Biden: Felelősségre fogjuk vonni Putyint az elkövetett háborús bűnökért

2022. október 10. – 09:01

frissítve

Biden: Felelősségre fogjuk vonni Putyint az elkövetett háborús bűnökért
Egy irodaházat ért támadás helyszíne Kijevben – Fotó: Gleb Garanich / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
Ukrán himnuszt éneklő emberek a varsói orosz nagykövetségnél, ahol a tüntetést tartottak a hétfő reggeli orosz rakétatámadások miatt. A rakétacsapásoknak az ukrán rendőrség szerint legalább 11 halottja és 60 sérültje volt, köztük civilek is. Fotó: Kacper Pempel / Reuters
Ukrán himnuszt éneklő emberek a varsói orosz nagykövetségnél, ahol a tüntetést tartottak a hétfő reggeli orosz rakétatámadások miatt. A rakétacsapásoknak az ukrán rendőrség szerint legalább 11 halottja és 60 sérültje volt, köztük civilek is. Fotó: Kacper Pempel / Reuters

Az Egyesült Államok további fejlett légvédelmi rendszereket szállít Ukrajnának – mondta az amerikai elnök, amikor telefonon beszélt az ukrán államfővel a hétfői orosz rakétatámadások után. A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden biztosította Volodimir Zelenszkijt a további támogatásról az önvédelemhez. Az amerikai elnök megismételte, hogy elítéli az orosz rakétatámadásokat Ukrajna területén.

Mint megírtuk, Joe Biden nem sokkal a telefonhívás előtt kiadott közleményben közölte, hogy az újabb orosz támadások tovább erősítik az Egyesült Államok elkötelezettségét, hogy mindvégig kiálljon Ukrajna polgárai mellett. A közlemény kitért arra is, hogy a támadások civileket öltek és sebesítettek meg, és nem katonai célpontokat pusztítottak el, ami az amerikai elnök szerint jól jelzi Vlagyimir Putyin törvénytelen háborújának végletes kegyetlenségét. (MTI)

Ukrajna leállítja az európai országokba irányuló áramexportját az energetikai létesítmények ellen hétfőn végrehajtott nagyszabású orosz rakétatámadás miatt – közölte az ukrán energetikai minisztérium. Azt írják:

„Oroszország folytatja az Ukrajnával szembeni energiaterrort és fokozza az Európai Unióra gyakorolt nyomást is. Az EU-ba exportált ukrán villamos energia, valamint a Moldovába és Lengyelországba irányuló vezetékek segítették Európát az orosz gáz kiváltásában, és fenntartották az európai energiarendszer stabilitását.

Ukrajna még a több mint 7 hónapja tartó orosz megszállás alatt, a zaporizzsjai atomerőmű leállítása után is teljesítette az európai partnereivel szembeni kötelezettségeit. A mai rakétatámadások azonban hőtermelő és elektromos alállomásokat találtak el, ami arra kényszeríti Ukrajnát, hogy

2022. október 11-től leállítsa a villamosenergia-exportját saját energiarendszerének stabilizálása érdekében.

Az ukrajnai villamosenergia-export segített Európának csökkenteni az orosz energiaforrások fogyasztását. Éppen ez az oka, hogy Oroszország tönkreteszi az energiarendszerünket, ezzel ellehetetlenítve az export lehetőségét” – írta Herman Haluscsenko energetikai miniszter.


Nyilatkozatot adott ki Joe Biden amerikai elnök az orosz rakétacsapásokról, melyben azt írja:

„Az Egyesült Államok határozottan elítéli Oroszország mai rakétacsapásait Ukrajna-szerte, köztük Kijevben. Ezek a támadások civileket öltek meg és sebesítettek meg, nem katonai célpontokra irányultak. A támadás ismét bebizonyították Putyin törvénytelen háborújának brutalitását.”

Biden részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak és szeretteinek, valamint gyors felépülést kívánt a sebesülteknek.

„Felelősségre fogjuk vonni Putyint és Oroszországot az elkövetett háborús bűnökért, és továbbra is biztosítani fogjuk az ukrán erők számára a szükséges támogatást, hogy megvédhessék országukat és szabadságukat.”

