Legalább öt halottja és 12 sérültje van a Kijevet ért reggeli légicsapásnak

2022. október 10. – 10:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hónapok óta nem látott hevességgel támadták hétfőn reggel az orosz erők az ukrán fővárost. Kijevet négy robbanás rázta meg. Újdonság volt, hogy a csapás belvárosi területeket érintett. A támadás munkába igyekvő civileket érintett, a reggeli csúcsforgalomban több autót is eltaláltak. A Nexta azt írta Rosztyiszlav Szmirnov belügyminisztériumi tanácsadóra hivatkozva, hogy Kijevben nyolcan meghaltak és 24 sérültet is regisztráltak. Ezzel szemben a kijevi rendőrség azt közölte, hogy legalább öt halott és 12 sérült van. Idővel valószínűleg ezek az adatok is változni fognak, hiszen még tartanak a mentési munkálatok.

Fotó: Vladyslav Musiienko / Reuters
Fotó: Vladyslav Musiienko / Reuters

Az orosz támadások Ukrajna nagy területére terjedtek ki. Hasonlóra talán csak a háború első napjaiban volt példa. Mindez valószínűleg a szombati Kercs-hídon történt robbantásra válasz.

Nyugat-Ukrajnában találat érte Lvivet, de lőtték Zsitomirt, Dnyiprót, Ternopilt, Mikolajivot és Hmelnyickijt is, míg éjszaka Zaporizzsja kapott találatot. Egy friss jelentés szerint a Fekete-tenger partján fekvő Odesszát is robbanások rázták meg.

Az ukránok arra készülnek, hogy a támadássorozat még nem ért véget, további hullámok is várhatóak, ezért arra kérték a lakosságot, hogy húzódjanak be az óvóhelyeikre.

Az ukrán politikusok terrorcselekménynek minősítették a Kijevet ért légicsapást.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!