Biden: Felelősségre fogjuk vonni Putyint az elkövetett háborús bűnökért

2022. október 10. – 09:01

frissítve

Biden: Felelősségre fogjuk vonni Putyint az elkövetett háborús bűnökért
Egy irodaházat ért támadás helyszíne Kijevben – Fotó: Gleb Garanich / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kijev mellett több ukrán várost is újra lőttek az oroszok hétfőn reggel. Zsitomirból, Dnyipróból, Ternopilból, Mikolajivból és Hmelnyickijből is jelentettek robbantásokat, sőt az Ukrajna nyugati részén fekvő Lvivből is.

Ahogy azt korábban írtuk, hétfőn reggel légicsapás érte Kijevet. A közösségi média beszámolói szerint a reggeli forgalomban több autót is eltaláltak az orosz rakéták, és több civil áldozatról is tudnak. Hivatalos adatok viszont egyelőre még nincsenek az áldozatokról, ahogy az eddig kikerült videók és fotók eredetisége sem bizonyított.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere az írta Telegram-csatornáján, hogy több robbanás történt az ukrán főváros belső részén, a Sevcsenkiv kerületben. Klicsko további részleteket későbbre ígért.

Az Associated Press hírügynökség is robbanásokról számolt be miután rakétával lőtték a várost.

A Kyiv Independent azt jelentette, hogy legalább négy robbanás volt, és a városközpont felett láttak füstfelhőket. A Suspilne tévé úgy tudja, hogy egy robbanást a vasúti pályaudvar felől hallottak. Kijevben és a környékén légiriadót rendeltek el.

A BBC tudósítója szerint hónapok óta először érte légicsapás Kijevet, de korábban sosem ért találat belvárosi területet.

Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters
Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters

Nyilas Gergely és Huszti István kollégák a kelet-ukrajnai Kamjankában vannak. Az egykoron 1200 fős falut még márciusban kezdték el bombázni, majd foglalták el az oroszok. A helyiek mostanában kezdtek el visszatérni a nemrégiben felszabadított települést, amelyet szinte teljesen elpusztítottak az ott fél évig állomásozó oroszok.

Közel két napnyi hallgatás után Vlagyimir Putyin is megszólalt a stratégiai fontosságú, és szimbolikusan is kiemelt jelentőségű Kercsi-híd elleni támadásról. A hidat szombat reggel rázták meg hatalmas robbanások, a szerkezet súlyosan megsérült, egy része le is omlott. A Krímet a szárazfölddel összekötő hídon azóta, az oroszok tájékoztatása szerint legalábbis, korlátozottan, de újra megindult a forgalom.

Az AP hírügynökség jelentése szerint Putyin egy videóüzenetben azt jelentette be, hogy mindez egy ukrán terrortámadás eredménye volt, amiben más országok különleges egységei is részt vettek, és a célja a civil infrastruktúra lerombolása volt. Az orosz hatóságok nyomozásba is kezdtek terrorizmus gyanújával, és a jelentésük szerint sikerült visszakövetniük a robbanóanyagokat szállító teherautó útját Bulgáriába, Georgiába, Észak-Osszétiába és Krasznodarba.

  • Rakétatámadás érte hajnalban Zaporizzsja várost. A hivatalosan megerősített adatok szerint a lakónegyedet ért bombatámadásban eddig 13 ember halt meg, de az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint legalább 17 ember meghalt. Zaporizzsja város nem azonos a zaporizzsjai atomerőművel, attól kb. 125 kilométerre van, és a város az ukránok kezén van, míg az atomerőmű az oroszokén.
  • Az ukrán hadsereg több fronton is sikeres ellentámadást indított, délen és keleten is sikerült visszaszorítani az oroszokat az elmúlt napokban.
  • A kercsi hídról is bélyeget ad ki az ukrán posta.
  • Putyin születésnapja alkalmából a szlovákok két tarackot küldtek Ukrajnának.
  • Két sávon jár már a járműforgalom a robbanás által megrongált Krími hídon – közölte vasárnap Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap délutáni Telegram-bejegyzésben. Az első sávot, amely nem sérült meg a robbanásban, szombat délután nyitották meg újra a forgalom előtt.
  • Közel két napnyi hallgatás után Vlagyimir Putyin is megszólalt a stratégiai fontosságú, és szimbolikusan is kiemelt jelentőségű Kercsi-híd elleni támadásról: szerinte ez egy ukrán terrortámadás eredménye volt, amiben más országok különleges egységei is részt vettek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!