Stoltenberg: A NATO tagállamai kitartanak Ukrajna mellett, folytatják a példátlan mértékű támogatást

2022. június 16. – 12:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a tagországok védelmi minisztereinek brüsszeli tanácskozásán már a június végén Madridban tervezett NATO-csúcsra tekintett előre, amikor azt mondta, a biztonság szempontjából kiemelten fontos időszakban tervezett találkozón arról kell döntést hozni, hogy a szövetség miként erősítse védelmi és elrettentő képességét.

A tagállami vezetők döntést hoznak az Ukrajnának szánt támogatási csomag részleteiről, a NATO modernizációjáról a megváltozott biztonsági környezetnek megfelelően, valamint megerősítik együttműködésüket az ázsiai és a csendes-óceáni partnerországokkal. Stoltenberg felhívta a figyelmet arra, hogy a tagállamoknak továbbá nem szabad megfeledkezniük a védelmi kiadások fokozásáról sem. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter „történelmi jelentőségű”-nek minősítette Svédország és Finnország NATO-tagsági kérelmét, és kifejtette, hogy mindkét ország alkalmas a tagságra. Bár Austin reményét fejezte ki, hogy a két ország mihamarabb csatlakozhat a katonai szövetséghez, Törökország ellenállása miatt ez a folyamat nem lesz egyszerű.

Az ukrajnai fegyverszállítások lomhasága miatt sokat kritizált Németország védelmi minisztere, Christine Lambrecht német védelmi miniszter azt közölte, a Kijevnek ígért harci eszközöket, köztük három rakéta-sorozatvetőt júliusban vagy augusztusban szállíthatják; a rakétavetők használatával kapcsolatos kiképzés június végén kezdődhet. Ahogy arról az ukrajnai tüzérségi háborúról szóló cikkünkben is szó volt, Németország – Lengyelországgal együtt – egyébként hetek óta végzi ukrán tüzérek átképzését a folyamatosan beérkező nyugati tüzérségi eszközökre.

(MTI)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!