Lengyelország azt tanácsolja állampolgárainak, hogy ne utazzanak Belaruszba, az ott tartózkodó lengyeleknek pedig azt, hogy hagyják el az országot, mivel a két ország közötti kapcsolat egyre inkább feszültebbé válik.

A lengyel kormány a honlapján közzétett, az utazóknak szóló útmutatóban a következőket írta:

„A növekvő feszültség, a térségben zajló katonai események és a lengyel állampolgárok többszöri letartóztatása miatt a Külügyminisztérium azt tanácsolja a lengyel állampolgároknak, hogy ne utazzanak Belaruszba. A biztonsági helyzet nagyfokú romlása,

a határok lezárása vagy egyéb előre nem látható helyzetek esetén az ország elhagyása jelentősen megnehezülhet vagy akár lehetetlenné is válhat.

A Belarusz területén tartózkodó lengyel állampolgároknak azt javasoljuk, hogy a rendelkezésre álló kereskedelmi vagy magáneszközökkel hagyják el az országot.”


Az Európai Unió bejelentette, hogy 2024-ig meghosszabbítja az ukrajnai menekültek számára létrehozott, az egész EU-ra kiterjedő védelmi csomagot, írja a Guardian.

Azok az EU-ban tartózkodó ukránok, akik úgy döntenek, hogy visszatérnek hazájukba, továbbra is fenntarthatják menekültstátuszukat, amennyiben értesítik az érintett uniós országot hazaköltözésükről. Jelenleg mintegy 4,2 millió ukrán rendelkezik ilyen ideiglenes védelmi státusszal.

A program március 4-én lépett életbe, és lehetővé teszi, hogy a menekültek bármelyik uniós országban éljenek, dolgozzanak, valamint lakhatási és iskoláztatási támogatásban is részesülhetnek.

A reggeli támadásban két rakéta gyors egymásutánban csapódott be a Kijev központjában lévő Tarasz Sevcsenko park szélén. Az egyik egy forgalmas kereszteződést talált el az egyetem mellett, a másik pedig a parkban lévő játszóteret, mintegy 20 méterre a lakóházaktól, írja a Sky News.

A 101 Tower irodaház közelében is csapódott be rakéta, ez az épület ad otthont a Samsung irodáinak.


Számítunk Nagy-Britannia vezető szerepére, közölte Liz Truss miniszterelnökkel való telefonbeszélgetése után Zelenszkij.

Zelenszkij azt írta: „Számítunk Nagy-Britannia vezető szerepére az Ukrajnának nyújtott nemzetközi politikai és védelmi támogatás megerősítésében, különösen a légitámadásokat illetően. További határozott lépésekről beszéltünk, amelyekkel fokozható az Oroszországra gyakorolt nyomás”.

Lviv, Poltava, Szumi és Ternopil régiókban teljesen, más területeken pedig részlegesen szünetel, illetve továbbra is szünetel az áramellátás – közölte az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat.

Szumi városában már helyreállt a szolgáltatás, a nap végére a megrongálódott infrastruktúra nagy részét is megjavítják – mondta az ukrán miniszterelnök.

Lviv alpolgármestere azt mondta, hogy a városban generátorok segítségével juttatják el a vizet az épületekbe, de nincs meleg víz. A villamosok sem járnak, és a legtöbb közlekedési lámpa sem működik a városban, problémák vannak a mobiltelefon-hálózattal is.

Az ukrán hatóságok az egész országban arra kérik az embereket, hogy helyi idő szerint 17:00 és 22:00 óra között csökkentsék az áramfogyasztásukat.

(BBC)

Az ukrán rendőrség szerint legalább 11 halottja és 60 sebesültje van az Ukrajnát ért orosz rakétacsapásoknak.

Fotó: Gleb Garanich / Reuters
Fotó: Gleb Garanich / Reuters

A hatóságok Kijevben nyolc áldozatról és kéttucatnyi sérültről számoltak be, az ukrán belügyi tanácsadó szerint hat autó kigyulladt, és több mint 15 gépjármű megrongálódott.

