Hivatalos: F-16-os gépek pilótáinak kiképzésére hoz létre központot Románia

2023. július 7. – 08:52

Másolás

Vágólapra másolva

Új transzatlanti projektbe fog Románia: központot hoz létre F-16-os gépek pilótáinak kiképzésére. Erről csütörtöki ülésén tárgyalt a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) – írja az Agerpres.

Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása szerint a regionális központot az F-16-os vadászgépeket tervező vállalat képviselői és más szövetséges államok segítségével hozzák létre. Első szakaszban az F-16-osok leendő romániai pilótáinak nyújt majd kiképzést, de később megnyitják más szövetséges államok és partnerállamok pilótái számára, beleértve Ukrajnát is.

A központ regionális vezetővé teszi Romániát az F-16-os gépek pilótáinak kiképzése terén, és bizonyítani fogja a szövetség egységét és elrettentő képességét – olvasható a közleményben.

A CSAT döntése nem teljesen váratlan, a Politico már június közepén megírta, hogy ukrán pilóták képzésére hozhatnak létre kiképzőközpontot Romániában. Akkor azt írták, hogy már a nyár folyamán megkezdődhet a kiképzések.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!