Hivatalos: F-16-os gépek pilótáinak kiképzésére hoz létre központot Románia

2023. július 7. – 08:52

Másolás

Vágólapra másolva

Új transzatlanti projektbe fog Románia: központot hoz létre F-16-os gépek pilótáinak kiképzésére. Erről csütörtöki ülésén tárgyalt a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) – írja az Agerpres.

Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása szerint a regionális központot az F-16-os vadászgépeket tervező vállalat képviselői és más szövetséges államok segítségével hozzák létre. Első szakaszban az F-16-osok leendő romániai pilótáinak nyújt majd kiképzést, de később megnyitják más szövetséges államok és partnerállamok pilótái számára, beleértve Ukrajnát is.

A központ regionális vezetővé teszi Romániát az F-16-os gépek pilótáinak kiképzése terén, és bizonyítani fogja a szövetség egységét és elrettentő képességét – olvasható a közleményben.

A CSAT döntése nem teljesen váratlan, a Politico már június közepén megírta, hogy ukrán pilóták képzésére hozhatnak létre kiképzőközpontot Romániában. Akkor azt írták, hogy már a nyár folyamán megkezdődhet a kiképzések.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!