Törökország támogatja Svédország NATO-csatlakozását

2023. július 10. – 22:52

Másolás

Vágólapra másolva

Törökország támogatja Svédország NATO-csatlakozását, jelentette be a Twitteren Jens Soltenberg, a NATO főtitkára.

Soltenberg a svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson társaságában hétfőn találkozott Recep Tayyip Erdoğannal, ahol a török elnök beleegyezett abba, hogy továbbítja a svédek csatlakozási kérelmét a török parlamentnek, és biztosítani fogja, hogy az majd ratifikálja azt.

Korábban, még a hármas találkozó előtt az AP News azt írta, Erdoğan arról beszélt, Törökország jóváhagyhatja Svédország NATO-tagságát, ha az európaiak „megnyitják az utat” Törökország uniós csatlakozása előtt. „Jöjjenek, és nyissák meg az utat Törökország európai uniós tagsága előtt. Amikor önök megnyitják az utat Törökország előtt, mi is megnyitjuk az utat Svédország előtt, ahogyan Finnország előtt is tettük”, mondta a török elnök.

A hármas találkozó után aztán a NATO is kiadott egy közleményt, ebben azt írták, „Svédország aktívan támogatni fogja” Törökország uniós csatlakozási erőfeszítéseit.

Magyarország egyébként Törökországhoz hasonlóan eddig még még nem ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását, de kormánytagok szerint ezt még Törökország előtt megteszik majd. Finnország NATO-tagságára is akkor bólintott rá a fideszes többségű parlament, amikor a törökök is döntöttek a jóváhagyásról.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!