nemzetközi pilótaképzést, a holland védelmi minisztérium szóvivője viszont csak annyit árult el a Politico-nak, hogy a partnerek egy kelet-európai F-16-os kiképzőközpont létrehozásán dolgoznak. Az azonban még nem dőlt el, hogy melyik ország adományozza a gépeket. Dánia megbízott védelmi minisztere, Troels Lund Poulsen pedig azt mondta, reméli, hogy a júliusi vilniusi NATO-csúcstalálkozóig be tud mutatni egy „koncepciót”, és hogy a kiképzés még a nyár folyamán megkezdődik.


A román védelmi miniszter sem erősítette meg az információkat, de nem is cáfolta, hogy Romániát nézték ki kiképzőhelynek a NATO-tagországok. A tárca a Politico-hoz eljuttatott közleményében mindössze annyit írt, hogy „Üdvözöljük a NATO-szövetségesek koalíciójának létrehozására irányuló kezdeményezést, hogy pilótákat képezzenek ki az F-16-os repülőgépeken. (...) Megismételjük, hogy Románia szorosan együttműködik NATO-szövetségeseivel, uniós partnereivel, stratégiai partnereivel és az ukrán vezetéssel annak biztosítása érdekében, hogy az ukrán nemzet képes legyen hatékonyan ellenállni és szembeszállni az illegális orosz agresszióval és Ukrajna szuverén területének megszállásával”.

Putyin fenyegetőzik


Vlagyimir Putyin orosz elnök június 16-án viszont arra figyelmeztette a NATO-tagállamokat, hogy nem ajánlatos Kijevnek F-16-os vadászrepülőgépeket szállítani. Kijelentette, hogy Oroszországnak meg kell vizsgálnia a gépek ártalmatlanításának módjait, beleértve azt is, ha azok a szomszédos államok légi bázisairól indítanának harci bevetéseket Ukrajnában. „Ha ezeket (az F-16-os repülőgépeket) Ukrajna határain kívüli légi bázisokra telepítik, de az országon belül fegyveres akciókban használják őket, akkor meg kell fontolnunk, hogy hol és hogyan ártalmatlanítsuk az ellenünk használt eszközöket” – mondta Putyin a szentpétervári éves gazdasági fórumon. A Politico szerint az orosz elnök ezzel arra figyelmeztetett, hogy megnövekedett a NATO ukrajnai konfliktusba való bevonódásának kockázata.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!