Berlinből jelentkezett Facebookon egy „interjúval” Szijjártó Péter, aki a kijevi bombatámadással kapcsolatban az alábbiakat közölte:

  • mindenki láthatja, hogy a helyzet egyre súlyosabb,
  • a kormánynak igaza volt, amikor azt mondta, hogy a 25. órában vagyunk, hogy végre valami tegyünk, mert
  • az események bizonyítják, hogy minél előbb a béketeremtésre kellene koncentrálni, hiszen
  • ha ez nem történik meg, nagyon nagy baj is lehet, emiatt
  • azonnali tűzszünetre van szükség, valamint
  • azonnal béketárgyalásokat kell folytatni, tekintve, hogy
  • a legfontosabb, hogy minél előbb legyen béke, hiszen
  • a háború következményei Magyarországon a legsúlyosabbak, gazdaságilag, energiabiztonságilag, vagy akár a menekültek számát tekintve, emiatt
  • meg kell állítani a háborút, és
  • minél előbb béke kell, mert nagyon nagy baj is lehet.

Szijjártó azt mondta, hogy a kijevi magyar nagykövetség munkatársai három hullámban hallottak robbanásokat, a követség épületét nem érte találat. Az összes dolgozó jól van, a követségen tartózkodik, időnként az óvóhelyre kell vonulniuk. Az épületben néha nincs áram, telefon, internet, de

a követség üzemel, ha valaki bajba kerül, ott tud jelentkezni.

Oroszország több nagy ukrán várost ért hétfő reggeli csapásai azt mutatják, hogy még mindig nagyon képes precíziós irányítású fegyverek bevetésére, írj a a BBC. Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője azt mondta, hogy Oroszország

83 rakétát lőtt ki – és több mint 43-at az ukrán légvédelem lőtt le ezek közül.

Hozzátette, a rakéták közé tartozik a Kalibr, az Iskander és a Kh-101, amelyeket a Kaszpi- és a Fekete-tengerről indítottak. Ebben az évben láthattunk támadásokat a nyugati Lviv és a déli Odesa ellen, amelyeket Tu-95 bombázók hajtottak végre egészen a Kaszpi-tengerig, több mint 900 km-re (560 mérföldre). Az ukrán hadsereg szerint a Zaporizzsja elleni e hétvégi rakétacsapások több Tu22M3-as bombázóról és Szu-35-ös légijármű-repülőgépről érkeztek, amelyek mindegyike légi indítású cirkálórakétákat telepített. (BBC)

Az Északi Áramlat gázvezeték elleni feltételezett szabotázstámadás közelében fekvő dániai Bornholm balti-tengeri sziget hétfőn megmagyarázhatatlan áramkimaradást szenvedett – közölte az Energinet áramszolgáltató. A cég szerint a probléma a sziget 40 ezer lakosát az európai kontinenssel összekötő víz alatti elektromos kábelhez köthető, de a kimaradás pontos oka még nem ismert.

„Ellátási probléma van, és Bornholm reggel 7:50 óta áram nélkül van”

– közölte az Energinet szóvivője az Agence France-Presse-nek. „Úgy gondoljuk, hogy származhat a kábelből, de nagyon könnyen lehet, hogy máshol is lehet a rendszerben” – fogalmazott. Az elektromos áram visszatérését dél körülre várták a sziget önellátó helyi termelésétől. (Guardian)

Frissítés: A poszt címében eredetileg az szerepelt, hogy az áramkimaradást a robbanás okozta, ezt korrigáltuk.

Ha Kijev folytatja terrorista akcióit az Orosz Föderáció területén, Moszkva válasza kemény lesz – helyezte kilátásba Vlagyimir Putyin az orosz Biztonsági Tanács ülésén. Az orosz államfő szerint a kijevi rezsim megpróbálta felrobbantani a Török Áramlat gázvezetéket, az SBU pedig már három terrortámadást követett el a kurszki atomerőmű ellen. (RIA.RU)

A Guardian beszámolója szerint Putyin televíziós beszédében ismét Ukrajnát tette felelőssé a Kercsi hídi merényletért, „terrorcselekménynek” minősítve azt.

Oroszország ma nagy hatótávolságú rakétatámadást intézett Ukrajna energetikai, katonai és kommunikációs infrastruktúrája ellen, megtorlásul a hídtámadásért

– mondta. Putyin kijelentette azt is: „a válaszlépések ugyanolyan léptékűek lesznek, mint az Oroszországot ért fenyegetés. Abban az esetben, ha további terrorcselekményeket kísérelnek meg területünkön, Oroszország reakciója súlyos lesz.”

Népdalt énekelnek az elkeseredett ukránok a Nivki metróállomáson Kijevben egy, a közösségi médiába került felvételen. A megállók most ismét óvóhelyek lettek, miután intenzív orosz rakétatámadás érte az ukrán fővárost és az ország több nagy városát, a keleti részén fekvő Dnyiprótól a déli Mikolajivon át a nyugat-ukrajnai Lvivig.

Lapértesülések szerint távozni kényszerülhet posztjáról a német kibervédelemért felelős vezető, Arne Schönbohm, miután kiderült, hogy állítólag orosz titkosszolgálati kapcsolatai vannak. Az AFP német kormányzati forrásokra hivatkozva írja, hogy Schönbohmnak várhatóan távoznia kell a gyanús kapcsolatok miatt.

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök kijelentette, hogy Belarusz és Oroszország közös haderőt telepít Belarusz nyugati határára, válaszul a feszültség súlyosbodására, közölte a Belta hírügynökség.

A csapatösszevonások már két napja meg is kezdődtek, írta a Belta. Mindez nyilván a kercsi robbantásra adott válasz.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség azt írta, hogy Lukasenko egy korábban rögzített megállapodásra is utalt. „Ha a fenyegetettségi szint eléri a jelenlegi szintet, mint ahogyan most is, akkor elkezdjük használni a közös állami csoportosítást.”

A Guardian szerint a ma reggeli civileket is érintő rakétacsapások összefüggésben lehetnek azzal, hogy két napja egy új tábornokot neveztek ki az oroszok a háború első általános parancsnokává.

Szergej Szurovikin Szíriában vált hírhedtté, az Aleppót elpusztító bombázással is összefüggésbe hozták, és nem véletlenül kapta az Armageddon tábornok becenevet a kollégáitól.

„Nem lep meg, hogy mi történik ma reggel Kijevben. Szurovikin teljesen könyörtelen, az emberi életet alig veszi figyelembe” – mondta a Guardiannek a védelmi minisztérium egy korábbi tisztviselője, aki vele dolgozott. „Attól tartok, a kezét teljesen elborítja az ukrán vér.”

Szergej Szurovikin 2017-ben – Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency / AFP
Szergej Szurovikin 2017-ben – Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency / AFP

A szakértők szerint Szurovikin fő célja Ukrajnában az orosz hadsereget sújtó szerkezeti problémák megoldása lesz. „Nagyon kegyetlen, de egyben hozzáértő parancsnok is” – mondta róla Gleb Iriszov, aki korábban a légierőnél volt tiszt, és 2020-ig dolgozott együtt a tábornokkal. Szerinte Szurovikin tudja, hogyan kell ésszerűsíteni a hadsereg különböző ágazatait.

Iriszov szerint Szurovikin jó munkakapcsolatot ápol a Wagner magánhadsereggel is.

Moldova külügyminisztere, Nicu Popescu bekérette az orosz nagykövetet, mert a reggeli támadások során három rakéta Moldova légterén átrepülve jutott ukrán területre.

Popescu azt írta Twitteren, hogy a Fekete-tengerről lőtték ki a rakétákat.

„Délelőtt 11 óráig Kijevben és nyolc régióban 11 fontos infrastrukturális létesítmény sérült meg” – jelentette be Telegramon Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

Azt írta, hogy néhány terület levált a hálózatról. Több helyen átmeneti vízhiányra, áramellátási és kommunikációs zavarokra kell felkészülni.

Harkiv kormányzója Oleh Sinyehubov azt írta, hogy az orosz rakéták a kritikus infrastruktúrát találták el, és bár dolgoznak a károk helyrehozásán, egy ideig nem lesz víz, sem áram a régióban. Hasonló a helyzet Lviv városában és a Szumi régióban is.

A reggeli rakétatámadásoknak több civil áldozata is lett Kijevben. Már számos fotó és videó jelent meg a pusztításról, de olyan felvételek is gyorsan körbefutottak, amelyeken szerencsés megmeneküléseket láthatunk.

Az egyik ilyen videón egy kijevi gyaloghíd közelében csapódik be egy rakéta, az addig gyanútlanul sétálgató ember legnagyobb rémületére.

Egy másik felvételen egy lány élőzik. Éppen arról beszél, hogy látott egy rakétatámadást, de néhány másodperccel később a korábbinál még közelebb lesz tanúja és túlélője egy másiknak.

Valerij Zaluzsnij tábornok, az ukrán védelmi erők vezetője Twitteren azt írta, hogy az oroszok hétfőn legalább 75 rakétát lőttek ki a különböző ukrán városokra, de ezek közül a légvédelem 41-et megsemmisített.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közleményében azt írta, hogy az orosz erők ukrán városok elleni rakétatámadási hulláma az energiaellátást és embereket célozta meg, és úgy döntöttek, hogy a lehető legtöbb kárt okozzák a civileknek.

Az ukrán elnök is terroristáknak minősítette az oroszokat, azt írta, hogy a több tucat kilőtt iráni gyártmányú rakéta az ország egész területén energetikai létesítményekre irányult.

„Pánikot és káoszt akarnak, le akarják rombolni az energiarendszerünket. A második célpontjuk az emberek. Az időpontot és a célpontokat kifejezetten úgy választották ki, hogy a lehető legtöbb kárt okozzák” – írta, majd arra kérte az embereket, hogy tartsák be a biztonsági szabályokat, és maradjanak otthon.

Egy játszótérre becsapódott rakéta által robbantott kráter Kijevben az október 10-i támadás után – Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters
Egy játszótérre becsapódott rakéta által robbantott kráter Kijevben az október 10-i támadás után – Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters

Olekszij Kuleba, a kijevi terület védelmi vezetője, arra kéri az embereket, hogy ne tegyenek közzé olyan fotókat és videókat, amelyeken látszik, hogy hol csapódtak be a rakéták, és milyen infrastruktúra rongálódott meg a légicsapások következtében.

Ennek ellenére a közösségi médiában rengeteg ilyen felvételt láthatunk, pedig Kuleba szerint életek múlhatnak ezen. A helyszínek beazonosításával az oroszok is hasznos információkhoz juthatnak.

Kuleba Telegram-csatornáján azt is írta, hogy a légelhárítás működik, és még érvényben van a légiriadó is.

Hónapok óta nem látott hevességgel támadták hétfőn reggel az orosz erők az ukrán fővárost. Kijevet négy robbanás rázta meg. Újdonság volt, hogy a csapás belvárosi területeket érintett. A támadás munkába igyekvő civileket érintett, a reggeli csúcsforgalomban több autót is eltaláltak. A Nexta azt írta Rosztyiszlav Szmirnov belügyminisztériumi tanácsadóra hivatkozva, hogy Kijevben nyolcan meghaltak és 24 sérültet is regisztráltak. Ezzel szemben a kijevi rendőrség azt közölte, hogy legalább öt halott és 12 sérült van. Idővel valószínűleg ezek az adatok is változni fognak, hiszen még tartanak a mentési munkálatok.

Fotó: Vladyslav Musiienko / Reuters
Fotó: Vladyslav Musiienko / Reuters

Az orosz támadások Ukrajna nagy területére terjedtek ki. Hasonlóra talán csak a háború első napjaiban volt példa. Mindez valószínűleg a szombati Kercs-hídon történt robbantásra válasz.

Nyugat-Ukrajnában találat érte Lvivet, de lőtték Zsitomirt, Dnyiprót, Ternopilt, Mikolajivot és Hmelnyickijt is, míg éjszaka Zaporizzsja kapott találatot. Egy friss jelentés szerint a Fekete-tenger partján fekvő Odesszát is robbanások rázták meg.

Az ukránok arra készülnek, hogy a támadássorozat még nem ért véget, további hullámok is várhatóak, ezért arra kérték a lakosságot, hogy húzódjanak be az óvóhelyeikre.

Az ukrán politikusok terrorcselekménynek minősítették a Kijevet ért légicsapást.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegram-csatornáján reagált a reggeli támadássorozatra.

„Megpróbálnak elpusztítani minket és eltörölni a föld színéről. Elpusztítani a népünket, akik otthon alszanak Zaporizzsjában. Megölik azokat az embereket, akik Dnyipróban és Kijevben dolgozni mennek. A légiriadó nem csillapodik egész Ukrajnában. Rakéták csapódnak be. Sajnos vannak halottak és sebesültek. Kérjük, ne hagyják el az óvóhelyeket. Vigyázzanak magukra és szeretteikre. Tartsunk ki és legyünk erősek.”

Az üzenetéhez egy videót is mellékelt, amelyen összetört autók, épületek betört ablakokkal és az utcán égő tüzek látszódnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kercsi-híd elleni támadást vasárnap terrorcselekménynek nevezte, hétfőn pedig ukrán politikusok kezdtek terroristázni az orosz légicsapásokra reagálva.

A korábban a Telexnek is interjút adott Mihajlo Podoljak szerint a Kijev központja elleni támadások, valamint a déli Zaporizzsja és a közép-ukrajnai Dnyipro elleni csapások újabb bizonyítékai a „Kreml terrorista alkalmatlanságának”.

„Oroszország nem képes harctéren harcolni, de képes civilek meggyilkolására. Beszéd helyett légvédelemre, MLRS-re, nagyobb hatótávolságú lövedékekre van szükség” – írta.

Olekszij Reznyikov, Ukrajna védelmi minisztere kijelentette, hogy országa „bátorságát soha nem fogják a terroristák rakétái megsemmisíteni, még akkor sem, ha azok fővárosunk szívét találják el”.

A Twitteren azt írta, hogy az orosz támadások „szövetségeseink elszántságát sem fogják megingatni. Az egyetlen dolog, amit visszafordíthatatlanul lerombolnak, az Oroszország jövője – egy világszerte megvetett terrorista gazemberállam jövője”.

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko azt írta Telegram-csatornáján, hogy „a főváros orosz terroristák támadása alatt áll”, és folytatódik a fenyegetettség.

A rakéták a belváros két körzetét, a Sevcsenkiszkijt és a Szolomjanszkijt találták el. A belvárost a rakétacsapás után lezárták, és jelenleg is folynak a mentési munkálatok. Az ukrán katasztrófavédelem több sérültről és halálos áldozatról számolt be, de pontos számot egyelőre nem közöltek.

Kijevben légiriadó van érvényben, és Klicsko arra kérte a polgárokat, hogy maradjanak otthon, ne jöjjenek be a belvárosba.

Fotók: Valentyn Ogirenko, Gleb Garanich / Reuters Fotók: Valentyn Ogirenko, Gleb Garanich / Reuters
Fotók: Valentyn Ogirenko, Gleb Garanich / Reuters
Fotók: Valentyn Ogirenko, Gleb Garanich / Reuters

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vezetője szerint helyreállították azt az elektromos vezetéket, amelyet a Zaporizzsja Atomerőmű támadása miatt szakadt le.

„A mérnökök ma visszaállították a Zaporizzsja Atomerőmű külső áramellátását egy nappal azután, hogy a létesítmény légicsapás miatt elvesztette a kapcsolatot ezzel az utolsó működő vezetékkel – így a ZNPP megkezdte a vészhelyzeti dízelgenerátorok lekapcsolását” – közölte a NAÜ.

Hétfőn reggel a BBC kijevi tudósítója, Hugo Bachega jelentkezett be élő adásba, de félbe kellett szakítania a tudósítását, mert hirtelen megérkeztek az orosz lövedékek. Amíg csak süvítettek kitartott a tudósító, de a becsapódás után már nem folytatta.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!